Társoldalunk:

A visszaélésekre szabták a FIFA döntéshozó rendszerét

2015.05.28. 09:02

A FIFA megérezheti, milyen messzire elér az amerikai igazságszolgáltatás keze, és végre valaki elszámoltatja a világ futballszervezetét - foglal állást csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.

A lap megjegyzi, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntéshozatali rendszerét tökéletesen a visszaélésekre szabták, semmilyen külső ellenőrzés nincs, a szervezet pedig mindezidáig a büntetlenség légkörében működhetett, átláthatatlan döntéshozatallal.

"Nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogy eddig. Az e heti eseményeknek forradalmat kellene elindítaniuk a világ labdarúgásának irányításában" - írja a lap szerkesztőségi cikkében. A Financial Times szerint a FIFA "vastagon megérdemli", hogy kongresszusának előestéjén így megalázzák, mert évtizedeken át működött elszámoltathatatlanul, és állt ellen mindenféle változásnak.

Előásták a csatabárdot

A lap úgy véli, hogy Sepp Blatter és a FIFA az egyre több, vesztegetést alátámasztó bizonyíték fényében dönthetett volna a reform mellett, de nem így tettek. "Miután az önszabályozás kudarcot vallott, ünneplendő, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium előásta a csatabárdot" - húzza alá az újság, hozzátéve: Blatternek rég le kellett volna mondania.

Amerikába már nem szívesen utazikForrás: AFP/Norberto Duarte

Az újság szerint a szervezetet milliárdokkal finanszírozó szponzoroknak is változást kellene követelniük, kiemelve az Adidast, a Coca-Colát és a Visát. Emellett a lap szerint a nemzeti és nemzetközi tagszervezeteknek, mindenekelőtt az UEFA-nak is a FIFA átalakítását kellene követelnie, s ha ez elmarad, a kilépés lehetőségét is fel kellene vetnie. A lap szerint a FIFA-botrány túl régóta húzódik, s ha a szervezetet nem lehet "valami működővé és átláthatóvá" átalakítani, akkor "ki kell állítani a játékból".