Vágólapra másolva!
Csányi Sándor MLSZ-elnök a magyar fociról tartott háttérbeszélgetésen vett részt hétfőn. Beszélt a kapitánykérdésről, arról, hogy harmadennyi utánpótlásedzőre volna szükség, valamint vadászatból vett példával illusztrálta a magyar fociközeget.

"A sportágban dolgozók egy részénél is többet olvastam nemzetközi fociirodalmat, ezenkívül órákat, sőt heteket beszéltem külföldi szakértőkkel" – mondta Csányi Sándor MLSZ-elnök a Magyar Sportújságíró Szövetség hétfői háttérbeszélgetésén, majd megjegyezte, "azt biztosan állítom, hogy az engem megítélők mindegyikénél jobban értek a nagy szervezetek irányításához".

Későn észlelték a bajt

Beszélt a szövetségnél elkezdődött szisztematikus munkáról – több száz sportpálya épült fel, a focista gyerekek száma megduplázódott –, ugyanakkor elismerte, "későn vettük észre, hogy sokkal nagyobb baj van az utánpótlásképzésben, mint ahogy az első évben észleltük". Ezzel együtt "túl vagyunk az extenzív szakaszon, most jön az intenzív szakasz, ahol a minőségi munka elkezdődik".

Azért a helyzet nem ilyen egyszerű, "be kell látni, hogy sem az élvonalban, sem az utánpótlásban nem látni nagy számban a feladatra alkalmas edzőket, ezért be kell hozni külföldieket".

Elveszett jelentés

A közelmúltban megjelent, a magyar fociakadémiák nívóját elmarasztaló belga jelentésről elmondta, félrevezetően jelent meg a sajtóban. "Hogyan keveredtünk egy jobbító szándékú kezdeményezés után oda, hogy szégyenkeznünk kelljen? Az volt a cél, hogy minősítsék, A, B, C kategóriás-e egy-egy akadémia, hogy később ez szabja meg a támogatás mértékét. Az elmarasztalás nem csak fociszakmai kérdéseket érintett, hanem például az akadémiák döntéshozói körének összetételét is. Majd lesz egy újabb kör, amikor felülvizsgálják a változásokat, és csak aztán jutunk el oda, hogy kategóriákra oszthassuk az akadémiákat."

Ezzel együtt az elnök szerint az utánpótlásban "harmadannyi edzőre volna szükség, mint amennyi most van, de sokkal jobban képzettebbekre. Most sokan félállásnak, fizetéskiegészítésnek használják."

Vadászat

Kendőzetlenül beszélt a magyar fociközegről, amelyben "jó néhány hangadó személyiség fölött eljárt az idő, van, aki fölé meg sem érkezett". Elismerte, hogy belterjessé vált a közeg: "vadászként tudom, hogy időnként frissíteni kell az állományt, nem akarom a csúnya szakkifejezést használni".

Az előnyeiről elmondta: "Sok belülről jövő éppen a túl sok kötődés, emlék miatt nem tudna újítani. Nekem nincsenek ilyen elkötelezettségeim, nincs, akit ne tudnék promotálni, vagy akit ne tudnék akadályozni."

Ne mondják, hogy hazudunk!

Szóba került Csányi személyes viszonya a focihoz. "Presztízs szempontjából nem érdekel, elnök vagyok, vagy sem. Van, aki az életét adná ezért. Én egy okból vállaltam el az elnökséget, mert most megvan a kellő támogatás ahhoz, hogy előrelendítsünk a szekéren" – magyarázta.

Az üzletember többet foglalkozik az MLSZ-szel, mint a saját cégcsoportja ügyeivel, de szeret delegálni, nem gondolja, hogy mindenhez ő ért a legjobban, például "ha az OTP-ben a helyettesi körre nem lehetne építeni, nyilván nem is foglalkozhatnék ennyit a focival".

A személyét ért kritikákról elmondta: "Mindent elfogadok, hogy rosszul döntöttünk, hogy hiba volt Pintér Attila kinevezése, de azt ne mondják, hogy hazudunk!"

Bölöni így nem lehet kapitány

Végül a három tétmeccsre kinevezett Dárdai Pál leendő utódjáról is beszélt. Azt nem reméli, hogy Dárdai maradna hosszabb távon is, Bölönivel pedig "elkezdtünk tárgyalni, de két-három hónapig elhúzta az időt érdemi válasz nélkül, olyan is volt, amikor két-három hétre eltűnt, és csak akkor hívott vissza, amikor írtam neki egy elég határozott SMS-t. Bármilyen jó szakember is, így nem lehet szövetségi kapitány."

Most "nincs ugyan harminc név a kalapban, de van egész komoly jelölt is", közölte, a közbevetésre, hogy magyar-e, csak annyit mondott: "Dehogy." Mivel zajlanak a tárgyalások, nevet nem mondott, de azt elárulta, hogy a komoly jelöltek egyike jelenleg is szövetségi kapitányként dolgozik.

Ultrák vs devizahitelesek

A szurkolói kártyáról elmondta, hogy "nincsenek adatbázisban a személyes adatok, ezért felesleges személyiségi jogokra hivatkozni". Mivel törvény kötelezi a szövetséget a meccsre járók azonosítására – ami az UEFA-rendezvényekhez elengedhetetlen –, egyszerűbb odanyújtani egy kártyát, mint minden alkalommal ellenőrizni a nevet, címet.

A tiltakozó szurkolókról megjegyezte, hogy "a devizahitelesekhez képest aranyosak".