Meccset nyert a világ legrosszabb válogatottja

Tshering Dorji, Bhután, foci
SRI LANKA, Colombo : Bhutanese football player Tshering Dorji (L) celebrates after scoring a goal during the 2018 FIFA World Cup football qualifying match between Sri Lanka and Bhutan at the Sugathadasa Stadium in Colombo on March 12, 2015. AFP PHOTO / Lakruwan WANNIARACHCHI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján - San Marinóval holtversenyben - az utolsó, 208. helyen álló Bhután válogatottja mérkőzést nyert. A Sri Lanka elleni világbajnoki selejtezőn elért 1-0-s sikert ünnepli az egész ország, a FIFA elnöke, Sepp Blatter gratuláló üzenetet küldött.

Csütörtökön hat mérkőzéssel megkezdődött a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata, a játéknap legnagyobb meglepetését a FIFA-világranglista utolsó, 208. helyén álló Bhután győzelme jelentette.

A legboldogabb országként is emlegetett Bhután idegenben, Sri Lankán nyert 1-0-ra, ezzel a válogatott története során harmadszor nyert mérkőzést, világbajnoki selejtezőn azonban ez az első sikere. A csapat korábban 2003 márciusában Guam ellen 6-0-ra, 2008 júniusában pedig Afganisztánt győzte le 3-1-re.

Tshering Dorji, az évtized bhutáni hőse Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A colombói mérkőzés hőse a középpályás Tshering Dorji volt, aki a 84. percben szerezte a mindent eldöntő találatot.

A siker óriási örömöt okozott a Himalája hegyei között megbúvó kis országban, a FIFA elnöke, Sepp Blatter külön Twitter-üzenetben gratulált, és a győzelmet egy csodálatos történelmi pillanatként jellemezte.

A Bhután Labdarúgó Szövetség Facebook-oldalán is így ünneplik a győzelmet, a csapatmenedzser, Hishey Tshering azt írta, ez az a pillanat, amire mindig is várt. „Ez remek volt, fiúk, de ne feledjétek, még utunk felénél járunk. Csináljuk még egyszer a hazai szurkolók előtt is” - nyilatkozta. A selejtező visszavágójára március 17-én, kedden kerül sor a bhutáni fővárosban, Timpuban.

A bhutáni szurkolók kitettek magukért Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Ugyanakkor a Sri Lanka-i Daily Mirror sokkoló vereségről írt, Ranjith Rodrigo, a szövetség elnöke nagyon csalódottan nyilatkozott, és reményét fejezte ki, hogy néhány napon belül rendet tudnak tenni a válogatottnál.

Eredmények, vb-selejtezők, Ázsia, első forduló, első mérkőzések:
Sri Lanka - Bhután 0-1
Kelet-Timor - Mongólia 4-1
Kambodzsa - Makaó 3-0
Tajvan - Brunei 0-1
India - Nepál 2-0
Jemen - Pakisztán 3-1

A visszavágókat március 17-én játsszák.