Vágólapra másolva!
Noha Borkai Zsolt, Győr polgármestere közölte, hogy közpénzből nem tudják megmenteni a Quaestor-csőd miatt nagy bajba került győri fociklubot, a helyi szurkolók közül van, aki már csak a Fideszben és a politikában bízik. Abban biztosak, hogy nem fog megszűnni a klub, de a tanácstalanság érezhető, a feszültséget tapintani lehet a stadionban és környékén. Van, aki szerint Tarsoly Csaba klubtulajdonosnak az ETO csak egy játékszer, keres majd helyette egy másikat. A Pápa elleni, 0-0-ra végződött hétfői bajnokin beszélgettünk győri szurkolókkal.

Egy órával a Pápa elleni hétfői mérkőzés előtt, este hat órakor az ETO Parkban lévő pláza kong az ürességtől, az üzletek többsége zárva. Gyakorlatilag csak az ETO-shop van nyitva, meg az emeleten egy kávézó. Az odavezető úton jobbra egy Quaestor feliratú helyiség, bent sötétség, a rács lehúzva.

A Fidesz vagy a politika megmenti

Összefutunk egy háromgenerációs családdal, nagypapa, apa és fia együtt indulnak a Győr–Pápa-meccsre. Az apa hatéves kora óta jár ETO-meccsre, szívesen beszél a kialakult helyzetről, arról, hogy a Quaestor öncsődje miatt csődvédelmet kért ETO FC Kft. vajon megmenekül-e.

Az ETO Parkban a pláza kong az ürességtől, a Quaestornál lehúzták a rácsot Fotó: Polyák Attila - Origo

"Olyan, mintha egy családtagomat veszítettem volna el. Hatvan kilométerről járunk ide, minden hazai meccsen itt vagyunk. Szerintem megmentik valahogy a klubot. Például a Fidesz vagy a politika. Nem szűnhet meg az ETO" – mondja a férfi, akit láthatóan megviselnek a klub körül zajló események.

Közpénzzel nem segítenek az ETO-n

Bízik a kormányban, bár Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Kisalföld internetes kiadásában hétfőn megjelent interjúban azt mondta, közpénzből egyetlen forinttal sem tudják támogatni a klubot. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor nyomatékosan kérte őt, vállaljon nagyobb szerepet a klub megmentésében.

"Nem nagyon láttam még kiállni a polgármestert az ETO-ról beszélni, mintha nem érdekelné a fociklub" – mondja csalódottan a szurkoló. Pedig Borkai annyit megígért, hogy az önkormányzat az ETO mellé áll, megpróbál a létesítmények fenntartásával és szponzorok keresésével segíteni.

Apa és fia – ők is aggódnak az ETO-ért Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy másik győri férfi színjátéknak tartja Borkai mostani nyilatkozatát, úgy véli, a kormány biztosan megmenti a Győrt. "Kellenek a vidéki fellegvárak a Fidesznek, nem elég Székesfehérváron a Videoton és Debrecenben a Loki, meg Budapesten a Fradi. Most majd bekebelezik a Győrt is. Nem kell itt félni semmilyen csődtől, lehet, hogy ezzel hosszú távon még több pénzhez jut majd az ETO."

Az Audi Hungária a Győri ETO FC partnere

Elsétálunk egy kiállított Audi Cabrio mellett. "Az Audi Hungária a Győri ETO FC partnere" – olvasható az oldalán. Két nappal korábban az Audi is megvonta a támogatást a felnőttcsapattól, elvette a focisták autóit, csak az utánpótlást támogatja a továbbiakban. Nyilván nem volt még idő kitolni a plázából a kiállított autót, kisebb baj is nagyobb ennél most Győrben.

A plázában még kint áll az Audi – felette a felirat: Győri szívvel Fotó: Polyák Attila - Origo

A bevásárlóközpont főbejáratánál található ETO-shopban azért lézengenek néhányan. Egy idősebb férfi azt meséli, hogy a hetvenes években kezdett el győri meccsekre járni, emellett pedig Dunaszerdahely-szurkoló. Ő is azon a véleményen van, hogy nem fog megszűnni a győri foci.

Mi az NB III-ban is itt leszünk

"A 120 nap csődvédelem nagyon hosszú idő, biztos vagyok abban, hogy kihúzzák, és találnak valamilyen megoldást. Régen 20-25 ezer ember járt ki a meccsekre, Verebes József idejében fociláz volt Győrben, azóta hiába nyertünk bajnokságot, valahogy nem érdekli annyira az embereket a foci. Az biztos, hogy most sok játékos el fog menni a csapattól, ezzel együtt a győri foci nem fog megszűnni."

A DAC- és ETO-szurkoló férfi (balra) biztos abban, hogy nem fog megszűnni a győri foci Forrás: Polyak Attila

Egy másik szurkoló szerint, az Audi részleges kiszállását nem fogja annyira megérezni a klub, és ő is biztos abban, hogy nem fog megszűnni az ETO. "Az Audi nem fog fájni. Viszont legalább lehet, hogy rendeződni fog a klub háttere, és újjáépülhet az ETO. Az mindenesetre biztos, hogy ha NB II-es vagy NB III-as is lesz egy darabig a csapat, mi akkor is itt leszünk."

