Vágólapra másolva!
A Chelsea középpályását, Eden Hazard-t választották meg az év legjobbjának a Premier League labdarúgói. Az angol szakértők között egyöntetű a vélemény, hogy jelenleg ő a liga legjobb játékosa, az viszont már vitatéma, hogy Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mögött vajon tényleg ő lenne-e a világ harmadik legjobb játékosa. Szavazás.

A 24 éves belga támadó a Chelsea mind a 33 eddigi bajnokiján pályára lépett és 13 gólt szerzett. A szavazás második helyén a Tottenham Hotspur válogatott támadója, Harry Kane, a harmadikon pedig a Manchester United spanyol kapusa, David De Gea végzett.

Edzője szerint Eden Hazard a világ 3. legjobb játékosa Forrás: AFP


A játékossal kapcsolatban Jamie Carragher, a Liverpool legendája és a Sky televíziós csatorna szakértője azt mondta, Angliában nagyszerű játékos, de nem biztos, hogy világviszonylatban a legszűkebb elit tagja.

Aki nem ért egyet Mourinhóval

„Hazard játéka meghatározó a Chelsea szempontjából, és nem lehet kétséges, hogy ő a csapat legjobbja. Sőt, számomra az sem kérdéses, hogy jelenleg a Premier League-ben sincs nála jobb. Viszont nem értek egyet José Mourinho azon kijelentésével, hogy Messi és Ronaldo mögött Hazard lenne a világ harmadik legjobbja. Nagyra tartom, megérdemli, hogy a PL legjobbjának válasszák, de a világon maximum a legjobb hat közé fér oda, még ha Mourinho alatt sokat fejlődött is” – mondta Carragher a Sky-nak nyilatkozva.

Mourinho véleményével könnyen egyet lehet érteni, de nem olyan nehéz harcba szállni Carragher oldalán sem, mert a kérdés valóban elég nyitott, így inkább olvasóinkra bízzuk, hogy eldöntsék: ki a világ harmadik legjobb játékosa?

A védelem

Kézenfekvő azt mondani, hogy a címre Manuel Neuer indul a legnagyobb eséllyel, hiszen az idei Aranylabda-szavazáson is ő végzett a harmadik helyen, sőt sokak szerint ennél is előrébb lett volna a helye, mindenképp védhető választás. A védők közül Thiago Silva neve merülhet fel gyorsan, a PSG mellett a világbajnokságon is láthattuk, milyen fontos, hogy ő a pályán legyen: az irányítása nélkül teljesen megzuhanó brazilok hetet kaptak Németországtól a vb-elődöntőben.

Manuel Neuer lett a világbajnokság legjobb kapus is Forrás: AFP


Sergio Ramos mindent megnyert, amit csak játékos megnyerhet, BL-cím, vb-trófea, Eb-duplázás – mind megvolt a spanyolnak, aki jobbhátvédként és középső védőként is megállja a helyét, ráadásul ő az elmúlt tíz év legeredményesebb védőjátékosa. Eredményességben és sokoldalúságban is felveszi vele a versenyt Philipp Lahm,akit Guardiola a legintelligensebb játékosnak tart azok közül, akikkel csak dolgozott. Lahm egymást követő három világbajnokságon is csapata egyik legjobbja volt, hihetetlenül kiegyensúlyozottan teljesít, és jobbhátvédként szinte biztosan a legjobb a világon.

A középpályások

A világbajnok német válogatott és a Bayern München vezére, Bastian Schweinsteiger biztosan esélyes a címre, ráadásul nemcsak játéktudásával, de egyéniségével is nagy hatással van a meccsekre.

Nem magával ragadó karakterével, de kifinomult intelligenciájával, legendás technikájával és helyzetmegoldó képességével szinte egyedülálló játékos Andrés Iniesta is, aki nehéz bárki máshoz hasonlítani az aktív játékosok közül, és ő is mindent megnyert, amit nyerni érdemes.

Ha Iniesta rácsavarodik a labdára, szinte lehetetlen elvenni tőle Forrás: AFP


Ha van valaki, aki stílusában, adottságaiban valamennyire mégis közel áll Iniestához, az talán Toni Kroos. A Real mélységi irányítója gyakorlatilag képtelen labdát veszíteni, 25 éves korára csak az Eb-győzelem hiányzik a karrierjéből, a világbajnokságon kiemelkedő teljesítményt nyújtott – igaz, a döntőben akadt egy óriási hibája, ami után Higuain ziccerbe került.

Nem egy passzgép, de a modern labdarúgó prototípusa Angel Di Maria, akit nem véletlenül szerződtetett brit átigazolási rekordért a Manchester United – még ha a beilleszkedéssel vannak gondjai, de azt is hozzá kell tennünk, hogy történelmi távlatokban gondolkodva is nehéz olyan játékost mondani, aki Európából érkezve azonnal felvette volna a Premier League ritmusát.

Gareth Bale fordított utat jár be, a PL-t ugyan meghódította, de Spanyolországban egyelőre nem hozza ki magából a maximumot. Ennek ellenére akár Ronaldo utódja is lehet a Realnál, ha türelmes vele a közönség és a vezetőség is.

Gareth Bale a 2014-es BL-döntőben is kulcsfontosságú gólt szerzett Forrás: AFP/Gerard Julien


Arjen Robben két világbajnokságon is csapata meghatározó játékosa volt, miközben a Bayern Münchenben is húzóember – idén is vezeti a klub góllövőlistáját 17 találattal, és az idők során önző fráterből alázatos csapatemberré vált.

A támadók

A fociban mindig is a támadókat övezte a legnagyobb népszerűség, és nem lesz nagy meglepetés, ha a világ harmadik legjobb játékosa is közülük kerül ki az olvasói szavazatok alapján.

Itt van mindjárt az egyszeri, az utolérhetetlen, a magát istennek valló Zlatan Ibrahimovic, aki egészen kivételes képességű futballista, számtalan nemzetközi statisztika rekordere, és aki már végigtrollkodta az európai csúcsfutball legnagyobb klubjait. Ha istennek nem is, de legalább félistennek tartják Neymart a brazil drukkerek, a világbajnokságon láthattuk is, miért, és Európában is egyre jobb, idén már 19 gólnál jár a Barcelonában.

Zlatan Ibrahimovic pózol saját szobra mellett Forrás: AFP/Stephane De Sakutin


Luis Suárez majdnem egymaga nyert bajnokságot a Liverpoolnak – ez a teljesítmény is felér egy BL-címmel, míg Sergio Agüero a Manchester Cityvel be is mutatta a bravúrt, csapata teljesítménye elsősorban az ő játékától függ.

A lista nem lenne a teljes az elmúlt két szezonban talán gyengébben teljesítő, de a Manchester Unitedet lassan egy évtizede meghatározó Wayne Rooney nélkül, aki a 21. század legtehetségesebb angol támadója, és talán játékosa is.

Szavazzon!

Ön szerint ki a világ 3. legjobb játékosa?