Társoldalunk:

Vérfürdő a BEK-döntőben: 30 éve volt a Heysel-tragédia

2015.05.29. 13:41

1985 májusában futballünnepre készült Európa: a kor két meghatározó csapata, a világ legjobb játékosait felvonultató Juventus és Liverpool jutott be a Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjébe. Ehelyett az európai klubfutball egyik legsúlyosabb tragédiája zajlott le a brüsszeli Heysel-stadionban május 29-én, pontosan 30 évvel ezelőtt.

A BEK címvédője a második számú sorozat, a KEK győztese ellen. Trapattoni Fagan ellen. Scirea Dalglish ellen, Whealen Platini ellen. Nagy nevek, de miért volt akkora szó, hogy 1985-ben a Liverpol és a Juventus jutott be a BEK-döntőbe?

A Shankly-időszak után újra brutálisan erős Liverpool az ötödik döntőjére készült, a meccset megelőző nyolc évben négyszer is megnyerte a sorozatot, egy évvel korábban ráadásul Rómában győzte le az AS Romát.

Telt ház a HeyselbenForrás: AFP


Olyan klasszisok játszottak a Liverpoolban, mint Kenny Dalglish, Ian Rush, Jan Molby és Alan Hansen. Joe Fagan abban az időszakban kovácsolta acélosan keménnyé a csapatát, amikor egyébként is az angol klubcsapatok ültek tort az európai kupákban.

Mégis az olaszok voltak az esélyesek

A Juventusra két vesztes BEK-döntő után brutálisan nehéz feladat várt, mégis magabiztosan készült a fináléra, hiszen szűk öt hónappal korábban már egyszer legyőzte a Liverpoolt, a Európai Szuperkupa-döntőben, Zbigniew Boniek duplájával 2-0-ra. Mivel a szoros versenynaptár miatt nem találtak helyet a visszavágónak, az az egy torinói meccs döntött a Juve javára.

A Juve szurkolói a Napoli elleni meccsen emlékeztek Heysel 30. évfordulójáraForrás: Origo


A torinóiak történetük egyik legjobb csapatával készültek a döntőre, a KEK-győzelem előtt egy évvel bombameglepetésre bukták el a BEK-döntőt a Hamburggal szemben. Óriási sztárok alkották a Juventust: Gaetano Scirea, Michel Platini, Paolo Rossi és Boniek neve mellett talán az mondja el a legjobban, milyen erős csapat volt a keret, hogy a torinóiak a külföldiek létszámának korlátozása miatt kénytelenek voltak kölcsönadni a Laziónak Michael Laudrupot.

A futballhuliganizmus legsötétebb évtizede

Az előzményeket azért fontos felidézni, mert a 80-as évek közepén, amikor legvisszataszítóbb napjait érte a futballhuliganizmus, volt jelentősége annak, hogy két csapat korábbi találkozói milyen hangulatban teltek. Nos, a Juventus–Liverpool Szuperkupa-döntőről csak annyit tudunk, hogy hógolyókkal dobálta egymást a két tábor (január 16-án ehhez általában minden adott az Alpok lábánál), de komolyabb balhé nem volt.

Nagyon készültek a Kopra a belga rendőrök, de hiábaForrás: AFP/Dominique Faget


A Liverpool egy évvel korábbi, római látogatása viszont nem telt ilyen eseménytelenül. A Roma szurkolói többször is rajtaütöttek a városban a helyieket folyamatosan provokáló angol táboron, összesen legalább 15 késelés történt a városban, egy szurkolót kővel  dobtak úgy fejbe, hogy komoly sérüléseket szenvedett, több tucat szurkolót tartóztattak le, és egy tragikus esemény is történt: egy angol drukkert halálra gázoltak a stadion közelében. 

Ilyen előzmények után nem volt meglepő, hogy az egyébként is Európa legrosszabb hírű szurkolótáboraként rettegett liverpooli Kop alaposan feltüzelve érkezett Brüsszelbe, hogy bosszút álljon az elbukott Szuperkupa-döntőért és a római balhéért.

