Társoldalunk:

Az albán miniszterelnök testvére robbantotta ki a drónos balhét

2014.10.15. 08:17

Politikai botránnyá dagadt a Belgrádban félbeszakadt labdarugó Európa-bajnoki selejtező Szerbia és Albánia válogatottja között. A szerb fővárosban még az éjszaka folyamán előállították az albán miniszterelnök testvérét, Bécsben pedig szerbek és albánok tűztek össze.

A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, miután dulakodás tört ki a két csapat játékosai között. A dulakodás azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy egy mini helikopterrel a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A játékosok között kialakult lökdösődésbe néhány szurkoló is bekapcsolódott. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A játékosok egymással és a berohanó drukkerekkel is dulakodtak:

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.

A Magyar Szó azt írja, az UEFA azt szerette volna, ha a mérkőzés folytatódik. "Folyamatos kapcsolatban voltunk az UEFA válságstábjával, s Nyonból azt üzenték, hogy folytatódjon a találkozó, azonban az albánok azt mondták, az incidens után nem tudnak a játékra koncentrálni" – idézi a vajdasági újság internetes kiadása Zoran Lakovicot, a szerb szövetség főtitkárát.

Az UEFA ellenőre, a holland Harry Been azt nyilatkozta, hogy a látottak alapján nem volt esély arra, hogy folytassák a meccset. "Nem tudok arról nyilatkozni, hogy ki és miért hibás, erről az UEFA fegyelmi bizottsága dönt majd az általam és az UEFA biztonságot megfigyelője által leadott jelentés alapján".

A botrány nem sokkal később még a stadionban folytatódott. Az RTS szerb televízió éjszakai beszámolója szerint a szerb hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, majd előállították az albán miniszterelnök, Edi Rama testvérét, Olsi Ramát, akit azzal gyanúsítanak, hogy távirányítóval ő vezérelte a kis drónt, amely az albán zászlóval berepült a pálya fölé. Ramát és három társát a VIP-lelátón fogta el a szerb rendőrség, 40 perces kihallgatás után azonban elengedték, mindannyian az Egyesült Államok útlevelével érkeztek az országba.

Bécsből eközben arról érkezett hír, hogy mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal - köztük gyújtópalackokkal - dobált meg egy szerb kávéházat az osztrák főváros nyugati részén lévő Ottakring kerületben. A kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni a randalírozókat, közben azonban a helyszínen mintegy kétszáz szerb gyűlt össze, akik az albánokra akartak rátámadni.

A hatóságok ennek nyomán megerősített rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzák az összetűzéseket. Értesülések szerint súlyosabb összecsapásra nem került sor, a randalírozók elhagyták a helyszínt, de közben járműveket - köztük rendőrautókat - rongáltak meg.

Az albánok és a szerbek között Koszovó miatt dúl ellentét, a többségében albánok lakta tartomány ugyanis 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el. Értesülések szerint a két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott és bejutott a stadionba.

Az AFP francia hírügynökség éjszakai jelentése szerint a történtek rendkívül rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő nyolc nap múlva tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban.