Társoldalunk:

Csányi készen áll az UEFA végrehajtó bizottságára

2015.03.14. 13:41

Hosszú interjút közöl Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével az AP amerikai hírügynökség annak kapcsán, hogy a sportvezető pályázik az európai szövetség végrehajtó bizottsági tagságára. Csányi Sándor az egyike a 12 jelentkezőnek, a Michel Platini elnök vezette testületben pedig hét üres hely van - a választásra még ebben a hónapban sor kerül.

"Úgy érzem, tudok segíteni, de nem leszek szomorú, ha nem választanak meg, hiszen van elég munkám" - mondta az AP-nek az MLSZ elnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki 12 jelölt között pályázik a hét pozíció egyikére.

Ahogy a hírügynökség fogalmaz, Csányi Sándor második győzelmére készül az UEFA-ban azt követően, hogy Budapest tavaly szeptemberben elnyerte a jogot arra, hogy a 2020-as Európa-bajnokság egyik rendező városa legyen - az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adhat majd otthont öt év múlva.

"Puskás és az Aranycsapat történelmünk és labdarúgásunk alapja" - mondta Csányi Sándor.
Az AP emlékeztet a Puskás Ferenc vezette csapat váratlan vereségére az 1954-es világbajnokság döntőjében, s ahogy fogalmaz: "az egykori keleti blokkhoz tartozó ország 60 évvel a történtek után sem tudott még visszatérni az európai futballelitbe"

A magyar futball érdeke is

A hírügynökség kiemeli, hogy Magyarország legutóbb 1986-ban szerepelhetett vb-n, az UEFA irányító testületének pedig 1978 óta nem volt magyar tagja. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Magyarország jelenleg harmadik Eb-selejtezős csoportjában, korosztályos csapata pedig kijutott a májusi, új-zélandi U20-as világbajnokságra.

A sportot szerető miniszterelnökkelForrás: Pályi Zsófia/Origo

Csányi Sándor úgy véli, ha beválasztanák az UEFA végrehajtó bizottságába, az nagyban segítené a magyar futball újjászületését. "Mindenképpen elismerése lenne az elmúlt öt évben tett erőfeszítéseinknek és az elért eredményeinknek" - mondta az MLSZ elnöke.

Az AP szerint Csányi Sándort a múltban többször is felkérték az MLSZ vezetésére, mielőtt 2010-ben elvállalta a munkát. "Abban az évben, amikor a labdarúgást szerető politikust, Orbán Viktort másodszor választották meg miniszterelnöknek" - írja a hírügynökség.

"Mindig visszautasítottam a felkérést, de 2010-ben úgy láttam, hogy a kormány segítségével igazi esély kínálkozik arra, hogy megváltoztassuk a futballt Magyarországon" - fogalmazott Csányi Sándor, aki hozzátette: minden héten felavatnak egy-két-három új pályát.

BüntetőForrás: MTI

"Fontos a pénz, de még fontosabb, hogy hatékonyan használjuk fel" - hangsúlyozta. Az UEFA tisztújító közgyűlésére március 24-én kerül sor Bécsben. Csányi Sándor éppen négy nappal előtte, jövő pénteken ünnepli 62. születésnapját, és ezzel kapcsolatban kijelentette: nem érzi magát öregnek.