Valami volt a levegőben

Albert Marchoul, Brüsszel rendőrparancsnoka a meccs reggelén bejelentette, hogy az olasz szurkolóktól nem tartanak, szabadon járhatnak-kelhetnek Brüsszelben, viszont az angolok minden lépését figyelni fogják. Nem meglepő, hiszen a Kop egy nagyobb csoportját szállító hajó úgy kötött ki Ostendében, hogy közben az angol szurkolók vidáman püfölték egymást rajta.

Erre senki nem számítottForrás: AFP/Dominique Faget


A rendőrfőnök mindenkit megnyugtatott, hogy a stadionban már nem kell balhétól tartani, hiszen kétméteres kerítések, külön biztonsági személyzet és fémdetektoros motozás biztosítja a rendet. Erre azért kellett külön kitérni, mert az UEFA helyszínkijelölését mindkét klub részéről kritizálták. A Heysel kimondottan lerobbant stadion volt, Phil Neal egyenesen "építési területnek" nevezte, a falak omladoztak, a lelátó betonja töredezett volt, és a játéktér állapota is jóindulattal közepesnek volt csak mondható. 

Egy órával a meccs előtt az olaszok belgiumi nagykövetétől kezdve a belga király, I. Baldvin olasz származású feleségéig hírességek egész sora volt kint a stadionban. Maga a király is elindult a meccsre, de már nem jutott be a Heyselbe.

Embernek tűnő állatok

A Juventust elkísérő 15 ezer szurkoló nem fért be a nekik fenntartott N karéjba, sokan jutottak közülük az oldalsó szektorokba, köztük a liverpooli B-középével szomszédos Z szektorba is. Itt természetesen nem a Juve kemény magja foglalt helyet, hanem családjaikkal utazó, tapsikoló szurkolók. Közöttük tört ki a pánik, ami aztán a futballtörténelem egyik legsúlyosabb katasztrófájához vezetett.

Némi dobálózás után a liverpooli tábor nekifeszült a két szektort egymástól elválasztó kerítésnek, amely gyorsan megadta magát, a részeg angolok pedig a menekülő olasz szurkolók után vetették magukat. A pánikban néhányan leugrottak a lelátó tetejéről, de a legtöbben a szomszédos szektor felé indultak, amelyet kerítés zárt el előlük. Ez a kerítés döntött életről és halálról a következő percekben: aki átjutott rajta, megmenekült, aki nem, azt agyontaposta a tömeg. 

A nyomást nemcsak az emberi testek nem bírták, hanem a tribün fala sem. A szektor szélét lezáró falrész megadta magát, a leomló betondarabok több, már a szektoron kívül menekülő szurkolót maguk alá temettek. Mire a bámészkodó belga rohamrendőrök odaértek és elkezdték visszaterelni az angolokat a saját szektorukba, már késő volt: 38 ember halt meg, 400 sérültet, köztük néhány válságos állapotban levőt kellett kórházba vinni. Sokukon szúrt és vágott sebek is voltak.

Kommentár nélkülForrás: Origo


Augusztus 14-én a döntő óta eltelt 77 napot kómában töltő, 31 éves Luigi Pidone lett a Heysel-tragédia utolsó áldozata. Harmincegy olasz, négy belga, két francia és egy ír után lett a vérfürdő harminckilencedik elhunyt szurkolója. A fékevesztett tombolás 55 perce itt nézhető végig, az olasz Rai (3:01:49 hosszú) tudósítása itt található.

És jött a döbbenet: lejátsszák a meccset!

Hogy eközben mi történt az öltözőben, arról rengeteg, néhol egymásnak ellentmondó hír jelent meg. Platini a másnapi Gazzettában elismerte, hogy voltak, akik hallani sem akartak futballozásról, és amikor kiléptek a játéktérre, a szurkolók is könyörögtek, hogy ne játsszák le a meccset. "Aztán amikor a bíró belefújt a sípjába, akkor már csak a labdára koncentráltunk" – mondta a jelenlegi UEFA-elnök. De vajon kinek jutott eszébe, hogy ilyen előzmények után pályára lépjenek a csapatok?

