Orbán szerint mindent meg kell tenni a Győrért

Orbán Viktor; Borkai Zsolt;
Győr, 2014. április 3. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j2), Kara Ákos, a Fidesz Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjelöltje (b), Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Fidesz győri elnöke (b2) és Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjelöltje (j) a Himnuszt énekli a Fidesz-KDNP választási nagygyűlésén a győri Széchenyi téren 2014. április 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Győri ETO FC csődvédelmet kért a Quaestor-ügy miatt, de a hétfői fordulóban még kiáll a csapat az NB I-ben. A jövője viszont kérdéses. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn egyeztetett Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével a klub sorsáról, és arra buzdította, tegyen meg mindent a klub megmentéséért. 

Orbán és Borkai egyeztetéséről a Kisalföld számolt be.

A győri polgármester elmondása szerint egyetértettek a miniszterelnökkel abban, hogy középn nem kerülhet a Győri ETO FC profi csapatába, ugyanakkor a város kötelessége, hogy a klub utánpótlását támogassa.

Elhangzott a felek között az is, hogy az önkormányzat veheti át a klubhoz tartozó sportlétesítmények működtetését, viszont először tisztán szeretnék látni a viszonyokat.

Orbán Viktor és Borkai Zsolt (b) megállapodott abban, hogy az önkormányzat beáll a Győri ETO mögé Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"[A miniszterelnök úrral megállapodtunk] abban, hogy tiszta viszonyokat akarunk látni az ETO körül. Egyetértettünk abban is, hogy sem a magyar állam, sem a győri önkormányzat nem szállhat be a profi futball finanszírozásába. Közpénzt tehát nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, és elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam, és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért. Tisztán kell látnunk, hogy a labdarúgáshoz kapcsolódó két kft., az ETO FC Kft. és az ETO Park Kft. hogyan működik, pontosan milyen anyagi helyzetben van. A létesítmények működtetésével szerintem nem lesz gond" - mondta hétfőn Borkai a Kisalföldnek.

A Quaestor-ügy

A Quaestor-csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett, miután a társaság által kibocsátott kötvényeket egyszerre, nagy mennyiségben akartak visszaváltani a Buda-Cash-botrány miatt megijedt kisbefektetők, és erre nem állt rendelkezésre elegendő fedezet. A Quaestor egyes irodái előtt rengeteg sorban álló ügyfelet lehetett látni kedd délelőtt. Zsiday Viktor befektetési szakember a blogján azt írta, a kötvényállomány nagysága az 50 milliárd forintot is elérheti.

A győri focicsapatot működtető gazdasági társaság a Quaestor Csoport tulajdonában áll, és azt is tudni lehet, hogy a Győri ETO FC több százmillió forintos veszteséget termel évente, amit nyilván a tulajdonosoknak kell visszapótolni.

Kérdés, a támogatás után mi lesz az ETO sorsa, különösen azok után, hogy miután csődvédelmet kért, az Audi Hungaria felmondta szponzorációs szerződését a Győri ETO FC profi labdarúgócsapatával, az utánpótlást azonban továbbra is támogatja. A visszalépés oka a Quaestornál kialakult helyzet, ami negatív hatást gyakorol a klub hírnevére.

A Győri ETO hétfőn este a Pápa ellen lép pályára az NB I-ben.