Fordított magyar zászló Bukarestben

Bukarest, 2014. október 11.
Megmotozzák a magyar szurkolókat a bukaresti Băneasa pályaudvaron 2014. október 11-én, akik különvonattal érkeztek az esti Románia-Magyarország Eb-selejtezős labdarúgó-mérkőzésre.
MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Bukarest, 2014. október 11. Megmotozzák a magyar szurkolókat a bukaresti Băneasa pályaudvaron 2014. október 11-én, akik különvonattal érkeztek az esti Románia-Magyarország Eb-selejtezős labdarúgó-mérkőzésre. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Vágólapra másolva!
Megérkezett a magyar szurkolókat szállító vonat Bukarestbe, a szombati esti román-magyar Európa-bajnoki selejtező helyszínére. Az első incidens is lezajlott. Cikkünket lezártuk, mostantól kövessék élő közvetítésünket. 

Védőfelszerelésbe öltözött kommandósok, továbbá csendőrök százai, lovas rendőrök várták a magyar szurkolókat, miközben a levegőben a rendőrség helikoptere körözött.

A szerelvény kora délután futott be egy félreeső, használaton kívül helyezett bukaresti állomásra.

A vonaton utazó mintegy 800 magyar szurkoló a lelátókon megszokott „Ria-ria-Hungária!" és "Magyarok, magyarok!" buzdítást skandálva, fegyelmezetten vonult a számukra előkészített több tucatnyi autóbusz felé, amelyekkel a stadion melletti, elkerített magyar szurkolói övezetbe szállítják őket.

Irina Dragan, a román csendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig semmilyen komolyabb incidens nem történt a presztízsmérkőzésre készülő szurkolók körül.

Az Ultras Liberi szurkolói oldal Facebook-oldala ugyanakkor így számolt be a magyar drukkerek megérkezéséről: "Két román szurkolói nagy busz szétütve, románok fejvesztve menekülnek. A busz otthagyta őket, akkora pánik lett román oldalon."

Közben a román szurkolók is hangolnak:

Szintén Ultras Liberi információ: "Az első magyar buszok is megérkeztek, a rendőrök pedig azonnal meg is kezdték az átvizsgálást, majd a közeli épületekbe terelik a szurkolókat, így próbálják kiüríteni az utcákat. Apró fennakadás, hogy a szervezők megfelejtkeztek arról, hogy a szurkolói zóna melletti templomban épp esküvőt tartanak. Egy életre szóló emlék lesz az ifjú párnak…"

Kisvártatva kiderült: a meccs műsorfüzetében fejjel lefelé, zöld-fehér-piros összeállításban nyomtatták ki a magyar zászlót. Az ezen felháborodó magyar szurkolók pénzérmékkel dobálták meg a román rendőröket.

Közben a Twitteren azt írta egy szurkoló: "Nincsenek összetört buszok, csak fordított zászló."

Az Ultras Liberi helyi autósok megkergetéséről számolt be. Azt írták, a konvojuk mellett néhány román autós lefékezett, bemutatott nekik, "de valamiért meg kellett nekik is állni, pont a busz előtt. Ajtók ki, le mindenki. Aprítás, kocsi széttöretése, román zászlók szerzése. Egyik román úgy megijedt, hogy átugrotta az autóút korlátokat és a szembejövő forgalom fele futott."

Incidensek miatt magyar és román szurkolókat is megbírságoltak a román hatóságok - közölte szombaton Gabriel Oprea román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. Csíkszeredában magyar szurkolók "egy csoportját" rendbontás miatt bírságolták meg. A dél-romániai Comarnicnál magyar szurkolók egy román állampolgárokat szállító kisbusz ablakát törték be, mondta Oprea. A belügyminiszter nem közölte, milyen szankcióval sújtották őket, de közölte, hogy azonosították a szurkolókat, és alkalmazni fogják ellenük a törvényes előírásokat. Oprea szerint két román szurkolót is megbírságoltak a bukaresti Északi-pályaudvaron petárdázás miatt.

Motozás Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

"Helyi idő szerint már fél ötkor gyülekeztek a stadionnál román ultrák, szintén tiszta feketében, akár a magyar kollégáik - jelentette az Origo helyszíni tudósítója. "A magyar újságírókat rendőri felvezetéssel vitték az arénába, mikor elhalatak az ultrák mellett, vadul mutogattak nekik."

Jelenleg békés a hangulat a stadion körül, román és magyar szurkolók beszámolói szerint egyaránt. Még 90 perc és kezdődik a 90 perc, amire régóta várunk.

A román szövetség nem vállalja magára a műsorfüzetben szereplő fordított zászlót - akkor viszont rejtély, hogyan sikerülhetett ilyet kinyomtatni.

Helyszíni tudósítónk jelenti: 17.22-kor érkeztek meg a magyar játékosok a National Arena gyepére, még melegítőben. Az ekkor a stadionban tartózkodó mintegy 1000 magyar drukker alaposan megünnepelte a játékosokat, a kevés román kiszámítható módon vadul fütyült. "Harcoljatok, harcoljatok" - zúgta a magyar tábor, majd jött a "Mindent bele!" és a "Lesz még Erdély Magyarországé" dal. Amire nem voltunk büszkék, hogy a szurkolók a "Ledarálunk minden román csecsemőt" rigmust is előadták.

"Több mint 12 ezer román rendőr, csendőr és határrendőr teljesít szolgálatot a román-magyar meccs miatt" - közölte Gabriel Oprea román belügyminiszter, aki közölte: mindkét ország rendbontó szurkolóival szemben egyforma határozottsággal lépnek fel.

"A magyarok melletti szektorban a bátrabb románok mutogatni kezdtek, amivel sikerült felhergelni a magyarokat, de szerencsére csak verbálisan vívtak csatát a felek" - írta a helyszíni tudósítónk. "Egy kis cigányozás után a románok megpróbálták bebizonyítani, hogy a hangerőt tekintve fölényben vannak, de erre a magyarok a 'Kurva gyenge!' rigmussal válaszoltak."

A magyar szektorban egymás után robbantak a petárdák, mire benyomultak a robotzsarunak beöltözött helyi erők. Közben megérkeztek a magyarokhoz legközelebb lévő szektorba a román kemény fiúk is, de a rendőrök sorfalt álltak a két tábor közé.