Holttestek között gyalogoltak ki a játékosok a pályáraForrás: AFP/Dominique Faget


Phil Neal, a Liverpool csapatkapitánya így emlékezett: "Rákényszerítettek minket a játékra. Én és Scirea azt olvastuk be a hangosbeszélőbe: Legyetek nyugodtak, játszani fogunk. A mérkőzés szürreális volt. Senki sem vitatkozott a bíróval, nem tudtuk, hogy mennyien haltak meg. Egyszer ránéztem Platinire, és láttam rajta, hogy neki sem számít igazán ez a meccs."

A Juve-játékosok másnapi közleményében az állt, hogy "maga a klub és mi, játékosok sem akartuk, hogy megrendezzék ezt a meccset, tekintettel a halottakra. Az UEFA vezetői és a belga rendőrség döntött így, biztonsági szempontokra hivatkozva".  Nem nehéz elképzelni, milyen érzésekkel futottak ki a pályára a játékosok, Ronnie Whealen mesélte el később, hogy letakart holttestek hevertek az öltözőfolyosón, közöttük gyalogoltak ki a pályára. 

A tiszteletkör túlzás volt

A Juve-játékosokat azonban semmi sem menti fel egy dolog alól. Az még valahol érthető, hogy a győztes gólnak (amelyet Platini egyértelműen jogtalan büntetőjéből szereztek) örültek, de a kupával futott tiszteletkör kicsapta a biztosítékot Olaszországban. "Fociztunk, azzal az óriási felelősséggel a vállunkon, hogy ha nem tesszük ezt meg, akkor további bajok történhetnek. A focival védtük a döntéshozókat, azokat, akik a meccs lefújása után eltűntek. A kezünkbe adták a kupát, és azt mondták, mutassuk meg a szurkolóinknak. Színjáték volt az egész" – mentegetőzött Cabrini.

A véres "színjáték" kulisszáiForrás: AFP/Dominique Faget

"A gólörömöm annak szólt, hogy elértünk egy komoly célt. Ez mindig része lesz a játéknak" – mondta Platini, de közben Paolo Rossi már más hangot ütött meg: "Többen mondták nekünk, hogy ne játsszunk. Talán jobb lett volna, ha nem tesszük. A mérkőzés csak egy apró betűs megjegyzés volt a tragédia mellett." 

Hat év után ítélethirdetés

Az első-, másod- és harmadfokú ítéleteket beleértve a Heysel-tragédia jogi procedúrái összesen hat évig tartottak. 26 angol huligán mellett Jacques Georges UEFA-elnök, illetve Hans Bangerter főtitkár, Albert Rossens, a belga labdarúgó-szövetség főtitkára, Vivianne Baro sporttanácsnok, Charles Ferdinand Nothomb belga belügyminiszter, Hervé Brouhon, Brüsszel polgármestere, illetve a brüsszeli csendőrség öt vezetője állt bíróság elé.

Hogy történhetett ez?Forrás: AFP


Az első fokon még súlyos börtön- és pénzbüntetésekkel sújtott vádlottak büntetéseit 1991-ben enyhítették. Egy angol vádlottat felmentettek, kilencet 4 évre, hármat 5 évre ítéltek el, mindegyikük 60 ezer belga frank pénzbüntetést is kapott. Végül csak néhány hónapot kellett börtönben tölteniük. Az első fokon felmentett Hans Bangerter UEFA-főtitkárt 3 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre és 30 ezer frank pénzbüntetésre ítélték, Mahieu csendőrkapitányt pedig felmentették.

A Juve sem tudott mit kezdeni vele
Érdekes kérdés, hogy a Juventus vezetésében hogyan értékelték az eseményeket: Boniperti, a klub elnöke és legendája hosszú ideje várt már a BEK-győzelemre, így amikor a csapat megnyerte a kupát, az volt a véleménye, hogy "ennek a trófeának a vitrinben a helye" - tehát valódi sikerként értékelte, legalábbis akkoriban.

