Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfőn reggel 6-kor lép először pályára az új-zélandi U20-as focivébén a magyar válogatott, és Észak-Korea esetleges legyőzésével rögtön közel kerülhet a továbbjutáshoz, mivel a 24 csapatból 16 ott lesz a kieséses szakaszban. Bernd Storck szövetségi edző csapatában kulcsszerep juthat Kalmár Zsoltnak, aki szeretné Iniesta-módra győzelemre vezetni a válogatottat.

Eredetileg még az is kérdés volt, hogy a Bundesliga II-es Leipzigben játszó Kalmár Zsolt ott lehet-e az U20-as vb-n, a klubcsapata ugyanis már felnőtt játékosnak tartja, ezért először nem akarta elengedni. Később aztán, amikor biztossá vált, hogy az ötödik helyezett Leipzig nem juthat fel az élvonalba, a németek zöld utat adtak a középpályásnak.

Ezzel egy ötszörös felnőttválogatott focista került be az Új-Zélandra utazó keretbe. Bernd Storck szövetségi edzőnek csak azzal akadt problémája, hogy Kalmár a későbbi csatlakozás miatt

lemaradt a felkészülés elejéről, így kevesebb ideje maradt arra, hogy megismerje és teljes mértékben magáévá tegye a csapat taktikáját.

A tavalyi, felemás sikerű U19-es Eb-n ő volt a magyar csapat kapitánya Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Bár Kalmár nagy tehetsége a korosztályának, neki sem könnyű gyakorlás nélkül csatlakozni a válogatotthoz. Meg kell ismernie az új stílusunkat, és igazodnia kell hozzá. De mivel intelligens játékosról van szó, nem lesz probléma a beilleszkedésével" – mondta még a telki edzőtáborban az Origónak a német szakember Kalmárról.

A Fidzsi-szigetek elleni, 7-0-ra megnyert felkészülési meccsen úgy tűnt, Kalmár jó úton halad, elvégre gólt is szerzett a kellemetlen körülmények között lejátszott mérkőzésen.

Első NB I-es idényében rögtön gólt rúgott

A győri születésű futballistán mindig látszott, hogy nagy tehetség, az ETO-ban már a 2012-13-as idényben, 17-18 évesen bizonyíthatott két NB I-es és három Ligakupa-meccsen – egy gólt is sikerült szereznie –, majd egy szezonnal később 27 meccsen három gólt vállalt.

2014. január 1-jén megjelent cikkünkben összehasonlítottuk a magyar foci reménységeit az Amszterdamban 8-1-es vereséget szenvedő A válogatottal. Kalmár Zsoltról akkor azt írtuk,

ő a magyar foci egyik legnagyobb tehetsége,

amolyan Frank Lampard-féle box-to-box (a két 16-os között mindenhol feltűnő) középpályás. Sok labdát szerez, agresszív, mégis kreatív, és ha megindul a kapu felé, képes akár arra is, hogy végigcselezze a védőket vagy ziccerbe hozza a társát. A felnőttválogatott majdani vezéregyénisége lehet – prognosztizáltuk két éve.

A karrierje azóta nem ívelt olyan ütemben felfelé, mint vártuk, a Leipzig kezdőjéből elég hamar kikerült, összesen 16 meccsen szerepelt, és csak egyszer volt végig a pályán. De most nagy lehetőséget kaphat – függetlenül attól, hogy mit ér el a válogatottal Új-Zélandon –, hiszen

erősen érdeklődik iránta az osztrákok kirakatcsapata, a Salzburg, amellyel akár a BL-ben is megmutathatja magát.

Kalmár Zsolt példaképe Andres Iniesta, 15 évesen ámulva nézte az aranyat érő gólját a 2010-es dél-afrikai vb-döntőben. A FIFA.com-nak adott interjújában a magyar játékos elmondta, miért kedveli annyira a Barcelona ikonját. "A technikája csodálatos, és a nehéz helyzetekben képes egy szempillantás alatt a legzseniálisabb döntést meghozni" – mondta a spanyol példaképről.

Cselezni tilos, nagy gólokat lőni nem

Új-Zélandon nagy szükség lesz arra, hogy Kalmár az Iniestától ellesett megoldásokkal a hátán vigye a magyarokat, de vigyáznia kell, mert Bernd Storck nem szereti az egyénieskedést. A roppant szigorú tréner az edzőtáborban azt mondta, őt teljesen hidegen hagyja, ki melyik klubtól jött, csak az számít, hogy mit mutat az edzéseken, ezenkívül a fegyelmezett játék híve, cselezni sem engedi a játékosokat.

A magyar csapat csoportjának programja

E csoport
1. forduló (június 1., hétfő)
03.00 Nigéria–Brazília (New Plymouth)
06.00 Észak-Korea–Magyarország (New Plymouth)

2. forduló (június 4., csütörtök)
06.00 Nigéria–Észak-Korea (New Plymouth)
09.00 Magyarország–Brazília (New Plymouth)

3. forduló (június 7., vasárnap)
07.00 Magyarország–Nigéria (New Plymouth)
07.00 Brazília–Észak-Korea (Christchurch)

A többi csoport beosztása
A csoport: Új-Zéland, Ukrajna, Egyesült Államok, Mianmar
B csoport: Argentína, Panama, Ghána, Ausztria
C csoport: Katar, Kolumbia, Portugália, Mali
D csoport: Mexikó, Szenegál, Uruguay, Szerbia
F csoport: Németország, Fidzsi, Üzbegisztán, Honduras

Továbbjut a hat csoport első és második helyezettje, valamint a négy legjobb 3. helyezett. A nyolcaddöntőket június 10-11-én, a negyeddöntőket 14-én, az elődöntőket 17-én, a bronzmeccset és a döntőt 20-án rendezik.


Kalmárnak viszont van egy olyan készsége, amelyre Storck is bármikor számíthat. Az edzések után sokat gyakorolja a szabadrúgásokat, és nem hiába, legutóbb az U21-esek ellen megnyert edzőmeccsen is rúgott egy szép gólt.

Fejpárbaj az U21-esek ellen - Kalmár nyerte Fotó: Polyak Attila - Origo


A magyarok nehéz csoportba kerültek, cserébe a lebonyolítás kedvező. Mivel a 24-ből 16 csapat bejut a nyolcaddöntőbe, akár három ponttal is elérhető a továbbjutás, néggyel pedig szinte garantált. Ezért is lesz fontos az Észak-Korea – a korosztályos Ázsia-kupa ezüstérmese – elleni

első meccs, magyar idő szerint hétfőn reggel 6 órakor.

"Megnéztük Korea játékát, és pontosan tudjuk, hogy egész más játékerőt képvisel, mint a legutóbbi ellenfeleink. Gyors támadójátékra, hatékony, kevés érintős, kombinatív futballra lesz szükség, ha eredményesek akarunk lenni, illetve arra, hogy kihozzuk magunkból mindazt a fizikai pluszt, amit az elmúlt hetekben, napokban magunkra szedtünk" – idézte pénteken az MLSZ.hu Kalmár Zsoltot. (A meccs történéseit az Origón élőben követheti majd.)

De mi lesz a brazilok ellen?

A szurkolók persze főleg arra kíváncsiak, hogy mire megy majd Magyarország az igazi sztárcsapatnak számító Nigéria és Brazília ellen. Nagy kérdés, hogy Storck edző mit hoz ki a tavalyi U19-es Eb-n alulteljesítő, a portugálok ellen például 6-1-es vereséget szenvedő, de végül a kvalifikációt mégis elérő csapattal, amelynek a keretét azóta eléggé átalakította.

A magyar keret

(A név előtt a vb-n használt hivatalos mezszám):
Kapusok: 1 Székely György (Újbuda), 12 Horváth Dániel (Győri ETO), 16 Demjén Patrik (MTK Budapest). Védők: 2 Osváth Attila (SZTK-Erima), 3 Tamás Krisztián (Slavia Praha), 4 Kecskés Ákos (Atalanta), 5 Lenzsér Bence (Paksi FC), 15 Talabér Attila (MTK Budapest), 21 Forgács Dávid (Atalanta). Középpályások: 6 Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), 7 Oláh László (Vasas Kubala Akadémia), 8 Vida Máté (Vasas), 10 Németh Márió (Szombathelyi Haladás), 13 Kalmár Zsolt (RB Leipzig), 17 Nagy Ádám (Ferencváros), 18 Berecz Zsombor (Vasas), 20 Sallai Roland (Puskás Akadémia). Támadók: 9 Mervó Bence (Győri ETO), 11 Zsótér Donát (Puskás Akadémia), 14 Nagy Dominik (Ferencváros), 19 Popov Patrik (Ferencváros). Biztonsági tartalékok: Bukrán Erik (Hull City), Korozmán Kevin (Ferencváros).


Kalmár a nemzetközi szövetség weboldalának adott nyilatkozatban nem győzte hangsúlyozni, mennyire nagy élmény volt neki, amikor tavaly Debrecenben bemutatkozott az A válogatottban Dánia ellen. "Fantasztikus érzés volt! A bemutatkozó meccsemen 20 ezer néző előtt futottam ki, soha nem felejtem ezt a pillanatot. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy szerepelhettem a felnőttválogatottban."

De azt sem felejti, hogy ő viselte a karszalagot Mészöly Géza csapatában.

Úgy érzem, jó döntést hoztam azzal, hogy Lipcsébe mentem. Éreztem, hogy komoly fejlődésen megyek át. De nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, mert sokkal többre vagyok képes annál, mint amit eddig mutattam."

A felnőttválogatott Kazahsztán elleni 3-0-s sikere után őt is ünnepelték a szurkolók Fotó: Mudra László - Origo


Kalmár most arra készül, hogy Iniesta nyomába lépjen. A spanyol középpályás 12 éve, az Arab Emírségekben rendezett U20-as vb-n döntőbe segítette a spanyolokat, amikor Kolumbia ellen a 86. percben belőtte a 11-esét (a döntőben aztán a brazilok nyertek). Már akkor látni lehetett rajta, hogy milyen jól olvassa a játékot, feltűnő volt a gólérzékenysége, és az is, hogy játékszervezőként tökéletesen megállja a helyét. Valami hasonlóról álmodik Kalmár Zsolt. Ha valahol, hát a világbajnokságon végleg berobbanhat.