Vágólapra másolva!
A török labdarúgó-bajnokság felfüggesztését követelte vasárnap a Fenerbahce egyesülete, miután előző este tüzet nyitottak a játékosait szállító buszra. A példátlan támadás országos felháborodást váltott ki. A játékosok közül a támadásban senki sem sebesült meg, és a csapat az éjjel visszaért Isztambulba, ahol rajongók százai fogadták.

A csapat a Rizespor ellen aratott 5-1-es győzelem után tartott hazafelé szombaton, amikor a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon város közelében több lövést adtak le az autóbuszra, súlyosan megsebesítve az arcán a busz sofőrjét.

"Azt gondoljuk, hogy elkerülhetetlen a bajnokság felfüggesztése, amíg erre a támadásra nem derítenek fényt a Fenerbahce és a közvélemény számára kielégítő módon" - közölte weboldalán a bajnoki címért versenyben lévő isztambuli klub, hozzátéve: "mostantól, hogy vért ontottak, a labdarúgás halott. Az elkövetők kézre kerítése és megbüntetése a Fenerbahce számára létfontosságú".

A szövetség elítélte a támadást

A Török Labdarúgó Szövetség (TFF) "a leghatározottabban elítélte" a történteket, "az elkövetők haladéktalan bíróság elé állítását és megbüntetését követelve, a sportsajtó pedig nagy terjedelemben foglalkozott a támadással, amely példátlan, bár a török labdarúgás világában rendszeresek az erőszakcselekmények.

Egy Fener-szurkoló Forrás: EPA

Cagatay Kilic sportminiszter maga is elítélte szombaton ezt a "galád és embertelen támadást". A miniszter azt hangoztatta, hogy "minden eshetőséget" megvizsgálnak, beleértve a labdarúgó-találkozók átmeneti felfüggesztését, estére azonban már kizárta ez utóbbi lehetőségét.

Az arcán eltalált sofőrnek szombaton a Fenerbahce biztonsági embereinek segítségével sikerült csak lefékeznie a buszt. Azonnal kórházba szállították és megoperálták, és a török médiában idézett orvosok utóbb azt közölték, hogy nincs életveszélyben. A buszon utazók közbelépése nélkül a busz szakadékba zuhanhatott volna - jelentette vasárnap a Milliyet című napilap.