Vágólapra másolva!
A magyar szurkolók újdonsült kedvence, az angol Notts Countyban szereplő Bajner Bálint menedzsere szerint most kiderült, hogy mennyit ronthat egy futballista megítélésén egyetlen rosszul megfogalmazott mondat. A Dzsudzsák Balázst is képviselő Vörösbaranyi József befektetési tanácsokkal is ellátja ügyfeleit, Filipovics Vladan pedig állítja, nem az ügynökök terjesztik az átigazolási kamuhíreket.

"Csak remélni tudom, hogy jobb lesz a magyar foci. Jó úton jár, de egyelőre sehol sem közvetítenek az országon kívül magyar meccseket, így fogalmuk sincsen a külföldi csapatoknak, hogy milyenek a magyar futballisták" – mondta a többek között Juhász Roland, Huszti Szabolcs és Gera Zoltán ügyeivel foglalkozó Filipovics Vladan a szerdai budapesti Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencián.

A futballistákkal foglalkozó menedzserek közül Filipovics mellett Vörösbaranyi József és Paunoch Péter vett részt a játékosügynökök kerekasztal-beszélgetésén. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a magyar futball jelenlegi helyzetében rendkívül nehéz külföldi szerződéshez juttatni a magyar játékosokat.

Egy költözés is gondot okoz

Vörösbaranyi azt mondta, sok olyan futballista van, aki megpróbálja saját magát menedzselni, de ez nem olyan egyszerű, mint elsőre hangzik. "Hogy várhatnánk el egy 18 éves fiatalembertől, hogy eladja magát? Néha még az is problémát jelent, amikor az országon belül el kell költözie egy másik városba. Ezért is van szükség a menedzserekre. Én a játékost a magánéletében is próbálom segíteni, akár befektetési, ingatlan- vagy autóvásárlási tanácsokkal, a megfelelő szakemberek segítségével" – folytatta az ügynök, akinek a leghíresebb játékosa a Dinamo Moszkvában szereplő Dzsudzsák Balázs.

A magyar szurkolók fanyalogva fogadták, amikor Dzsudzsák (b) Eindhovenből Oroszországba igazolt Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Sokan úgy gondolják, hogy a menedzserek csak a viszonylag rövid átigazolási időszakokban elfoglaltak, de ők állítják, hogy inkább ennek az ellenkezője igaz. "Több munkám van, amikor lejár az átigazolási időszak. Nem június 20-án próbáljuk eladni a játékost, inkább az a jellemző, hogy amint véget ér a nyári szezon, szeptember 1-jétől rögtön elkezdődik a munka, már a következő átigazolási időszakra” – magyarázta FIlipovics.

Vörösbaranyi a napi munkájáról is beszélt: "Átlagosan 120 telefonhívásom van napközben, közte egy a játékostól, aki elmondja a gondját-baját, akár csak azt, hogy rosszul nézett rá az edzője, vagy hogy hogyan ment a játék. Szinte mindennel kapcsolatban a menedzseréhez fordul, de ez így van rendjén.”

Bajner néhány mondatnak köszönheti a hírnevét

Paunoch a Bajner-sztoriról is beszélt. A jelenleg az angol harmadik ligás Notts Countyban szereplő Bajner Bálint egy NsoTV-nek adott interjúval hívta fel magára a figyelmet, melyben arról beszélt, hogy majdnem tökéletesre formálta a játékát, a magyar focitól fogja a fejét, és a válogatott sem köti le. Aztán amikor az Ipswichben játszott, a 44. percben lecserélték, mire a fiatal csatár azt nyilatkozta, hogy csak azért vitték le, hogy a közönség megtapsolhassa. A futballista innentől kezdve nem kerülhette el a sorsát, a Trollfoci nevű oldal sztárt csinált belőle, olyannyira, hogy a Notts County Facebook-oldalát ellepték a magyarok. A vasárnap győztes gólt szerző csatárról mémek tömkelege született, a csapat legutóbbi meccsén mintegy száz magyar drukkolt neki, a 44. percben meg is tapsolták.

