Lemondott a FIFA elnöke

Joseph Blatter lemondott
FIFA President Sepp Blatter leaves after a press conference at the headquarters of the world's football governing body in Zurich on June 2, 2015. Blatter resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected days ago, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO / VALERIANO DI DOMENICO
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vezetését érintő korrupciós botrány miatt bejelentette lemondását Sepp Blatter, a FIFA pénteken újraválasztott elnöke. A szervezet alapvető változásokat ígér, új elnököt valamikor december és március között választhatnak.

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pénteken újraválasztott elnöke délután bejelentette, távozik a FIFA éléről.

A 79 éves sportvezető azt mondta, rendkívüli kongresszust hív össze, amilyen gyorsan csak lehetséges, hogy megválasszák az utódját.

Szívemen viselem a szövetség dolgait és érdekeit, ezek kedvesek számomra. Ez az, amiért meghoztam a mostani döntésemet" - mondta.

Blatter alaposan kiértékelte elnökségét és az élete elmúlt 40 évét, amely összefonódott a futballal és a FIFA-val, majd azt mondta: "A tagok ugyan újabb ciklusra bizalmat szavaztak nekem, ám úgy tűnik, ezzel a döntéssel nem mindenki ért egyet a világon."

Blatter távozott Forrás: AFP/Valeriano Di Domenico

Blatter azt állítja, korlátozni akarta az újraválasztások számát, ám az erőfeszítéseit "ellensúlyozták". Nagy kérdés, miért érezte akkor úgy 79 évesen is, hogy ötödször is jelölteti magát. Azzal a helyszínen jelen lévő újságírók mindegyike egyetért, hogy Blatter nem mondta ki egyértelműen a lemondása pontos okát.

Az egyik lehetséges utód Michel Platini, az UEFA elnöke,

aki azonban Katarra szavazott a 2022-es vb-pályázatok közül. Mindez azért fontos, mert a FIFA-t maga alá gyűrő korrupció ellen harcolók nemcsak Blatter távozását követelik, hanem a 2022-es és az Oroszországnak ítélt 2018-as vb helyszínválasztásának felülvizsgálatát is.

Ahogy Greg Dyke, az angol szövetség elnöke fogalmazott: "Katar helyében most eléggé kényelmetlenül érezném magam".

Domenico Scala, a felülvizsgáló bizottság elnöke szerint "valószínűleg december és március között" tarthatják meg a rendkívüli kongresszust, ahol megválasztják majd az új elnököt. A következő, májusi rendes közgyűlés túl messze van, korábban viszont nem lehet, mert a jelöltállításra, illetve a jelentkezők elképzeléseinek megismerésére is időt kell hagyni. Scala "alapvető reformokat" tenne, hogy javuljon a FIFA megítélése.

Blatter távozik Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bizarr módon, miután Blatter négy nappal a zürichi tisztújítás után mondott le, a mostani, eget rengetően fontos sajtótájékoztatón mindössze 15 újságíró jelent meg.

Üzen Platini, Kompany és egy szurkoló

Közben a svájci államügyész közölte, hogy a hazájában nem nyomoznak Blatter ellen, az utódesélyes Platini pedig

döntésnek nevezte Blatter tettét.

A Manchester City csapatkapitánya, Vincent Kompany a Twitteren üzent: "Nem Blatter az egyetlen felelős,

Átláthatósággal és az elnökválasztás reformjával hozhatjuk vissza az erkölcsöt."

Egy szurkoló azt üzente a helyszínen lévő egyik újságírónak, hogy "bár számos nagy meccset és nagy pillanatot" átélt, ez

és reméli, "nem marad ki ez a lehetőség". A drukker vélhetően milliók érzéseit foglalta össze ezzel a néhány szóval.

Figo: Végre itt a változás

- írta Facebook-oldalán Luis Figo, aki május 21-ig maga is elnökjelölt volt, azt várja ettől a lépéstől, hogy a FIFA újra dinamikusan fejlődik, átlátható és demokratikus lesz.

"Ez egy szép nap a FIFA és a labdarúgás számára. Végre itt a változás!" - lelkendezett az aranylabdás futballista, a portugál válogatott korábbi csapatkapitánya, aki visszalépését másfél hete azzal indokolta, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek, az ötödik elnöki ciklusára készülő Blatternek.

Figo szerint most felelősségteljesen kell konszenzusos megoldást találni arra, hogyan lehetne ismét lendületbe hozni a FIFA-t. Arról ugyanakkor nem írt, hogy ő maga ismét versenybe száll-e majd, de még hétfőn jelezte: továbbra is "rendelkezésre áll", hogy a labdarúgás "átláthatóbb és demokratikusabb" legyen.

Van Praag örül

Nagyon jó hírként értékelte Blatter távozását Michael van Praag, a holland szövetség 67 éves vezetője, aki nyolc nappal a múlt pénteki választás előtt lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszeint támogassa.

Azt egyelőre nem közölte, hogy újra versenybe száll-e. Mint mondta, először egyeztet az eshetőségekről Berlinben, az európai szövetség végrehajtó bizottsági ülésén, és azután gondolja majd át terveit.

Egy hete kezdődött az igazi botrány

Blatter annak ellenére kapott negyedszer is bizalmat a FIFA-kongresszuson, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül, és a múlt szerdán több FIFA-tisztviselőt is őrizetbe vettek.

Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárt szereztek.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Blatter néhány napja még nem aggódott

A pénteki szavazás első köre ugyan eredménytelenül zárult, mert a 209 tagország küldöttétől sem ő, sem kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg nem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot. Ali bin al-Husszein azonban a választás második fordulója előtt visszalépett.

Blatter ez után úgy nyilatkozott, hogy nem érzi, hogy veszélyeztetve lenne a korrupciós botrányban. "Ha valaki nyomozást indít, akkor ehhez joga van, és ha ez nemzetközivé válik, akkor sem aggódom, különösen a személyemet érintően" - mondta.

A FIFA körüli korrupciót, annak hátterét, és a felszínen nem látható folyamatait még tavaly év végén foglaltuk össze. A meghatározó európai válogatottak (angol, német) szövetségei már akkor pedzegettek egy közös vb-bojkottot, amit gyakran emlegettek a múlt heti elnökválasztás során is. Mindezzel együtt úgy tűnt, a Blatterre leselkedő egyetlen valódi veszély, ha a FIFA márkaértéke annyira erodálódik a keze alatt, hogy a szponzorok elfordulnak a szövetségtől, így többé nem lehet tovább finanszírozni a korrupciós láncot.