Kapitánygyilkos a magyarok Eb-csoportja

Claudio Ranieri
MONACO, Monaco : Monaco's Italian coach Claudio Ranieri reacts prior to the French L1 football match Monaco (ASM) vs Bordeaux (FCGB) on May 17, 2014 at the Louis-II Stadium in Monaco. Roma played on Saturday the 204th and last professional match of his career. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Vágólapra másolva!
Ha csütörtökön hivatalosan is bejelentik Ljuboszlav Penev menesztését, akkor az Európa-bajnoki selejtezők során - azaz két és fél hónap alatt - a 10. kapitányváltásra kerül sor. A legzordabb idők az F csoportra járnak, ahol Pintér Attila mellett már a görög és a román kapitány is távozott. Fabio Capello és Guus Hiddink sorsa még mindig kérdéses.

Ha most sem sikerült a kvalifikáció, akkor soha, gondolhatta a legtöbb európai futballválogatott a 2016-os kontinenstorna selejtezői előtt. Az Európai Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a franciaországi Eb-n már 24 csapat vehet részt, ezáltal megnyílt az út a kisebb nemzetek előtt is. Az alkalom komoly elvárásokat is feltételezett, nem véletlen, hogy néhány hónap és pár forduló elteltével rengeteg válogatottnál történt edzőváltás.

Kezdhetnénk a sort akár Magyarországgal is, Pintér Attila sorsa már az első, északírek elleni hazai vereséggel eldőlt. A helyére érkező Dárdai Pál három meccsen hét pontot vállalt, ezt teljesítette is. Ha valóban nem folytatja, akkor az ötödik Eb-selejtezőn már a harmadik kapitány irányítja majd az együttest.

Pintér, Piturca, Ranieri

Az F csoport egyébként is kapitányérzékeny, előbb a románoktól távozott Victor Piturca, helyét Anghel Iordanescu foglalta el, majd a görögök dobták ki Claudio Ranierit, akinek a feröeriek vitték be a kegyelemdöfést. A csoport utolsó helyén szerénykedő ellenfélnél ideiglenesen az U21-es válogatott edzője, Kosztasz Canasz ült le a kispadra, de a végső megoldást még keresik. Ha nem külföldi érkezik, akkor az APOEL-t irányító Jorgosz Donisz, esetleg az egykori ciprusi kapitány, a PAOK jelenlegi mestere, Angelosz Anasztasziadisz lehet az utód.

Ranierinek semmi sem jött össze Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

De inog a széke a hírek szerint Mixu Paatelainennek is, a finn sajtó kritikája előbb-utóbb a távozásához vezet, ha nem jönnek az eredmények.

Hiddink felfelé bukhat

Az A csoportban meglepetésre a csehek és az izlandiak állnak az élen, a vb-bronzérmes Hollandia csak a harmadik, és bár Guus Hiddink azt mondta, ha csapata nem nyer a lettek ellen, akkor lemond, elképzelhető, hogy a 6-0-s KO-győzelem ellenére is távozik. Az Algemeen Dagblad azt írta, szinte biztos, hogy edzőváltás lesz.

Blind és Hiddink Forrás: AFP/John Thys

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Hiddink felfelé bukik, és a válogatott mellett marad technikai tanácsadóként. Utódja szintén előrelép, Danny Blind ugyanis jelenleg a csapat másodedzője.

Susic nem ment, kirúgták

A B csoportban a vb-résztvevő Bosznia-Hercegovinánál fogyott el a türelem, a négy meccsen még nyeretlen együttesnél Safet Susic nem érezte úgy, hogy le kellene mondania önszántából, így ki kellett rúgni. Utódja Vahid Halilhodzic, Dusan Bajevic, Mehmed Bazdarevic vagy Faruk Hadzibegic lehet, de a bosnyák sajtó szerint még Robert Prosinecki neve is felmerült.

Eljött a Susic-csere ideje is Forrás: AFP/Jack Guez

A D csoportban is az alsóházhoz tartozó grúzoknál borult ki a bili. A csapat hazai pályán kapott egy négyest a lengyelektől, Temuri Kecbaja lemondott, így egyelőre üres a kispad.

