Szépen halt meg a Bayern

Robert Lewandowski, Javier Mascherano, foci
GERMANY, Munich : Barcelona's Argentinian defender Javier Mascherano (R) and Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski vie for the ball during UEFA Champions League semi-final second leg football match FC Bayern Munich vs FC Barcelona in Munich, southern Germany, on May 12, 2015. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Egy percig nem adta fel a Bayern München, noha negyedóra után világossá vált, hogy nem juthat be a labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjébe. A németek a barcelonai 3-0-s vereség után hazai pályán 3-2-re győztek, de a katalánok készülhetnek a június 6-i, berlini döntőre.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - FC Barcelona (spanyol) 3-2 (1-2) - az élő közvetítés
München, Allianz Aréna
v.: Clattenburg (angol)
Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Xabi Alonso - Lahm (68.), Rode, , Schweinsteiger (Martínez, 87.), Thiago - Th. Müller (Götze, 87.), Lewandowski
Barcelona: Ter Stegen - D. Alves, Piqué, Mascherano, J. Alba - Rakitic (Mathieu, 72.), Busquets, Iniesta (Xavi, 75.) - Messi, Suárez (Pedro, 46.), Neymar
gól: Benatia (7.), Lewandowski (59.), Müller (74.), illetve Neymar (15., 29.)
sárga lap: Rafinha (40.), Thiago (45+2.), Lewandowski (76.), Xabi Alonso (81.), Rode (84.), illetve Rakitic (64.), Pedro (85.)
továbbjutott: a Barcelona 5-3-as összesítéssel

Nem sok jóban reménykedhetett a Bayern München labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója előtt. A németek egy hete 3-0-ra kikaptak Barcelonában úgy, hogy a 77. percben még 0-0 volt az állás, és bár a szezon során volt pár gólzáporos győzelmük, még ha a játékosok némelyike ki is mondta, nem igazán hihetett a csodában.

A Bayern a BL-idényben rúgott már hetet az AS Romának és a Sahtarnak, három hete 6-1-gyel küldte haza a Portót, de a bajnokságban csak a 2015-ös meccseket nézve nyolcat vágott a Hamburgnak és hatot a Paderbornnak.

39 hazai siker után 37 továbbjutás

De a Barcelona ellen ebben már csak azért sem lehetett bízni, mert a katalánok elképesztő mérleggel rendelkeztek: ha egy európai kupamérkőzés első, hazai meccsén nyertek, szinte mindig továbbjutottak, 39 ilyen helyzetből 37-szer.

Lewandowski nagy harcot vívott Mascheranóval Forrás: AFP

A katalánok legváratlanabb ilyen búcsúja még 1983-84-ből datálódott, amikor az azóta megboldogult Kupagyőztesek Európa Kupája negyeddöntőjében a hazai 2-0-s győzelem után 3-0-ra kikaptak a Manchester United otthonában.

A korai gól sem segített

Amíg Luis Enrique arról beszélt a mérkőzés előtt, hogy a nyugalom és az önbizalom a legfontosabb, addig egykori csapattársa, Pep Guardiola szintén azt mondta, türelmesnek kell lenni, mert minden nem oldható meg az első 20-25 percben.

Ennek ellenére álomszerűen kezdtek a hazaiak, ugyan az első helyzetet Rakitic hagyta ki (Neuer nagy bravúrral védett), de a 7. percben Xabi Alonso szögletét Benatia a jobb sarokba fejelte (1-0).

A lelkes drukkerek biztosan számolgattak, de a matekórának gyorsan vége szakadt, a 15. percben Messi kiugratta Suárezt, aki kihagyhatatlan helyzetbe hozta Neymart (1-1).

Ezzel el is dőlt a továbbjutás, de azért lehetett bízni abban, hogy a világklasszisok serege nem hagyja unalomba fulladni a maradék 75 percet.

Iparkodott is a Bayern, de se Müller, se Schweinsteiger nem tudott kifogni Ter Stegen kapuson, a Barca pedig egy újabb gyors villanással a 29. percben már vezetett is, Neymar elkezdte ledolgozni adósságát a brazil-német vb-elődöntős vereségért (1-2).

A hajrában aztán kimaradt a kihagyhatatlan, Lewandowski közeli lövésébe a jobbra eldőlő Ter Stegen ballal belekapott, majd a gólvonal felé vánszorgó labdát vetődve kipaskolta.

BL-döntő 2011 után

Szünet után Lewandowski csak meglőtte a gólját, az 59. percben 16 méterről okosan tekert a kapu bal oldalába, a barcelonai kapus ezúttal mozdulni sem tudott (2-2).

A Barca-védők túl nagy területet hagytak a hazai támadóknak, így tizenegy perc elteltével Müller lemásolta Lewandowski gólját (3-2).

A vége 3-2 lett, a Barcelona 2011 után jutott ismét BL-döntőbe, négy éve 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet a legrangosabb sorozat fináléjában. Eddig hétszer volt finalista, négyszer nyert (1992, 2006, 2009, 2011), háromszor kikapott (1961, 1986, 1994).