Ismerje meg a világ leggyengébb válogatottját!

Bhután, foci
SRI LANKA, Colombo : Bhutanese football player Tshering Dorji (L) celebrates after scoring a goal during the 2018 FIFA World Cup football qualifying match between Sri Lanka and Bhutan at the Sugathadasa Stadium in Colombo on March 12, 2015. AFP PHOTO / ISHARA S. KODIKARA
Vágólapra másolva!
Tizenöt éve még 20-0-s vereséget szenvedett tétmérkőzésen a bhutáni labdarúgó-válogatott, csütörtökön azonban története legnagyobb sikerét aratva vb-selejtezőt nyert Srí Lankán. A FIFA-ranglista alapján a világ leggyengébb, csupán egy profi futballistával rendelkező válogatottja a televízió legalizálásának köszönheti fejlődését. A csütörtöki siker jutalma egy gyorsétterem-látogatás volt.

Óriási sikert ért el az apró himalájai királyság, Bhután labdarúgó-válogatottja: meglepetésre győzelemmel nyitotta a 2018-as labdarúgó-világbajnokság ázsiai selejtezőit.

A kontinens tizenkét legalacsonyabban rangsorolt válogatottja csütörtökön előselejtezőn találkozott egymással, és a FIFA-világranglista utolsó, 208. helyén szerénykedő együttes 1-0-ra győzött Srí Lankán.

Öröm a köbön, Bhután meccset nyert Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A mérkőzés előtt alaposan feltüzelték magukat a játékosok, mert a Srí Lanka-i lapok azt írták, a Bhután elleni csata még tapasztalatszerzésre sem igazán jó. A lelátón szurkolóik is voltak, többségüket a Colombóban tanuló bhutáni orvostanhallgatók tették ki.

Elmozdulhatnak az utolsó helyről

És lássanak csodát, Bhután nem is játszott rosszul, Chencho Gyeltshen kapufát lőtt, Karma Shedrup Tshering ziccert rontott, ám a 84. percben egy kipattanót Tshering Dorji 10 méterről a jobb sarokba vágott, ezzel a világ leggyengébb válogatottja megnyerte első vb-selejtezőjét, és ezzel minden bizonnyal elmozdul a FIFA-rangsor utolsó helyéről.

A csapat egy jutalmat már kapott, a győztes mérkőzés után a szövetségi kapitány egy helyi KFC-be vitte a csapatot. a gyorsétteremben pedig már arról beszélgettek, hogy otthon legalább 30 ezren fogják őket várni.

Ez kínos volt!

"Zavarba ejtően kínos dolog kikapni a világ legrosszabb csapatától. De azt hiszem, a visszavágót megnyerjük. Ha nem, akkor váratlanul több hónapnyi szabadság pottyan az ölembe" – mondta a meccs után a Srí Lanka-i szövetségi kapitány, a korábban a tadzsik válogatottat is irányító szerb Nikola Kavazovic.

Meccs után édes a jutalom Forrás: Facebook/Bhutáni Labdarúgó Szövetség

Egyetlen profi játékossal

A bhutániak nagyon készültek a selejtezőre. Hogy a trópusi éghajlat és a 30-35 fokos hőség se legyen zavaró, a válogatott egy thaiföldi edzőtáborban akklimatizálódott. "Próbáltuk jól kihasználni a lehetőségeinket, néhány hete Bangkokban töltöttünk, és ez tényleg sokat segített, hogy elviseljük a hőséget" – mondta a csapatkapitány Karma Shedrup Tshering a mérkőzés előtt.

Boldogság a csapatbuszon Forrás: Facebook/Bhutáni Labdarúgó Szövetség

Ugyan a szövetség egy program keretében havi tízezer ngultrumot, mintegy 160 dollárt fizet a válogatott kerettagoknak, a játékosok amatőrök, azaz a futball mellett dolgoznak vagy tanulnak. A jelenlegi keretben az egyetlen kivétel Chencho Gyeltshen, a csatár a thaiföldi Buriram Unitedben profiskodik.

A remény örökké él

Dorji Ugen Tsechup, a helyi futballszövetség elnöke szerint nem igazán zavarja őket a világ leggyengébb válogatottja elnevezés, ettől még nincs nagyobb nyomás a játékosokon. Még a Srí Lanka elleni párharcban sem. "Ellenfelünk nem sokkal van magasabb szinten, mint mi. Mindegy, hogy a fiaink az adott napon milyen formában vannak. A remény örökké él" – nyilatkozta a mérkőzés előtt.

Bhután 2000-ben lett a FIFA tagja, a válogatott eddig hivatalos mérkőzésen háromszor nyert – 2003 márciusában Guamot 6-0-ra, 2008 júniusában Afganisztánt 3-1-re verte meg –, de akad egy nem hivatalos meccsen elért 4-0-s sikere is, Montserrat ellen.

A Himalája magaslataitól övezett Changlimithang Nemzeti Stadion a futball mellett a királyság nemzeti sportjának, az íjászatnak ad otthont Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Másfél éve meccs nélkül

Nemzetközi szinten természetesen semmit sem ért el az ország. A Dél-ázsiai Labdarúgó Szövetség égisze alá tartozó nyolc válogatott kétévente megrendezett bajnokságán (SAFF) eddig egyszer szerzett pontot: 2008-ban az afgánok feletti győzelemmel és Banglades elleni 1-1-es döntetlennel elődöntős lett, és végül a negyedik helyen zárt.

A csapat nem is játszik túl sok mérkőzést, a csütörtöki vb-selejtező előtt legutóbb a 2013-as SAFF-bajnokságon meccselt, ahol Afganisztán 3-0-ra, a Maldív-szigetek 8-2-re, Sri Lanka pedig 5-2-re verte.

És akkor megjelent a tévé

Bhután volt az egyik utolsó ország, amely a hagyományos elszigetelődésből kilépve engedett a fejlődésnek, és megengedte a televízió használatát. Ez nagy lökést adott a labdarúgásnak is.

Bhutáni szurkolók öröme Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

"A mi időnkben nem volt otthon semmilyen tévéadás, a világbajnokságok és az európai kupamérkőzések felvételeit maximum VHS-kazettákon kaptuk meg. Ez most már egy teljesen más világ" – emlékezett vissza Chokey Nima, a válogatott 45 éves szövetségi kapitánya a New York Times egyik cikkében.

Nima tizenkét éven át játszott a bhutáni válogatottban, tagja volt annak a csapatnak, amely a 2000-es Ázsia-kupa selejtezőin történelmi, akkor világrekordnak számító 20-0-s vereséget szenvedett Kuvaittól. "Azt a pillanatot nem lehet elfelejteni. Csináltunk négy büntetőt, kaptunk két piros lapot, nem volt semmilyen taktikánk, így aztán kemény 90 percet töltöttünk a pályán."

Köszönöm, Zidane!

A televíziózás azonban óriási fejlődést hozott, a külső hatások, a külföldi mérkőzések közel hozták a futballt. Az Indiában tanuló diákok hazajövetelével felpezsdült a futballélet, és a krikett, valamint az íjászat mellett a foci is egyre népszerűbb lett.

"Emlékszem, az első meccs, amit láttam a tévében, az 1998-as vébé volt. Így lett a kedvenc játékosom Zinedine Zidane. A tévének sokat köszönhetek, nagyon sokat segített abban, hogy olyan szinten futballozhassak, mint most" – mondta Karma Shedrup Tshering.