Emlékszik a focitörténet nagy jeleneteire?

Alessandro Florenzi a nagymamájával ünnepel a lelátón
Alessandro Florenzi a nagymamájával ünnepel a lelátón
Vágólapra másolva!
Nem is gondolná az ember, mennyi híres mozdulatsort hordoz a fejében, ha szereti a focit. Ezek a klasszikusok végletekig leegyszerűsített, pixeles rajzokról is felismerhetők. Egy magányos brazil szurkoló készíti őket, a kedvünkért legyártott két magyart is.

Mit gondol, felismerné egyetlen képkockáról Maradona 1986-os, Isten keze által ütött gólját? Vagy René Higuíta skorpiórúgását? Marco van Basten kapáslövését az Eb-döntőben? Bizonyára igen, hiszen a focitörténetnek ezek az egyedi momentumai örökre bevésődtek a szurkolói emlékezetbe. Alighanem azok is fel tudják idézni őket, akik koruknál fogva, mondjuk, csak videómegosztókon látták.

Ezek olyan erősen rögzült jelenetek, hogy bármilyen hihetetlen, még nevetségesen rossz felbontású, a számítógépek hőskorát idézően pixeles grafikákon is jól felismerhetők. Akkor is, ha nem segítenek az arcvonások, a feliratok, semmilyen részlet, csak a kimerevített, összetéveszthetetlen mozdulat, és esetleg a színek.

Ilyen végtelenül egyszerű, de jól megkomponált képeket készít és tesz közzé az 8bit-football.com nevű brazil oldal – nemcsak régi, hanem közelmúltbeli eseményekről is. Ma mindenről azonnal videónk, infografikánk meg animált gifünk van, de ezen az oldalon kiderül, hogy a lényeget egy teljesen leegyszerűsített rajz is meg tudja ragadni.

Lássunk néhány példát! Segítségként csak egy évszámot írtunk mindenhova, de a képek alatt megnézheti a jelenetek videóit is.

1995

Forrás: Origo


1990

Forrás: 8bit-football.com


1986

Forrás: 8bit-football.com


1995

l Forrás: 8bit-football.com


2006

Forrás: 8bit-football.com


2014

Forrás: Origo

(1:26-tól):


Az oldalt 34 ezren követik a Facebookon, pedig csak egy magányos brazil focidrukker, Matheus készíti a szabadidejében. Saját bevallása szerint rengeteg kérést kap egyes mozzanatok megörökítéséhez, ezeket nem is tudja mind teljesíteni. Magyar vonatkozású rajzai eddig nem voltak, az Origo kérésére azonban elkészített kettőt:

1953

Forrás: 8bit-football.com


2009

Forrás: 8bit-football.com

Matheus korábban a rajzokat pólón árulta, csakhogy kiderült, hogy ez a tevékenység sérti a játékosok arcképükhöz való jogait – igen, még ilyen pixelesen is.