Tudtam, hogy Tarsoly belebukik

A stadionba érve síri csend, pedig már elkezdődött a meccs. Egy-egy kósza bekiabálás töri meg a szotyizás és a kukoricapattogató gép hangját. A 40. perc környékén elkezdenek szurkolni a győriek. A hivatalos nézőszám 2043.

"Tudtam, hogy Tarsoly Csaba egyszer belebukik, csak idő kérdése volt, hogy mikor" – mondja az egyik nagyon jól értesültnek tűnő drukker a Quaestor tulajdonosáról, aki hétfőn még megjelent a focisták edzésén. "Nagyon nem jó ómen, ha egy klub gyakorlatilag egy embertől függ, és nem áll több lábon. Azt eddig is tudtuk, hogy Tarsolynak vannak simlis ügyei, és bármikor borulhat a bili. Attól tartok, hogy esnek majd még ki csontvázak abból a bizonyos szekrényből, de engedje meg, hogy többet ne mondjak!"

A győriek még bizakodóak Fotó: Polyák Attila - Origo

A stadionban Audi feliratokat még látni, Quaestort már nem. Még a játékosok mezén sem, ott is rávasaltak egy fehér csíkot. Az egyik kapu mögött magasodó ETO Hotelben a fények alapján négy szoba foglalt, kettőből az ablakból nézik a meccset. A szálloda és a bevásárlóközpont valószínűleg a felépítésükre hitelt nyújtó MFB jelzálogjogával terhelt, ha a hitel törlesztése leáll, a bank elvileg tárjuk teheti a kezét.

A Quaestor nem fog csődbe menni

"Elveszíti szépen a játékszerét Tarsoly Csaba, de majd lesz neki másik. A teljes Quaestor nem fog csődbe menni, de a fociklubot azért nagyon féltem" – mondja egy másik szurkoló, aki egyetért azzal, hogy az önkormányzatnak kellene ilyenkor a csapat mellé állnia.

Amikor még Tarsoly Csaba (jobbra) bajnoki címet ünnepelt Pintér Attilával Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidőben megélénkül a játék, és ezzel együtt a lelátó is. Egyre több a bekiabálás, egy Máris szomszéd kinézetű férfi végigneveti az egész meccset. Amikor lefújják a 0-0-t, elkezdi skandálni, hogy megye három, mire fentről beszólnak neki, hogy fejezze be.

Nem véletlen, hogy most jött a csőd

"Miért? Mit mondjak? Szép volt, fiúk? Hát nem volt az!" – válaszolja, majd amikor a véleményét kérdezzük, így felel: "Nem is érdemlik meg a milliókat ezért a játékért, nem is baj, hogy bedőlt a Quaestor, az sem baj, hogy nem kapnak több Audit a játékosok. Nem véletlen, hogy most jött ez a csőd."

A győriek mezéről eltüntették a Quaestor feliratot Fotó: Polyák Attila - Origo

Hallják mindezt a lelátón fentebb álló szurkolók is, megvárnak bennünket, és kérdőre vonják a férfit. "Hogy mondhatsz ilyet, hogy megye három? A mostani helyzetben vagy jót, vagy semmit nem szabad mondani" – szólnak oda, majd heves szópárbaj alakul ki.

Káosz és tanácstalanság

Egy másik szurkolót a szájkarate közben meglök egy biztonsági, és figyelmezteti, hogy hagyja el a stadiont. Egyre többen vitatkoznak, szurkoló a szurkolóval, biztonsági a szurkolóval, amikor egy férfi elordítja magát: "Sünök! Rohadt szekuritisek!" Ez az utolsó csepp a pohárban, a legapróbb biztonsági kiadja a parancsot a mögötte tornyosuló neonzöld csapatnak: "Kapjuk el! Melyik volt az? Melyik mondta?"

Fontos a győrieknek az ETO Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Lerontanak a lépcsőn, félrelökve mindenkit, de fogalmuk sincs, kin kell levezetni a feszültséget. Még látjuk, ahogy a keresett személy visszanéz, majd nyugodtan kisétál a kapun, maga mögött hagyva a káoszt és a tanácstalanságot.

A Quaestor-ügy

A Quaestor-csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett, miután a társaság által kibocsátott kötvényeket egyszerre, nagy mennyiségben akarták visszaváltani a Buda-Cash-botrány miatt megijedt kisbefektetők, és erre nem állt rendelkezésre elegendő fedezet. A Quaestor egyes irodái előtt a múlt héten kedden délelőtt rengeteg sorban álló ügyfelet lehetett látni.

A győri focicsapatot működtető gazdasági társaság, a Győri ETO FC Kft. a Quaestor Csoport tulajdonában áll. Százmillió forintos nagyságrendű veszteséget termel évente, amit nyilván a tulajdonosnak kell visszapótolnia. Kérdés, hogy ha a tulajdonos többé nem tudja biztosítani ezt az összeget, mi lesz az ETO sorsa – különösen úgy, hogy miután a cég csődvédelmet kért, a főszponzor Audi Hungária felmondta a támogatási szerződését a proficsapattal.