Társoldalunk:

Kocsmai bunyós nem lehet a világ legjobbja

2014.10.08. 17:14

Arturo Vidal egy ideje már nem az a játékos, aki Torinóba érkezésekor volt, ráadásul újabban nem csak sérülései és ingadozó formája, de a balhéi miatt is forr körülötte a levegő. A Juve rekord nagyságú büntetéssel sújtotta, és azt is meglebegtette, hogy ha nem változtat a viselkedésén, könnyen a kapun kívül találhatja magát.

A Juventus chilei középpályása, Arturo Vidal azért nem játszott a csapat vasárnapi bajnokiján, mert egy szórakozóhelyen tisztázatlan körülmények között verekedésbe keveredett. Ráadásul elkésett a másnapi edzésről is, amit a Juventusnál általában igen komolyan szankcionálnak (Pogba két meccsre kikerült a keretből tavaly Conte alatt egy hasonló kihágásért).

Vidal az incidens miatt 100 ezer eurós büntetést kapott, ráadásul a Juve közleménye szerint "egyre jobban fogy a türelem" felé. A klub nyilvánosságra hozta azt is, hogy a hatalmas büntetés összege "arányos a csalódottsággal, amit a keret legjobban fizetett játékosának tette okozott."

A válogatottban is volt már balhéjaForrás: AFP/Martin Bernetti

Vidalt 2011 novemberében a chilei válogatott edzőtáborából is elküldték, mert csapattársa, Jorge Valdivia keresztelőjéről hajnalban, részegen támolygott haza negyedmagával, és másnap nem volt sportolásra alkalmas állapotban. A hírek szerint aznap éjszaka is volt egy kis verekedés, az eset után játszották el Leonardo Bonuccival a híressé vált bunyós gólörömöt (a védő nem sokkal korábban egy utcai zsebest csapott le, egy másikat pedig végigkergetett a fél városon).

A teljesítmény rovására ment

Mindez nem lenne gond, ha Vidal legalább megközelítőleg úgy teljesítene, ahogy az ominózus nyilatkozat előtt. Bár folyamatosan sérülések hátráltatják, sem a hozzáállása, sem a játékának a minősége nem éri el a kívánt szintet, és mivel a formájának hanyatlásával párhuzamosan javult ugrásszerűen Claudio Marchisióé, könnyen lehet, hogy Pirlo felépülésével Vidal kiszorul a Juve kezdőjéből.

Ha nem változtat, repülForrás: AFP/Alberto Lingria

Vidalt bagónak mondható 10 millió euróért vette meg a Juventus a Bayernnek másfélszer ennyi pénzért is nemet mondó Leverkusentől. A chilei nagyon gyorsan felvette a Serie A ritmusát, már első évében meghatározó tagja volt Antonio Conte százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet szerző csapatának, és a fejlődése egy ideig töretlen volt.

A 27 éves játékos tökéletes box-to-box középpályás, a játék minden elemében hasznára tud lenni a csapatának. Két idényben is holtversenyben a Juventus legeredményesebb góllövője volt (ez valahol a csatárok kritikája is azért), emellett rengeteget fut, ütközik, általában ő mutatja be a legtöbb szerelést, a legtöbb labdaszerzést, és még a kulcspasszok kiosztásából is részt vállal.

A világ legjobb középpályása

Értéke meredek emelkedésnek indult, a legnagyobb csapatok kezdték figyelni, mire kicsit elszaladt vele a ló. Januárban azt nyilatkozta, "a világ legjobb belső középpályása vagyok. Sokan vannak, akik próbálnak úgy játszani a posztomon, ahogy én, de számomra egyértelmű, hogy én vagyok a legjobb ebben a pozícióban." Nem mintha nem lett volna igaza, de az ilyen nyilatkozatok mindig visszaütnek.

Amikor még tényleg az voltForrás: AFP/Marco Bertorello

A nyilatkozat óta önmagához képest roppant visszafogottan teljesít. Az előző szezon második felében már többször volt sérült is, de amikor játszott, akkor sem úgy, ahogy megszoktuk tőle. Ugyanez volt a helyzet a világbajnokságon is: Brazíliába is sérülten érkezett, és nem sokat tudott hozzátenni a csapat játékához akkor sem, amikor pályára lépett.

Nyáron minden eddiginél korábban udvarolták körbe a kérők (a ManUnited volt a legkitartóbb), de a Juventus ragaszkodott hozzá, így hiába érkezett Vidalra 40 millió eurós ajánlat is, nem engedték el. Az sem kizárt, hogy a Manchester United orvosai a játékos sérült térdét nem találták rendben, bár azóta újra azt írta az angol sajtó, hogy a MU télen újra megpróbálja megszerezni a chileit.

A drukkerek így is szeretik

Vidalt a fentiektől függetlenül még mindig imádják a Juve szurkolói, különösen azután, hogy a ManUnited kitartó érdeklődése ellenére végül Torinóban maradt. A súlyos büntetés, a kezdőcsapatban kivívott helyének megkérdőjeleződése és a kérők kitartó érdeklődése miatt nem lenne meglepetés, ha egy gusztusos, 45 millió euró körüli ajánlatra akár télen is rábólintanának a felek.