Dárdai: A lefújás után körbemegyünk, és kifütyülhetnek

Dárdai Pál Budapest, 2014. szeptember 26.
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. szeptember 26. Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem ígér szép játékot a péntek, Finnország elleni Európa-bajnoki selejtezőn, de azt kéri a szurkolóktól, hogy tartsanak ki mellettük, és csak a lefújás után fütyüljék ki őket a Groupama Arénában. Megengedi, hogy a focistákat meglátogassák a barátnőik a telki edzőközpontban, őt pedig a felesége úgy engedte el, hogy nyernie kell a magyar válogatottnak.

"Csúnya meccs lesz a finnek elleni" - mondta a pénteki Európa-bajnoki selejtezőre Telkiben készülő magyar válogatott szövetségi kapitány.

„Olyat is hallottam már a napokban, hogy majd nekünk kell birtokolni a labdát és, hogy nekünk milyen gyors embereink vannak. És a finnekkel mi a helyzet? Nekik milyen játékosaik vannak? – kérdezett vissza Dárdai Pál. - Remek csapatokban, rendszeresen játszanak. Ha minden mutatót figyelembe veszünk, akkor a végén még az jön ki, hogy bravúr lenni nyernünk. Az utóbbi meccseken hatvan százalékban birtokolják a labdát. Hát birtokolják csak nyugodtan pénteken is, nekünk egy dolgunk van: az éles pillanatokban jó dönteni.”

Ne legyen a 30. percben ébresztő!

A szövetségi kapitány a Feröer-szigetek elleni mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy ha győz a válogatott, akkor biztos, hogy a finneket is meg fogja verni, Dárdai most pontosított. „Én akkor nem ígéretet, hanem csak kijelentést tettem. Most azt mondom, hogy ha a csapat és a közönség mentalitása megfelel annak, amit én elvárok, akkor nyerni fogunk. A közönségtől azt kérem, hogy ne kezdjen el már a harmincadik percben ’ébresztőt’ és ’harcoljatokat’ kiabálni, mert nem akarom, hogy belehajtsák a játékosokat a fejetlen támadásba.”

Dárdai türelmet kér a szurkolóktól Forrás: MTI/Illyés Tibor

Dárdai hozzátette: nem szeretné, ha idejekorán elkezdenének a drukkerek pfujolni. „Tartson ki a közönség is legalább a 80. percig! Megígérem, hogy ha kikapunk, akkor is körbe fogunk menni a meccs végén, és akkor kifütyülhetnek bennünket a szurkolók. Ezt a három pontot egyébként csak a jóisten és a játékvezető veheti el tőlünk. Utóbbit azért merem mondani, mert Romániában is elvettek tőlünk egy szabályos gólt.”

Az Origónak adott interjúban a finnek szövetségi kapitánya, Mixu Paatelainen azt mondta, hogy azért is irigyli Dárdai Pált, mert sok a jó formában lévő kapusa. Ez édes teher Dárdai számára, hiszen Király Gábor, Dibusz Dénes, Bogdán Ádám és Gulácsi Péter is nagyon jó kapus, közülük csak Gulácsi nem kapott meghívót, helyette az ujjsérüléséből visszatért, de pénteken biztosan nem védő Bogdán került a keretbe.

„Az előző két Eb-selejtezőn Király és Dibusz is fantasztikusan védett, minek hívtam volna haza Ausztriából Gulácsit harmadik kapusnak? Bogdánnak viszont jót fog tenni, hogy a hosszú kihagyás után itt van velünk, hadd szokja csak a csapatot és dolgozzon a kapusedzővel” – nyilatkozta Dárdai. Azt nem mondta el, hogy pénteken milyen kezdőt küld a pályára, de azt elárulta, hogy nagyjából összeállt a fejében, már csak egy-két kérdőjeles poszt van, azt a napi forma fogja majd eldönteni.

Barátnő? Mozi? Jöhet mindkettő!

Dárdai a legutóbbi Eb-selejtező előtt is megengedte, hogy a játékosok szűk családja, feleségek és barátnők meglátogassák a focistákat az edzőtáborban. A kapitány szerint ez nem motiváció, hanem csupán nekik is ki kell kapcsolódniuk. „Nincs arra szükségem, hogy itt feszengjenek a játékosok. Arra törekszem, hogy próbáljanak úgy élni, ahogy otthon is élnek. Ugyanúgy elengedem őket moziba, bejöhetnek reggelizni is a hozzátartozók, és délig itt is maradhatnak.”

Dárdai megígérte: ha kikapnak, akkor is körbemennek a stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amikor Dárdait és a stábját kinevezték, akkor a három Eb-selejtezőn öt-hét pontot ígért, a kapitány kérdésünkre elmondta, hogy ő nem érzi, hogy eredménykényszer lenne rajta. „Maximum együttes kényszerünk van, a válogatotton, a médián és a szurkolókon összességében van kényszer, ugyanis, ha most nyernénk, akkor ténylegesen versenyben maradnánk a továbbjutásért, és egy hosszú, nyugodt felkészülés várhatna a csapatra” – nyilatkozta Dárdai, aki a tétmeccsek közül eredetileg csak a három Eb-selejtezőre vállalta el a szövetségi kapitányi posztot. Arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha megverjük a finneket, akkor a felesége engedi-e, hogy folytassa a munkát, Dárdai így válaszolt: „Maradjunk annyiban, hogy ott lesz a meccsen, és úgy engedett el Telkibe, hogy ’Ezt már csak megnyeritek, nem?’”

A péntek, finnek elleni Eb-selejtezőre 11 ezer jegy már elővételben elfogyott.