A finnek eltekintenének a 91. perces öngóltól

Mixu Paatelainen, foci
SWEDEN, Stockholm : Head coach Mixu Paatelainen gestures during a training session with the national Finnish football team at the Rasunda stadium in Stockholm on June 6, 2011, ahead of their Euro 2012 qualifier on June 7 against Sweden. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Két nappal a Magyarország-Finnország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt az északi újságok nem sok mindent közölnek a mérkőzéssel kapcsolatban. Mixu Paatelainen szövetségi kapitány azért kapott kritikát a legutóbbi két hazai meccsen megszerzett egy pont miatt, a Norvégiában légióskodó Jarkko Hurme emlékeiben pedig még él az 1997-es vb-selejtezőn bekapott irdatlan potyagól.

Komoly kritikákat kapott Mixu Paatelainen szövetségi kapitány, amiért a legutóbbi két, hazai Európa-bajnoki selejtezőn mindössze egy pontot szerzett a finn labdarúgó-válogatott. A csapat előbb Görögországgal játszott 1-1-es döntetlent, majd Romániától 2-0-ra kikapott.

"Igazuk van a kritikusainknak, de ha pénteken nem kapunk ki Budapesten, akkor komolyan versenyben maradunk. Van egy alakuló csapatunk, amelynek van esélye az Eb-szereplésre. De ha nem jönne össze, akkor majd kijutunk a 2018-as oroszországi vébére" - nyilatkozta Paatelainen, aki néhány napja az Origónak is nyilatkozott.

Mixu Paatelainen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A finn sajtó többek között azt is a szemére vetette, hogy a legjobb formában lévő csatárral, a svájci Thunban szereplő Berat Sadikkal nem számol. A támadó eddig 15 bajnokin nyolcszor volt eredményes és két gólpasszt is adott.

"Csalódott vagyok, és a közelmúlt történései azt mutatják, hogy a Mixu-korszakban nem sok jóra számíthatok" - nyilatkozta a csatár, aki legutóbb éppen a március 5-i, Magyarország elleni győri meccsen játszott, akkor csereként három percet kapott. "Annyi idő alatt nem tudtam megmutatni, mire vagyok képes" - nyilatkozta a 192 cm magas támadó.

Az Mtv.fi publicistája, Timo Innanen sok kérdést feltett még a legutóbbi, Románia elleni vereséggel kapcsolatban, de leginkább azt boncolgatta, hogy az első három összecsapáson védő Niki Mäenpää helyett érdemes lenne másik kapust kipróbálni.

Egyelőre Mäenpää a finnek első számú kapusa Forrás: AFP/Franck Fife

A lap szerint a holland VVV Venlo 29 éves kapusa alaposan benne volt a görögök góljában, illetve a legutóbbi, Románia elleni selejtező első találatában, éppen emiatt úgy véli, ideje lenne, hogy a Bröndby 24 éves, pozsonyi születésű játékosa, Lukas Hradecky is lehetőséget kapjon.

A portál azon is felháborodott, hogy Paatelainen kapitány nem tudta megmondani, hogy pályára küldi-e Roman Eremenkót. A CSZKA Moszkva 27 éves középpályásáról Innanen azt írta, az egyetlen valamirevaló játékos volt a legutóbbi két mérkőzésen.

A finn újságok közül egyedül az Ilta-Sanomat tudósítója érkezett a csapattal együtt Budapestre. Az újságíró cikkében kiemelte, hogy a finn válogatott a Budai II László-stadionban edzett, de csak könnyed átmozgatáson vettek részt a fiúk, ugyanis még a lábukban volt a hét végi bajnoki. Így aztán inkább Jari-Pekka Keurulaisen fizioterapeutának akadt dolga.

Az Iltalehti.fi portál a norvég Odd csapatában szereplő védőt, Jarkko Hurmét szólaltatta meg, aki a legutóbbi két mérkőzésen játszott, és ő szerezte a görögök elleni egyenlítő gólt.

"Bátran fogunk játszani, és persze, győzni szeretnénk" - mondta, majd hozzátette, élénken él még emlékeiben az a kabaréjelenetbe illő 91. perces gól, amivel az 1997-es vb-selejtezőn a magyarok kivívták a pótselejtezőn való részvételt. "Remélem, hogy pénteken elkerüljük a hasonló helyzetet" - tette hozzá.