Topligába kerülhet az Olimpiakosz magyar kapusa

Megyeri Balázs
Goalkeeper Balazs Megyeri FC Olympiakos watches his team game against Rubin Kazan in Moscow on February 14, 2012, shortly after he received a red card during their round of 32 match of UEFA Europa League. Olympiakos won 1-0. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Megyeri Balázs szerződése a nyáron lejár az Olimpiakosznál, és egyelőre nem tudni, hogy hosszabbít-e, vagy távozik. Az ügynöke szerint a görögök még nem jelentkeztek írásos szerződésajánlattal, pedig a 24 éves kapus van a leghosszabb ideje, öt éve a klubnál. Vannak érdeklődők a Bundesligából, Törökországból, de az AEK Athén és a Derby County is felfigyelt rá.

Az Origo egy, a csapat ügyeit jól ismerő görög sportújságírótól úgy értesült, hogy az Olimpiakosz szeretné meghosszabbítani Megyeri Balázs szerződését, mivel jó esély van arra, hogy a mostani első számú kapus, Roberto Jiménez távozik a klubtól.

A görögök úgy tudják, Megyeri csak akkor fogadja el a szerződéshosszabbítási ajánlatot, ha garantálják neki a biztos csapattagságot. De mivel még nem dőlt el Roberto Jiménez jövője, a magyar kapus figyeli, milyen egyéb lehetőségek jöhetnek számításba.

Kapus nélkül marad az Olimpiakosz?

A 24 éves játékos ügynöke, Hrutka János szerint könnyen lehet, hogy az Olimpiakosz nyáron kapus nélkül marad, és szerinte nincs összefüggés Megyeri és Roberto jövője között. "Balázsnak lejár a szerződése, Robertónak még van egy éve, de ő olyan teljesítményt nyújtott, hogy továbbállhat egy másik klubhoz, ez esetben az Olimpiakosz akár kapus nélkül is maradhat" – mondta az Origónak Hrutka.

Megyeri szeretne állandó csapattag lenni az Olimpiakoszban Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A 2010 óta Görögországban védő kapust információink szerint szerette volna megnézni egy, a Derby Countytól érkezett játékosmegfigyelő az AEK-Olimpiakosz kupameccsen, ám végül Megyeri nem védett, mert a találkozó fontosságára való tekintettel Vitor Pereira edző ezúttal a bajnokikon bevetett Robertót játszatta. (A Derby County jelenleg a rájátszást érő hatodik helyen áll az angol másodosztályban, így esélye lehet a Premier League-feljutásra is.)

A Bundesligából is van érdeklődő

Hrutka szerint tavaly nyáron volt egy kísérlet a görögök részéről, hogy hosszabbítsanak Megyerivel, viszont írásban azóta sem jelenkeztek, hiába ígérték decemberben és idén is. "Balázs a legrutinosabb a csapattagok közül, hiszen már öt éve a csapatnál van, és az ötödik bajnoki címe felé halad, ezért úgy érzem, ennél több figyelemet érdemelne. Hogy marad-e, nem tudjuk, de a Bundesligából és Törökországból is van iránta érdeklődés, sőt a városi rivális AEK Athén is figyeli. A Derby Countyról viszont nem tudok – ha komoly lenne az érdeklődés, akkor tudnék –, bár ettől még elképzelhető, hogy megnézték az egyik meccsen."

Felfüggesztett bajnokság, verekedés a ligaülésen

A görög bajnokságban mostanság zajlik az élet, egy hónapja a kormány felfüggesztette a profi bajnokságokat a folyamatos szurkolói rendbontások miatt. A pohár akkor telt be, amikor a Panathinaikosz-Olimpiakosz rangadón a drukkerek elözönlötték a pályát és összecsaptak a rendfenntartókkal, e mellett a hazai csapat drukkerei pirotechnikai eszközökkel, kövekkel, üvegekkel megdobálták a vendégcsapat híveit. Egy hét múlva a bajnokság újraindult, először még szurkolók nélkül.

Német és török csapatok érdeklődését is felkeltette, hiszen a kupameccseken általában ő véd Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Később a görög labdarúgóliga ülése botrányos körülmények között ért véget, összeverekedett egymással az Olimpiakosz és a Panathinaikosz egy-egy képviselője. A korábbi válogatott kapus, Vaszilisz Konsztantinu, a Panathinaikosz alkalmazottja az állát és az ajkát fogva hagyta el a termet, elmondása szerint megütötte őt a pireuszi klub egyik biztonsági embere.

Rossz ötlet volt az AEK-fanatikusok előtt ünnepelni

A már említett AEK-Olimpiakosz meccs is botránnyal ért véget. A pireusziak a 89. percben szerezték meg a győztes gólt, Franco Jara pedig a találatát a szögletzászlóhoz kifutva, a zászlót a helyéből kirúgva kezdett ünnepelni - a hazai ultrák előtt. Nem volt jó ötlet, az AEK fanatikusai különböző tárgyakat kezdtek bedobálni, volt, aki a pálya mellé is bejutott, így a játékvezető beszüntette a játékot. Fél órával később bejelentették, hogy a találkozót nem folytatják, így az Olimpiakosz 2-1-es összesítéssel továbbjutott.

A görög sportminiszter ezek után bejelentette, hogy a következő bajnoki fordulót ismét zárt kapuk mögött rendezik meg.

Az Olimpiakosz hiába vezeti a bajnokságot, a vezetők elégedetlenek, még március elején a klub elnöke 500 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki a játékosokra. Evangelosz Marinakiszt a jelenleg csak másodosztályú AEK elleni odavágós kupavereség, a Panathinaikosztól elszenvedett bajnoki és az ukrán Dnyipro elleni 4-2-es Európa Liga-búcsú verte ki a biztosítékot.