Társoldalunk:

Van Gaal Unitedje még Moyes-énál is rosszabb

2015.01.12. 17:46

A Manchester United hétvégi, hazai veresége után a csapat 21 meccs után ugyanúgy 37 ponttal áll Louis van Gaal irányítása alatt, mint egy évvel ezelőtt, David Moyes-szal. Az elátkozott skót csapata ráadásul több játékelemben is lényegesen jobban teljesít, mint a nyáron alaposan megerősített Van Gaal-csapat. The chosen van? 

A Southampton ellen elbukott hazai bajnoki után kijelenthető, hogy bár a United lényegesen jobban áll a tabellán, mint egy évvel ezelőtt, a csapat nem sokkal lett jobb a rá költött temérdek pénztől. Tavaly ugyanis remek idénye volt a Liverpoolnak, és jól ment az Arsenal is, így inkább ennek tudható be, hogy a United a legutóbbi idényben ugyanennyi ponttal rosszabbul állt a tabellán, mint idén. 

Az adatok böngészése közben érdemes észben tartani, hogy Louis van Gaal nem kevesebb, mint 193,6 millió eurót költött el a nyáron a csapat megerősítésére.

Lássuk akkor a számokat 

A Telegraph adatai szerint a United hiába igazolta le Radamel Falcaót és Angel Di Mariát, a támadójátéka semmivel nem lett hatékonyabb, mint David Moyes alatt. Ahogy az alábbi infógrafikából is látszik, a United eggyel kevesebb gólt lőtt idén, mint tavaly. 

Furcsa párosForrás: Origo

Talán még ennél is meglepőbb, hogy a támadójáték kérlelhetetlen hívének tartott Van Gaal csapata kevesebbszer is próbálkozik, és - bár ez nem szerepel a grafikán - rosszabb arányban is találja el. A tavalyi 47,2 százalék 46,2-re esett vissza.

A passzstatisztikák is meglepő végeredményt hoztak: bár Van Gaal Unitedje durván 1100 passzal többel próbálkozott, ezeket jobbára a mezőnyben tudta le a csapat, a támadóharmadban viszont Moyes csapata passzolt többet. 

Moyes Unitedje Unitedebb is volt 

A Telegraph kiemeli, hogy Moyes-t rengeteget támadták, amiért direkt futballjával "elárulja a Unitednél hagyományosnak vélt sokpasszos játékot". Ezzel szemben az igazság az, hogy a United Van Gaal alatt többször próbálkozik hosszú passzokkal: a hollandnál a passzok 12,9 százaléka, míg a skótnál 11,3 százaléka volt hosszú. 

Ez eddig nem diadalmenetForrás: AFP/Ian Macnicol

Komoly különbség van Moyes javára a beadások számában is (554-496), a csapat több sikeres szerelést mutat be a skót szakember alatt, viszont kevesebb szabálytalanságot követ el. A számok alapján tehát kijelenthető: ha jobban is áll a United Van Gaal alatt, a csapat játéka nem lett jobb a rá költött elképesztő mennyiségű pénztől.