A Juve-szurkolók nem hagyják magukat

Foci üzlet
Supporters wave flags before the Italian Serie A football match Juventus Vs Roma on October 5, 2014 at Juventus Stadium in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A Juventus-Sassuolo mérkőzés második félidejében az egyik kapu mögül kivonultak a szurkolók. Sok tévhit kering arról, mi ellen tiltakoztak az ultrák, az Origo a helyszínen tartózkodó szurkolóktól tudta meg az igazságot. 

A Ragazzi Ungheresi Juventus az egyik legrégebbi magyar Juve-szurkolói csoport, tagjai hosszú évek óta szinte minden mérkőzésen ott vannak. A magyar törzsszurkolók saját Facebook-oldalukra tették ki az ultrák sztrájkjának valódi okát.

A Juventus első olasz csapatként épített saját stadiont, és Andrea Agnelli elnök vezetésével a klubot elindították azon az úton, amerre az európai klubfutball tart: brandet építenek a csapat nevéből. Ez a klub összes lépéséből érezhető törekvés azonban nem vág egybe azzal, amit az olasz ultrák gondolnak.

Korábban is tüntettek már

A Juve-tábor két évvel ezelőtt, egy Sahtar Donyeck elleni BL-meccsen már tüntetett a magas jegyárak miatt, ráadásul az idegenbeli meccsek jegyértékesítése is elég furcsán néz ki a Juventusnál (gyakorlatilag a nagyobb ultracsoportok végzik a jegyek értékesítését), de a mostani lépés, amiben megtiltják az előénekesnek, hogy felállva vezényelje a tábort, már nem csoda, hogy kiverte a biztosítékot.

A Juventus a legnépszerűbb olasz csapat Forrás: AFP/Marco Bertorello

Olaszországban nemcsak komoly hagyománya van az ultra-életérzésnek, de a mai napig nagyon erősek ezek a szurkolói csoportok. Az olaszok attól tartanak, hogy ha ez így megy tovább, oda jut a Serie A is, ahova a Premier League: gyakorlatilag néhány kivételtől eltekintve szinte nincs szurkolás a stadionokban, nincsenek transzparensek, nincs piró és görögtűz.

Igaz, ez pontosan az, amit a klubelnökök szeretnének elérni.