A feröeri hős üdvözli a magyarokat

Jens Martin Knudsen, Feröer-szigetek
POLAND, WRONKI : Lukasz Sosin (L) and Marek Saganowski from Poland fight for the ball with goalkeeper Jens Martin Knudsen (R) and Atli Danilsen from Faroe Islands during a friendly match between their teams 14 May 2006 in Wronki. AFP PHOTO JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Turi Géza, a Vikingur magyar kapusa szerint a magyar fociválogatottnak kedd este türelmesen kell játszania a Feröer-szigetek ellen, és akkor kidomborodik a nagyobb tudáskülönbség. Az 1990-es vb-selejtezőn Ausztriát legyőző együttes kapusa, Jens Martin Knudsen üdvözletét küldte a magyaroknak.

Az Atlanti-óceánban fekvő Feröer-szigetek életét egyelőre nem zaklatja fel a keddi magyarok elleni Eb-selejtező. A tórshavni stadionban a szokásos menetrend szerint zajlott az élet, amikor reggel 9 órától gyerekek szállták meg a pályát és elkezdődött a vasárnap reggeltől késő délutánig tartó edzéssorozat.

A város utcáin egyetlen plakát sem hirdeti a kedden helyi idő szerint 19.45-kor kezdődő mérkőzést, amely a feröeriek második hazai találkozója lesz ebben a selejtezősorozatban.

A tórshavni stadion Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Nem lesz nagy vircsaft

"Majd kedden lesz egy kis mozgolódás a stadion körül, de nagy vircsaftra akkor sem kell számítani" - mesélte az Origónak a Vikingur magyar kapusa, Turi Géza, aki egy szemléletes példával világította meg, hogyan viszonyulnak errefelé a nagyobb meccsekhez.

"Az országos kupadöntő előtti este még féltonnás ajtókat szereltem a helyükre a stadionban, hogy a másnapi fináléra minden rendben legyen. El is fáradtam rendesen, de egy nappal később azért sikerült megnyernünk a kupát. A HB Tórshavn ellen a végére hagytuk a döntést, de a 89. percben szerzett góllal negyedszer is a Vikingur lett a kupagyőztes. Amikor vége lett a találkozónak, annyira fáradt voltam, hogy alig bírtam felmenni a díszpáholyba, ahol az ország miniszterelnöke - aki egyben futballbíró is - nekem gratulált, Fanni lányomat meg össze-vissza puszilgatta. Fél szemmel azért az ajtók felé sandítottam, de azok a helyükön voltak, szóval, nagyon jól sikerült minden."

A magyar labdarúgó-válogatott története során első alkalommal játszik a Feröer-szigetekkel. A szigetország az 1992-es svédországi Európa-bajnokság selejtezőjén indult el először, és azóta valamennyi vb, illetve Eb-selejtezőn rajthoz állt. Továbbjutnia egyszer sem sikerült, ám 1990. szeptember 12-én, története első Európa-bajnoki selejtezőjén világraszóló sikert aratott, amikor a svédországi Landskronában 1-0-ra legyőzte Ausztriát.

Világraszóló siker 24 éve

1990-ben egyetlen feröeri stadion sem bizonyult alkalmasnak arra, hogy hivatalos nemzetközi mérkőzéseket játszanak benne. Mivel a dánokkal azonos selejtező csoportban szerepeltek (igen, ez volt az a dán együttes, amely a jugoszlávok kizárását követően a svédországi Eb-re beugorva megnyerte a tornát), szóba sem kerülhetett, hogy a Feröer-Ausztria meccsnek Dánia adjon otthont. Így esett a választás a svédországi Landskronára.

Jens Martin Knudsen 18 éven át védett a feröeri válogatottban Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az osztrákok elleni meccs hőse, a kapus Jens Martin Knudsen arról beszélt az Origónak, hogy akkor még nem volt mobiltelefon, és egy vezetékes készüléken, a kagylót egymás kezéből kikapdosva tudatták a boldogságtól ordítva, hogy nyertek. A szeretteik nem is akartak hinni nekik. Az öltözőben, meg a hazafelé tartó repülőúton is folyt a pezsgő. Egy kiscsapat megleckéztette a nagy Ausztriát.

