Társoldalunk:

30 éves az utolsó magyar futballbravúr

2015.03.20. 15:39

Ma 30 éves a magyar klubfutball utolsó igazi bravúrja: 1985. március 20-án a Videoton az UEFA-kupa negyeddöntőjében a manchesteri 0-1 után 1-0-ra legyőzte a Unitedet, és büntetőrúgások után bejutott az elődöntőbe – majd később a döntőbe is, de a legnagyobb bravúr kétségkívül az angol sztárcsapat kiejtése volt. 

A Videoton nem a legjobb előjelekkel várta a fehérvári visszavágót, hiszen négy alapembere is hiányzott, viszont abban szerencséje volt, hogy a rossz időjárás miatt gyakorlatilag játékra alkalmatlanná vált a pálya. Ma már biztosan nem engednék lejátszani a mérkőzést ilyen talajon, szerencsére azonban 1985-ben még mehetett a meccs, és ez a magyar csapatnak kedvezett.

A Vidi a 20. percben egyenlítette ki a United előnyét: a Palkovics felrúgásáért megítélt szabadrúgást Wittmann Géza 24 méterről a sorsfal segítségével lőtte az angolok kapujának jobb alsó sarkába. A gól után jöttek az angolok, de Disztl Péter bravúrok egész sorával tartotta az összesített döntetlent, és már nem is született több gól a meccsen.

A büntetők is izgalmasan alakultak, az első két párban nem hibázott senki, aztán viszont az angoloktól a manchesteri meccs egyetlen gólját szerző Stapleton fölé lőtt, így az utolsó körben Gömöri továbblőhette volna a Vidit, de nem találta el a kaput. Az első hibáig tartó folytatás első párjában Disztl megfogta Albiston 11-esét, Vadász pedig az elődöntőbe lőtte a Videotont.

Gordon Strachant, a Manchester United csatárát szereli Disztl László és Burcsa GyőzőForrás: MTI/Németh Ferenc

A fehérváriak az elődöntőben a jugoszláv Zseljeznicsart verték ki (3-1, 1-2), a döntőben pedig kikaptak ugyan a Real Madridtól, de a 0-3-as első meccs után győzni tudtak Madridban.