2018-ban indul a Nemzetek Ligája-sorozat

Tőzsér Dániel; Dárdai Pál; Gera Zoltán; Kádár Tamás; Király Gábor egész alakos fotó focista FOTÓ FOTÓTÉMA KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása labdarúgó örül sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány Bukarest, 2014. október 11.
Gera Zoltán, Kádár Tamás
Bukarest, 2014. október 11. Gera Zoltán, Kádár Tamás, Dárdai Pál szövetségi kapitány, Tőzsér Dániel és Király Gábor (b-j) a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Románia-Magyarország mérkőzés lefújása után a bukaresti Nemzeti Stadionban 2014. október 11-én. A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent ért el Románia vendégeként. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A márciusi kongresszusi jóváhagyás után az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében 2018 szeptemberében indul a Nemzetek Ligája-sorozat.

A barátságos mérkőzések nagy részét kiváltó szériában négy osztály négy-négy csoportjában küzdenek majd a kontinens csapatai, s az osztályok legjobbjai részt vehetnek a 2020-as Európa-bajnokságon. "Ezzel a formátummal nő az érdeklődés az európai nemzetek közötti mérkőzések iránt" - indokolta az újítást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára a szervezet vezető testületének nyoni ülése után.

A válogatottakat az UEFA-együtthatójuk alapján, azaz erősorrendben sorolják be az A, B, C és D osztályba. Ezekből fel lehet jutni, illetve ki lehet majd esni. Az osztályokon belüli csoportokban - melyekben három-négy csapat fog szerepelni - 2018 szeptember és november között lejátsszák a körmérkőzéseket.

Innen is ki lehet jutni az Eb-re

A hagyományos Eb-selejtezőket 2019 márciusa és novembere között bonyolítják le tíz csoportban, tíz fordulóban. Az első és a második helyezettek lesznek Eb-résztvevők és hozzájuk jön négy csapat a Nemzetek Ligájából. Mégpedig úgy, hogy az egyes osztályokon belül a csoportok első helyezettjei, illetve ha azok már részvételi jogot szereztek, akkor az utánuk következők elődöntőben, majd a győztesek döntőben csapnak össze 2020 tavaszán és az első helyezettek vehetnek részt az Eb-n.

A magyar válogatottat is láthatjuk Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2020-as kontinensviadal mérkőzéseit 13 városban - köztük Budapesten - rendezik. A Nemzetek Ligája sorozatára kétévente kerül sor, így a világbajnoki selejtezőben is szerepet kap majd, ennek részleteit azonban még nem dolgozták ki.