Vágólapra másolva!
A Real Madrid két lépésre van attól, ami még egyetlen csapatnak sem sikerült a Bajnokok Ligájában: egymás utáni két évben is megnyerheti a sorozatot. Ehhez persze lesz egy-két szava az elődöntőbeli ellenfélnek, a friss olasz bajnok Juventusnak is, amely a legutóbbi három egymás elleni párharcban kiejtette a Realt. A meccset online is megnézheti.

A Bajnokok Ligája egyik klasszikus párharcára kerül sor kedden este Torinóban, a Juventus és a Real Madrid ugyanis tizenhetedik alkalommal találkozik a nemzetközi színtéren. Hogy ez mennyire magas szám, jól mutatja, hogy ennél többször csak a Bayern és a Real (22), valamint a Barcelona és a Milan (17) futott többször egymásba az európai kupákban.

Meglepő statisztika, hogy a Real 1987 óta nem tudott továbbjutni olasz rivális ellen, sorozatban hét párharcot bukott el – és legtöbbször, háromszor, épp a Juve kezétől vérzett el. A két csapat korábbi 16 találkozásából a spanyolok nyolcat, az olaszok hetet nyertek, de a gólkülönbséget tekintve a Juve áll jobban. Az eddigi 16 meccsen 34 gól született, ez épphogy jobb, mint kettes átlag, úgyhogy nagy gólfesztiválra nem érdemes számítani most sem.

Pirlo és Ronaldo ismét szembekerül egymással Forrás: AFP

A legfontosabb meccset a Real nyerte meg

A két csapat a tavalyi sorozat csoportkörében is találkozott egymással, akkkor Madridban Cristiano Ronaldo duplájával 2-1-re győzött a Real, Torinóban pedig 2-2 lett a vége. A két csapat egyik legnagyobb ütközete az 1998-as volt, amikor az amszterdami döntőben a BL-trófea volt a tét – akkor a Real vitte haza a kupát, miután Mijatovic bekotorta a Roberto Carlos lövése után lecsorgó labdát.

2003-ban fordult elő utoljára, hogy az elődöntőben meccselt a két csapat, akkor a Real 2-1-es előnnyel utazott a visszavágóra, amely óriási Juventus-fölényt hozott, a Zebrák úgy vezettek 3-0-ra, hogy Buffon kivédte Figo büntetőjét. A hajrában a nagy visszatérő, Zidane szépített ugyan, de a Juve masírozott a manchesteri döntőbe, és máig emlékezetes kép, ahogy Nedved sírva fakad a lefújás után, tudva, hogy a sárga lapja miatt ki kell hagynia a döntőt – amelyet aztán büntetőkkel vesztett el a Juve a Milan ellen.

Ancelotti (jobbra) dolgozott korábban a Juventusnál is, most a Reallal hajt a címvédésre Forrás: AFP

Lippi szerint 150 százalék kell a Juve-játékostól

2003-ban Marcello Lippi volt a Juventus edzője, és nem mondott nagyon meglepőt, amikor moast azt tanácsolta korábbi csapatának, hogy masszívnak kell lennie hátul, hogy legyen esélye a döntőbe jutásra. "Szerintem meg tudják csinálni, de ehhez mindkét meccset hiba nélkül kell lehozni, és mind mentálisan, mind fizikálisan 150 százalékot kell nyújtani" – mondta a világbajnok edző, aki azt is elárulta, hogy 2003-ban sokáig külön taktikát dolgozott ki Zidane semlegesítésére, majd a meccs napján végül úgy döntött, felejtsenek el mindent, amit addig mondott, és legjobb lesz, ha a saját játékukat játsszák. Bevált.

A Juve védőinek most leginkább Ronaldóra kell készülniuk, aki nyolc góljával, Messivel holtversenyben, a második helyen áll a sahtaros Luiz Adriano mögött. A Real második legeredményesebb játékosa viszont nem tud majd meleg pillanatokat okozni az olaszok védőinek, Karim Benzema ugyanis nem épült fel térdsérüléséből.

Vidal (balra) tavaly hazai pályán betalált a Real ellen Forrás: AFP


Ramosból megint középpályás lesz

Hasonló gondokkal küzd Luka Modric is, így a Real a középpályán is elvesztett egy fontos játékost, és ismét Sergio Ramos léphet egy sorral feljebb a védelemből. Neki kulcsszerepe volt az Atlético elleni továbbjutásban.

A sorozatban negyedik bajnoki címét a Sampdoria legyőzésével bebiztosító Juventusnál Pogba hiánya a legfájóbb, a francia középpályás még a Dortmund elleni nyolcaddöntő visszavágóján dőlt ki. Rajta kívül Asamoah és Caceres is csak a lelátóról szurkolhat a társaknak, a hétvégén pályára lépő Barzagli pedig valószínűleg csak kispados lesz, mert Allegri inkább a Bonucci, Chiellini párosra szavaz a védelem közepén.

Elöl a BL-ben hatszor eredményes Tévez helye betonbiztos, mellette pedig a két spanyol, Morata és Llorrente közül előbbi, a korábbi Real-játékos rohamozhat.

Nézze nálunk!

A Juve-Real mérkőzésről akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után számítógépen vagy akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. További részletek itt! (A közvetítés technikai támogatója a GamaxMédia.)

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
Juventus (olasz)-Real Madrid (spanyol), 20.45