Vágólapra másolva!
Charlie Webster, a Sheffield United nagykövete korábbi ígéretéhez híven lemondott a pozíciójáról, miután a nemi erőszakért elítélt támadó, Ched Evans kiszabadult a börtönből, és újra edzésbe állt a klubnál.

Webster tinédzserként maga is szexuális zaklatása áldozata volt, emiatt már korábban bejelentette, hogy ha Evans visszakerül a klubhoz, akkor ő lemond a tiszteletbeli pozíciójáról.

A Sheffield United kedden jelentette be, hogy az angol Professzionális Labdarúgók Szövetségének (PFA) kérésére engedélyezik, hogy a Manchester Citynél is megfordult walesi válogatott csatár edzésbe álljon a klubnál. Egyúttal jelezték, még nem eldöntött kérdés, hogy újra leigazolják-e.

Százötvenezer tiltakozó

Az eseményekre reagálva Webster a BBC-nek azt mondta, a Sheffield United sosem ítélte el nyilvánosan Ched Evans tettének súlyosságát. "Összességében több mint százötvenezer tiltakozó írta alá a petíciót, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy Evans ne térhessen vissza a klubhoz. Úgy érzem, a klubvezetésből senki nem vállalta, hogy felelős döntést hozzon az ügyben, így nem maradt más választásom, mint hogy meghozzam a saját döntésem, és távozzak a klubtól" - magyarázta távozásának körülményeit.

Charlie Webster Campaignlive.co.uk


A televíziós személyiségként is ismert Webster arról is beszélt, miért nem tartja elfogadhatónak a klub döntését. "A Sheffield United játékosának lenni nem egy hétköznapi munka. Minden játékos egyben példakép is, akik nagy hatással vannak a fiatal generációk viselkedési mintájára. Sajnálatos, ha Evanstól kell majd megtanulniuk, hogyan bánjanak a nőkkel, vagy hogy mit értünk közös beleegyezés alatt."

Joga van megjavulni

A Sheffield United közleménye szerint figyelembe vették minden érintett véleményét a szövetségtől a szurkolókig, különös tekintettel a PFA azon állásfoglalására, mely szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, így Ched Evanst is megilleti a jog, hogy tisztességes rehabilitációs programban vehessen részt. Emellett a klub hangsúlyozta: "a lehető legsúlyosabban elítélik a nemi erőszak minden formáját."

Evanst 2012 áprilisában börtönözték be, miután a bíróság bűnösnek találta nemi erőszakban. A csatár mindvégig tagadta a vádakat, szerinte közös beleegyezéssel történt az aktus. A bíróság azonban másképp döntött, ötéves börtönbüntetésre ítélte, ám Evanst fél év után szabadlábra helyezték, így csatlakozhatott korábbi klubjához.