A hajráig bírta a Bayern, mégis hengerelt a Barca

550699985
Bayern Munich's Spanish defender Juan Bernat (L) vies with Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi during the UEFA Champions League football match FC Barcelona vs FC Bayern Muenchen at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 6, 2015. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elődöntőjében a Barcelona sokáig nem bírt a tartalékosan is szervezetten futballozó Bayern Münchennel, de a hajrához közeledve Lionel Messi három perc alatt kétszer is betalált, és eldöntötte a meccset. Könnyen lehet, hogy a párharc is eldőlt, amikor Neymar a 94. percben a harmadikat is belőtte.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
Barcelona-Bayern München 3-0 (0-0) - Élő közvetítésünk
Barcelona, Camp Nou, Vezette: Rizzoli (olasz)
Gólszerző: Messi 77., 80., Neymar 94.

Barcelona: ter Stegen - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Rakitic, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar

Bayern München: Neuer - Rafinha, Boateng, Benatia, Bernat - Lahm, Xabi Alonso, Schweinsteiger, Thiago Alcántara - Müller, Lewandowski

A sérülésektől tizedelt, több kulcsjátékosát is nélkülöző Bayern München három védővel kezdte meg a szokásos 4-3-3-as felállásában játszó Barcelona elleni BL-elődöntőt, amely Lionel Messi 100. nemzetközi kupameccse volt. A várakozásoknak megfelelően a Barcelona azonnal nekiesett ellenfelének, és több kisebb helyzetet is kialakított az első percekben.

Suárez két ziccert is elrontott Forrás: AFP/Josep Lago

A 11. percben Manuel Neuernek már hatalmas bravúrral kellett mentenie az egy az egyben kilépő Luis Suárezzel szemben, három perccel később pedig már csak a mázlin múlt a Barca vezetőgólja: az uruguayi passzát Neymar nem tudta az ötösről a kapuba rúgni. A hazaiak nyomasztó fölényét látva Pep Guardiola gyorsan visszarendezte négyvédős formációra a münchenieket.

Suárez és Benatia Forrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

A Bayern is megmutatta, hogy a csapatot sújtó gondok ellenére nem csak turistának jött Barcelonába, Thomas Müller remek centerezéséről centikkel maradt csak le Robert Lewandowski. A szerkezetváltás után kiegyenlítettebbé vált a meccs, bár továbbra is a Barcelona volt veszélyesebb, a mezőnyben már egyenrangú fél volt a Bayern.

Neuerrel nem bírt a Barca

Az első félidő hajrájában Dani Alves került ugyanúgy ziccerbe, mint a meccs elején Suárez, de Neuer újra remekül ért le lábbal a hosszú sarokba igyekvő labdára. Az első játékrészt javarészt kapusának köszönhetően hozta le gól nélkül a vendégcsapat, bár a Bayernnek is volt gólszerzési lehetősége.

Neymar és Medhi Benatia csap össze Forrás: AFP/Josep Lago

A második félidő elején folytatódott a mezőnyjáték, amit néha egy-egy Barca-lehetőség szakított meg, de Neuer eszén nem tudott túljárni se Messi, se Neymar, pedig próbálkoztak becsülettel. A Bayern próbálta tördelni a játékot, és remek védekezésének köszönhetően sikerült egyre jobban elbizonytalanítania a támadásban meglehetősen fantáziátlan Barcelonát.

A hajrához közeledve a Bayern már a labdabirtoklásban is átvette az irányítást a hazaiaktól, és bár a kapura kevés veszélyt jelentett, a németeknek az is tökéletesen megfelelt, ha kihúzzák a gólnélküli döntetlennel. De nem jött össze.

Lionel Messi egy másik bolygóról jött

A 77. percben Dani Alves harcolt meg egy labdáért a jobb oldalon, Messihez passzolt, akit nagyon egyedül hagytak a 16-os előterében. Az argentin zseni a kétségbeesetten összezárni igyekvő védők között remek lövést küldött a rövid sarok felé, Neuer nem is tudott hárítani - igaz, nem is helyezkedett a legjobban a lövésre.

Három perccel később az argentin már nemcsak a meccset, talán a párharcot is eldöntötte. Ezúttal maga indult meg a jobb szélen, egy zseniális testcsellel összekötötte Jerome Boateng cipőfűzőjét, majd a hanyatt eső bekk mellett ellépve káprázatos mozdulattal löbbölte át a labdát Neuer fölött.

Gyönyörű gól volt, Messi ezzel már 77-nél tart a BL-ben, eggyel megelőzi Cristiano Ronaldót.

Messi zseniális volt Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A hátralevő időben még Suárez lőhetett volna gólt, de a mindent eldöntő gól nem jött össze, és a Bayern is hiába próbálkozott a szépítéssel. A Barcában azonban volt még egy gól, ami gyakorlatilag formalitássá tette a visszavágót: Neymar lépett ki, 30 méteren át vezette egyedül a labdát, és Neuer lábai között a kapuba gurított.

A Bayern ugyan az előző körben is komoly hátrányból felállva fordított, de a Porto nem a Barcelona, ráadásul a müncheniek idegenben szerzett gól nélkül maradtak. Hiába játszott szervezetten egészen a hajráig a német csapat, hatalmas bravúr kellene a Bayernnek a visszavágón, ha BL-döntőbe akar jutni.

Egy érdekes statisztika: Pep Guardiola tizenöt kísérletből mindössze háromszor tudott idegenben egyenes kieséses BL-meccset nyerni edzőként.