Vágólapra másolva!
Az orosz sajtó szerint kedd este a magyarok elleni lesz Fabio Capello utolsó meccse Oroszország kispadján, a kapitány nem hallott erről, és az sem érdekli, hogy az orosz sportminiszternek nem tetszett a bécsi vereség. A Milan edzőlegendája ugyanakkor elismerte, hogy hónapok óta nem kapott fizetést. Roman Sirokov csapatkapitány azért küzd, hogy az oroszok visszaszerezzék régi hírnevüket.

Nincs könnyű helyzetben Fabio Capello, az orosz válogatott szövetségi kapitánya, hiszen öt hónapja nem kapott fizetést, és közben a csapatának sem megy a szekér. Oroszország az Eb-selejtezők G csoportjában két 4-0-s sikerrel kezdett Azerbajdzsán, illetve Liechtenstein ellen, majd idegenben 1-1-re végzett Svédországgal idegenben.

Ez eddig rendben is volt, ám október 12-án, otthon csak 1-1-es döntetlent ért el Moldova ellen, múlt szombaton pedig 1-0-ra kikapott Ausztriában.

Kemény orosz kérdésözön

A szurkolók elégedetlenek, de így van ezzel az ország sportminisztere, Vitalij Mutko is, akinek sem a játék, sem az eredmény nem tetszett az osztrákok elleni találkozón. Az orosz újságírók kemény kérdésözönt zúdítottak Capello felé, láthatóan ők is csalódtak a Milan és a Real Madrid korábbi sikeredzőjében. "A meccs után azt mondtam és most is fenntartom a véleményem, hogy nem játszottunk rosszul Bécsben. Visszanéztem a meccset, és utána is ezt gondoltam. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bíró három leshelyzetet is rosszul ítélt meg, nehezítve ezzel a dolgunkat. A miniszternek lehet más a véleménye, én tartom magam ahhoz, amit már elmondtam."

Fabio Capello nyugodt a jövője miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Az orosz médiában arról írnak, hogy a keddi lesz Capello utolsó meccse az orosz kispadon. "Én nem tudok erről" - reagált a 68 éves szakember.

Capello jó pénztől esik el

Aztán jött a zsebben turkálás. Dick Advocaat a sikertelen szerbiai kapitánykodása végén lemondott a végkielégítésről. Ön is lemondana erről? - kérdezték Capellót, aki erre megerősítette azt, amit eddig is mindenki sejtett. "Több hónapja nem kaptam fizetést" - mondta az olasz, aki, ha megkapná a pénzét – évi hétmillió eurót -, akkor a világ harmadik legjobban fizetett kapitánya lenne.

Jó a hangulat?

A szakember szerint a csapaton belül jó hangulat uralkodik, és az utolsó két meccset leszámítva elérték a céljaikat. "A mi malmunkra hajtja a vizet, hogy Ausztria három hazai meccsen játszott, és most fog menni idegenbe. Még van idő, hogy elérjük a szükséges pontszámot."

A magyar csapat játékát az elmúlt napokban elemezte, és úgy látja, hogy a magyarok jól játszottak az előző mérkőzéseken. "Minden győzelem nagy lelkierőt tud adni, igaz, egy vereség viszont vissza tudja vetni a csapatot" - célzott ezzel vélhetően a magyar és az orosz válogatott közti jelenlegi hangulati különbségre.

Visszaszerezni a régi hírnevet

"Valóban, az elmúlt egy évben mintha gyengébben teljesítenénk, de ezen már a következő meccsen, kedden javítani szeretnénk. Az a célunk, hogy az orosz válogatott visszaszerezze régi hírnevét" - nyilatkozta szintén a keddi meccs helyszínén, az FTC stadionjában Roman Sirokov.

Roman Sirokov látványos meccsre számít Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szpartak Moszkva 33 éves játékosát a magyar csapatról is kérdezték, és kiderült, hogy mindössze két magyar játékost ismer, Dzsudzsák Balázson kívül a volt zenites Huszti Szabolcsot. Utóbbi nem véletlen, hiszen a szentpétervári csapatban klubtársak voltak. "Mivel a magyarok hazai pályán játszanak, támadó focit várok tőlük, de mi is támadó taktikát fogunk bevetni" - mondta Sirokov, aki ezek szerint gólgazdag meccsre számít.

Tényleg ez lesz az utolsó meccs?

A középpályás nem ért egyet az orosz sajtóban megjelent cikkek állításával, miszerint a keddi lesz Capello utolsó meccse az orosz kispadon, de arra sem válaszolt egyértelmű igennel, hogy csakis az olasz tréner maradásáért futballoznának. "Az orosz válogatott az országért lép pályára, de többek között az edzőjért is. Nem gondolom, hogy a keddi Capello utolsó meccse lesz az orosz kispadon."