"Az ő példája is mutatja, hogy egy rossz mondat, egy rossz kommunikáció milyen sokat ronthat valakinek a megítélésén. Tudom, hogy a róla kialakult kép mennyire nem fedi azt, mint amilyen ember ő valójában. Volt egy mondata, amit akkor és abban a pillanatban nem kellett volna mondania. Sokat beszéltünk erről, fejlődnie kell ezen a téren is. Amikor elmondta ezt a mondatot, valószínűleg nem gondolta végig, hogy milyen lavinát indít majd el ezzel" – mondta Bajner ügynöke.

Dzsudzsákról nem tudták, hogy magyar

"Nem megbántva ezzel Bálintot, ha nem mondja el azt az egy mondatot, akkor valószínűleg kevesen ismernék most" – vetette közbe Vörösbaranyi József, aki mondott egy sztorit a másik végletről. A magyar szurkolók úgy hihetik, hogy Dzsudzsák Balázsról mindenki tudta Eindhovenben, hogy egy magyar tehetség, de amint Vörösbaranyi rávilágított, sajnos ez nem volt igaz. "Amikor a holland válogatottal játszottunk, megkérdezték a kapitányukat, hogy kit ismer a magyarok közül, mire azt mondta, hogy senkit. Mint kiderült, Dzsudzsák Balázst természetesen ismerte, de nem tudta róla, hogy magyar."

Utálják a kamuhíreket

Gyakran a magyar focistákról olyan átigazolási hírek is megjelennek, amelyekről később kiderül, hogy nem volt alapjuk. De vajon a menedzserek generálják ezeket a kamuhíreket, hogy feljebb srófolják az ügyfelek árát? Vagy ha nem, akkor mit gondolnak erről?

"Nem szeretem az ilyen híreket, pont azért, mert utána lehet járni, hogy volt-e valóságalapjuk, és az a legrosszabb, amikor megjelenik a hír, és a klub másnap máris cáfolja. Ezáltal rosszabb helyzetbe kerül a játékos" – reagált a kérdésre Filipovics. "Én próbálok úgy dolgozni, hogy semmiképp nem adok hírt az érdeklődésekről addig, amíg nem történt konkrétum – éppen azért, mert már így is nagyon nehéz egy magyar focistát eladni."

Szörnyi Attila, Vörösbaranyi József, Paunoch Péter, Filipovics Vladan Forrás:Mom Sport

"Amikor Dzsudzsák Balázsról megírják, hogy vinné ez vagy az a nagy klub, sokszor azt mondják, hogy mi generáljuk ezeket a híreket. De ez nem igaz, és én is utálom, amikor a klub cáfolja az újságcikkek tartalmát" – mondta Vörösbaranyi, hozzátéve, hogy Dzsudzsák Európában ma már egy nagyon ismert név, ezért szerinte sok esetben a külföldi újságírók kreálják ezeket az álhíreket.

"Egy olasz újságíró számára is fontos, hogy megy-e Dzsudzsák az Interbe, vagy sem. Neki is kell a szenzáció, ezért feldobja a hírt. Ilyenkor a legrosszabb, hogy kapok újabb száz telefont, hogy igaz-e, amit a cikkben írtak. De ez egyébként nem befolyásolja az árát, hiszen egy Liverpoolt vagy egy Intert is csak az érdekel, hogy hogyan teljesít a játékos. Igaz, az Evertont lehet, befolyásolná egy liverpooli érdeklődésről szóló cikk" - fogalmazott Vörösbaranyi.

Lehetetlen brandet építeni egy magyarra

A beszélgetésen az is kiderült, hogy Vörösbaranyi korábban kézisekkel is foglalkozott, ő egyengette Görbicz Anita karrierjét, de mivel a posztokat sem ismerte jól, inkább áttért a labdarúgásra.

A menedzserek egyetértettek abban, hogy ma egyetlen Magyarországon szereplő futballistának sem lehet brandet építeni. "A magyar futballközeg nem alkalmas arra, hogy futballbrandeket építsünk, a kivétel Dzsudzsák Balázs, de ő meg külföldön szerepel" – mondta Paunoch, akinek Thomas Doll ferencvárosi szerződésében is volt ügynöki szerepe. "Doll speciális eset, hiszen komoly pályafutása van és edzőként is bizonyított, jó alany, könnyű vele dolgozni. Rá brandet is lehet építeni, mert olyan országból érkezett, ahol van futballkultúra."