Kár volt cserélni Moldovában

A G csoportban Moldova a magyar példát követte, Ion Caras az első fordulóbeli, montenegrói vereség után távozott, de utódjával, Alexandru Curtianuval sem sikerült az áttörés, vele még Liechtensteintől is kikapott a csapat.

Capello sem tudja, mit hoz a jövő Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az oroszoknál is lehet csere, miután a vezetők és a szurkolók nagyon szeretnék kiebrudalni Fabio Capellót. A szakember állítólag a legjobban kereső kapitány Európában, ehhez képest a válogatott nem éppen világverő. A stáb régóta nem kapott fizetést, Capello segítői már távoztak is, a mester azonban még kitart.

Vogts sokallta a hatost

A H csoportban Azerbajdzsán kezdte a sort, Berti Vogts hat év után, a horvátoktól elszenvedett hazai 6-0-s vereség után állt fel, utódja a hírek szerint akár Susic is lehet.

Penev sorsa is megpecsételődhet Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A következő áldozat minden valószínűség szerint a bolgár Ljuboszlav Penev lesz, aki a Málta elleni hazai 1-1-be bukhat bele. A szakembert már támadták a Horvátországtól és Norvégiától elszenvedett vereség után is, a Gong.bg portál szerint a szövetség végrehajtó bizottsága csütörtök délután 3 órára idézte be, és akkor dönt sorsáról. A Dnevnik úgy tudja, az utód az Ivajlo Petev, Sztoicso Sztojev, Krasszimir Balakov, Dimitar Dimitrov négyesből kerül ki.

Advocaatnak két és fél meccs is elég volt

Az I csoportban a portugálok kezdték a csereberét, Paulo Bentót azonnal menesztették, miután a csapat az első fordulóban kikapott 1-0-ra Albániától. Szerencsére a görögöktől a vb után távozó Fernando Santos nem talált még munkát, így elfogadta a kihívást.

Advocaatnak elég volt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A szerbeknél a holland Dick Advocaat két és fél meccs után állt fel: az örmények elleni iksz, az albánok elleni botrányos körülmények között félbeszakadt csata és a hazai, dánoktól elszenvedett vereség után kilátástalannak ítélte a helyzetet. Helyét ideiglenesen Radovan Curcic vette át, a görögök elleni keddi, 2-0-s sikert már vele érte el a válogatott.

Az Eb-selejtezők állása

A csoport: 1. Csehország 12 pont, 2. Izland 9, 3. Hollandia 6, 4. Törökország 4, 5. Lettország 2, 6. Kazahsztán 1

B csoport: 1. Izrael 9 pont/3 mérkőzés, 2. Wales 8/4, 3. Ciprus 6/4, 4. Belgium 5/3, 5. Bosznia-Hercegovina 2/4, 6. Andorra 0/4

C csoport: 1. Szlovákia 12 pont, 2. Spanyolország 9 (13-3), 3. Ukrajna 9 (6-1), 4. Macedónia 3, 5. Fehéroroszország 1 (2-9), 6. Luxemburg 1 (3-11)

D csoport: 1. Lengyelország 10 pont, 2. Írország 7 (10-3), 3. Németország 7 (7-4), 4. Skócia 7 (5-4), 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0

E csoport: 1. Anglia 12 pont, 2. Svájc 6 (8-3), 3. Szlovénia 6 (4-4), 4. Litvánia 6 (3-6), 5. Észtország 4, 6. San Marino 1

F csoport: 1. Románia 10 pont, 2. Észak-Írország 9, 3. Magyarország 7, 4. Finnország 4, 5. Feröer-szigetek 3, 6. Görögország 1

G csoport: 1. Ausztria 10 pont, 2. Svédország 6, 3. Oroszország 5 (6-3), 4. Montenegró 5 (3-2), 5. Liechtenstein 4, 6. Moldova 1

H csoport: 1. Horvátország 10 pont (10-1), 2. Olaszország 10 (6-2), 3. Norvégia 9, 4. Bulgária 4, 5. Málta 1, 6. Azerbajdzsán 0

I csoport: 1. Dánia 7 pont/4 mérkőzés, 2. Portugália 6/3, 3. Albánia 4/3, 4. Szerbia 1/3 (5-4), 5. Örményország 1/3 (2-4)