Gianni Agnelli, a torinóiak mindenható ura szintén így érzett. Aztán amikor 1996-ban, Rómában, egy fantasztikus hangulatú estén a Juventus újból elhódította a legfontosabb címet, Gianni Agnelli már azt mondta, hogy ez a siker gyógyír a 11 évvel korábbi sebekre. A mindenkori vezetők nagyon óvatosan közelítették meg a Heysel-katasztrófa kérdését, látszólag nem szerették bolygatni az ügyet. Változás akkor kezdődött, amikor 2010 tavaszán Andrea Agnelli lett az elnök: a 25. évfordulón, Torinóban egy emlékfelvonulást szerveztek, illetve a halottak lelki üdvéért istentiszteletet tartottak. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy sosem érezte sikernek az 1985-ös győzelmet. Apró, szimbolikus lépésként a Juventus új stadionjában található múzeumban is helyet kapott a tragédia emléke: harminc év után a klub talán rendezi a brüsszeli borzalmakhoz való viszonyát.


A tragédia után az UEFA lesújtott az Európát rettegésben tartó angol futballhuligánokra. Első körben határozatlan időre kizárták az angol csapatokat az európai kupaküzdelmekből, és jelezték, ha meglesz a kitiltás időtartama, a Liverpool azon kívül még plusz egy évet kap.  Nem sokkal később kiderült, az angol klubokat öt, így a Liverpoolt hat évre távolították el Európából. Aztán jött a Hillsborough-tragédia, az azt követő Taylor-jelentés, és az angol szurkolókat ráncba szedték, ám ehhez botrányos mennyiségű embernek kellett értelmetlen halált halnia.

Mindenki nagyon sajnálja

Az áldozatok családtagjai között szétosztottak 2 milliárd 52 millió lírát, az olasz és az angol kormány mellett az UEFA is beszállt. Egy Terry Wilson nevű angol szurkoló, aki mindössze 10 hónapot ült, meglátogatta az egyik áldozat családját, hogy személyesen kérjen bocsánatot, Marco Tardelli Juve-legenda pedig a tiszteletkörért kért elnézést, bár hozzátette, "Nem lehetett megtenni, hogy ne lépjünk pályára, hiszen a döntés kötelezett bennünket."

A Juve-szurkolók nem barátkoztakForrás: Origo


A tragédia 20. évfordulóján a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében összefutott a két csapat. Az angolok baráti jobbot nyújtottak, amit ugyan a klub mindenféle közös közlemények felolvasásával és színpadias kézfogással elfogadott, a Juventus szurkolói azonban nem. Iszonyatos gyűlölet fogadta Torinóban a 2-1-es előnnyel érkező Liverpoolt, az enyhébb feliratok ("Angol állatok", "Sohasem bocsátjuk meg!") mellett feltűnt egy olyan drapéria is, amelyen az állt: "Hillsborough: van Isten!". A visszavágó 0-0-ra végződött, így az angolok jutottak tovább.

A 2000-es Európa-bajnokságon az olasz válogatott – pont Belgium ellen – pályára lépett a lebontott Heysel helyére épült Baldvin Király Stadionban, de előtte megkoszorúzta a stadion oldalán elhelyezett emlékművet.

Egy sokkot kapott túlélő

Miután nem tért haza a Torinótól pár kilométerre fekvő Moncaileribe, Marco Manfredini nevét kétségbeesetten keresték a rokonai az áldozatok között. A 41 éves Juve-szurkolót akkor látták utoljára, amikor a Liverpool-drukkerek áttörték a kerítést. A családja Belgiumba utazott, hogy végigjárja a kórházakat, de sehol nem találták.

Néhány nappal később egy barátja vitte haza. Manfredini olyan erős sokkot kapott a történtektől, hogy napokon át bolyongott, azt sem tudta hol van, és csak úgy derült ki, merre járt, hogy a zsebe tele volt különböző helyeken kiállított vasúti büntetőcédulákkal. Nem tudni, hogyan, de egy torinói kórházban kötött ki, ahol egy barátja felismerte, és hazavitte.

Nincs itt semmi látnivaló!Forrás: Origo

A tragédiáról készült (német) dokumentumfilm itt látható, a cikkünk alapjául szolgáló blogposzt itt olvasható. Az idézetek és néhány kép dr. Sarkadi Zoltán saját sajtóarchívumából származnak, köszönjük a cikk elkészüléséhez nyújtott lektorálási segítségét is.