Kocsmai bunyós nem lehet a világ legjobbja

Juventus' midfielder Arturo Vidal
Juventus' midfielder Arturo Vidal celebrates after scoring during the UEFA Europa League football match Juventus vs Fiorentina on March 13, 2014 at the Juventus Stadium in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Arturo Vidal egy ideje már nem az a játékos, aki Torinóba érkezésekor volt, ráadásul újabban nem csak sérülései és ingadozó formája, de a balhéi miatt is forr körülötte a levegő. A Juve rekord nagyságú büntetéssel sújtotta, és azt is meglebegtette, hogy ha nem változtat a viselkedésén, könnyen a kapun kívül találhatja magát.

A Juventus chilei középpályása, Arturo Vidal azért nem játszott a csapat vasárnapi bajnokiján, mert egy szórakozóhelyen tisztázatlan körülmények között verekedésbe keveredett. Ráadásul elkésett a másnapi edzésről is, amit a Juventusnál általában igen komolyan szankcionálnak (Pogba két meccsre kikerült a keretből tavaly Conte alatt egy hasonló kihágásért).

Vidal az incidens miatt 100 ezer eurós büntetést kapott, ráadásul a Juve közleménye szerint "egyre jobban fogy a türelem" felé. A klub nyilvánosságra hozta azt is, hogy a hatalmas büntetés összege "arányos a csalódottsággal, amit a keret legjobban fizetett játékosának tette okozott."

A válogatottban is volt már balhéja Forrás: AFP/Martin Bernetti

Vidalt 2011 novemberében a chilei válogatott edzőtáborából is elküldték, mert csapattársa, Jorge Valdivia keresztelőjéről hajnalban, részegen támolygott haza negyedmagával, és másnap nem volt sportolásra alkalmas állapotban. A hírek szerint aznap éjszaka is volt egy kis verekedés, az eset után játszották el Leonardo Bonuccival a híressé vált bunyós gólörömöt (a védő nem sokkal korábban egy utcai zsebest csapott le, egy másikat pedig végigkergetett a fél városon).

A teljesítmény rovására ment

Mindez nem lenne gond, ha Vidal legalább megközelítőleg úgy teljesítene, ahogy az ominózus nyilatkozat előtt. Bár folyamatosan sérülések hátráltatják, sem a hozzáállása, sem a játékának a minősége nem éri el a kívánt szintet, és mivel a formájának hanyatlásával párhuzamosan javult ugrásszerűen Claudio Marchisióé, könnyen lehet, hogy Pirlo felépülésével Vidal kiszorul a Juve kezdőjéből.

Ha nem változtat, repül Forrás: AFP/Alberto Lingria

Vidalt bagónak mondható 10 millió euróért vette meg a Juventus a Bayernnek másfélszer ennyi pénzért is nemet mondó Leverkusentől. A chilei nagyon gyorsan felvette a Serie A ritmusát, már első évében meghatározó tagja volt Antonio Conte százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet szerző csapatának, és a fejlődése egy ideig töretlen volt.

A 27 éves játékos tökéletes box-to-box középpályás, a játék minden elemében hasznára tud lenni a csapatának. Két idényben is holtversenyben a Juventus legeredményesebb góllövője volt (ez valahol a csatárok kritikája is azért), emellett rengeteget fut, ütközik, általában ő mutatja be a legtöbb szerelést, a legtöbb labdaszerzést, és még a kulcspasszok kiosztásából is részt vállal.

A világ legjobb középpályása

Értéke meredek emelkedésnek indult, a legnagyobb csapatok kezdték figyelni, mire kicsit elszaladt vele a ló. Januárban azt nyilatkozta, "a világ legjobb belső középpályása vagyok. Sokan vannak, akik próbálnak úgy játszani a posztomon, ahogy én, de számomra egyértelmű, hogy én vagyok a legjobb ebben a pozícióban." Nem mintha nem lett volna igaza, de az ilyen nyilatkozatok mindig visszaütnek.

Amikor még tényleg az volt Forrás: AFP/Marco Bertorello

A nyilatkozat óta önmagához képest roppant visszafogottan teljesít. Az előző szezon második felében már többször volt sérült is, de amikor játszott, akkor sem úgy, ahogy megszoktuk tőle. Ugyanez volt a helyzet a világbajnokságon is: Brazíliába is sérülten érkezett, és nem sokat tudott hozzátenni a csapat játékához akkor sem, amikor pályára lépett.

Nyáron minden eddiginél korábban udvarolták körbe a kérők (a ManUnited volt a legkitartóbb), de a Juventus ragaszkodott hozzá, így hiába érkezett Vidalra 40 millió eurós ajánlat is, nem engedték el. Az sem kizárt, hogy a Manchester United orvosai a játékos sérült térdét nem találták rendben, bár azóta újra azt írta az angol sajtó, hogy a MU télen újra megpróbálja megszerezni a chileit.

A drukkerek így is szeretik

Vidalt a fentiektől függetlenül még mindig imádják a Juve szurkolói, különösen azután, hogy a ManUnited kitartó érdeklődése ellenére végül Torinóban maradt. A súlyos büntetés, a kezdőcsapatban kivívott helyének megkérdőjeleződése és a kérők kitartó érdeklődése miatt nem lenne meglepetés, ha egy gusztusos, 45 millió euró körüli ajánlatra akár télen is rábólintanának a felek.