Knudsen halfeldolgozót vezet

Jens felidézte a gyötrelmes hajnalokat, amikor hetente háromszor reggel hatkor mentek edzeni. Mesélt a Skóciában eltöltött évekről, csak akkor szomorodott el egy kicsit, amikor arról érdeklődtem, ha ma lenne fiatal, vajon mire vinné? Hiszen a skót bajnokságtól már csak egy kis ugrás Anglia, a Premier League. Az ő képességeivel ma nyugodtan védhetne ott is.

De ő egy szerény ember, tudja, hol a helye e világban. Feröeren. Korábban tanított, most egy halfeldolgozót vezet. Három fia és egy lánya várja odahaza, meg a felesége, aki nélkül semmi sem alakult volna az életében úgy, ahogy.

Később a kocsiban ülve forgattam a tőle kapott könyvet. Az egyik oldalon bemásolva az a szerződés, amelyet az izlandi Leiftur csapatával kötött. A teljes kontraktus. Hogy mennyiért vették meg és mennyit keresett. Kiesett a kezemből a könyv, a magyar focin szocializálódott újságíró ezt már képtelen feldolgozni.

Azt mondta, üdvözli a magyarokat, és ő ezt érezhetően tényleg komolyan gondolja.

Derült idő, plusz hat fok

A magyar válogatott a bukaresti 1-1 után három nappal lép majd pályára a szigetországban, és a mérkőzés nagy esélyesének számít. Ráadásul az időjárás-előrejelzés is kedvező hírekkel szolgál, hiszen kedd estére szélcsendes, derült időt és plusz hat fokot jósolnak a meteorológusok.

A tórshavni domboldalon található stadionban műfüvön játszik majd Dárdai Pál együttese. A házigazdák az első két meccsükön nem szereztek pontot. Szeptember 7-én, a félidőben ugyan 1-0-ra vezettek Finnország ellen, de a második 45 percben a finnek három gólt rúgtak, és ezekre már nem érkezett feröeri válasz. Szombaton pedig Belfastban a csoportot jelenleg hat ponttal vezető Észak-Írország nyert ellenük 2-0-ra.

Olsen, az Európa-bajnok kapitány

A vasárnapi feröeri kommentárok úgy értékeltek, hogy Belfastban Lars Olsen együttese elfogódottan kezdett, és már a 20. percre kétgólos hátrányba került. A 37. percben a feröeri Fródi Benjaminsen kihagyott egy tizenegyest, innentől kezdve pedig egyik csapat sem szerzett több gólt, így a vendéglátók magabiztosan nyertek 2-0-ra.

Lars Olsen játékosként 1992-ben a dánokkal nyert Eb-aranyat Forrás: AFP/Patrik Stollarz

S miközben a magyar válogatott vasárnap még Bukarestben, a régi Steaua stadionban tartott regeneráló edzést, addig a feröeriek repülőgépe a délutáni órákban landolt a szigetország Vagar nemzetközi légikikötőjében. A szövetségi kapitányukról, a dán Lars Olsenről annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy 1992-ben csapatkapitánya volt az Eb-aranyérmes dán labdarúgó-válogatottnak.

Három éve nem nyertek tétmeccset

Érdemes visszatekinteni az északiak legutóbbi Eb-selejtezőjésorozatára. 2011. június 7-én Toftirban 2-0-ra verték az észteket, de több győzelmet akkor nem tudtak szerezni, tíz meccsből összesen négy ponttal az utolsó helyen zárták a sorozatot. Az észtek elleni diadaluk egyszersmind az eddigi utolsó győzelmük volt tétmérkőzésen, mert az idei, brazíliai vb kvalifikációs sorozatban mindössze egyetlen döntetlenre voltak képesek Kazahsztán ellen.

A keddi összecsapásnak sem ők az esélyesei, mindazonáltal a magyar válogatott számára sem árt az óvatosság. Az pedig hatalmas hiba lenne, ha Dárdai Pál együttese lebecsülné az északiakat, bár látva a magyarok bukaresti produkcióját, ez biztosan nem merül fel egyetlen játékosunk és a szövetségi kapitány fejében sem.

"Türelmesen kell játszani ellenük, és akkor kidomborodik a két együttes közötti nagyobb tudáskülönbség" - mondta az Origónak Turi Géza, aki azt is hozzátette, hogy a feröeriek nagyon tisztelik a magyarokat, hiszen Turi mellett egy másik magyar kapus, Gángó András is itt véd, az NSÍ együttesében.

A kedden magyar idő szerint 20.45-kor kezdődő összecsapást a fehérorosz Alekszej Kulbakov vezeti.