Versengenek, hogy ki dobja fel Blattert

FIFA Ballon d'Or Gala 2013 SPORT Profil SILHOUETTE Fußball .soccer Soccer PROFILE GESTURES sports SPO SQUARE FORMAT
The silhouette of FIFA president Sepp Blatter is seen during the FIFA Ballon d'Or Gala 2013 held at the Kongresshaus in Zurich, Switzerland, 13 January 2014. Photo: Patrick Seeger/dpa
Vágólapra másolva!
A FIFAban éles a szembenállás a földrészek között, a szponzoroknak kínosak a mocskos ügyek. Nem tudni, mi lesz a következő két vb sorsa. És egyelőre rejtély, ki lehetne a mindenkinek megfelelő új elnök.

"Ha egy lavina elindul, nem állítja meg az első akadály. És szerintem ez a lavina még csak most indul. Káosz van, és rengeteg pénz a tét, szóval senki sem tudhatja, mit hoz a jövő" - ezeket az egyszerre bizonytalanságot árasztó és vészjósló szavakat idézte a Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerdai száma Zbigniew Boniektől, a lengyel futballszövetség elnökétől.

Az egykori kiváló játékosnak tehát, bár saját bevallása szerint nem Sepp Blatterre szavazott a múlt heti választáson, a jelek szerint nem az ünneplés jutott eszébe először, amikor megtudta, hogy a FIFA 17 éve hivatalban lévő, ötödszörre is újraválasztott, rengeteget bírált elnöke váratlanul lemondott.

Blattert is letartóztathatják

Boniek borúlátása indokoltnak tűnik. Az elmúlt napokban majdnem egy focicsapatnyi FIFA-vezetőt tartóztattak le korrupciós vádakkal, majd az elnök bejelentette a lemondását, ráadásul a meg nem erősített hírek szerint ellene is nyomoz az amerikai FBI. Előfordulhat, hogy a következő, 6-9 hónapon belül esedékes kongresszusig őt is letartóztatják.

A világ egyik legnagyobb és leggazdagabb sportszövetsége tehát a morális, bizalmi válság mellett vezetői válságban is van.

Sepp Blatter távozott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Blatter hirtelen lemondása mögött logikus lenne alkut sejteni, az amerikai ABC News által név nélkül idézett FBI-os források azonban egészen másról beszéltek.

- mondta az egyik.

"Az egész szervezetet talán nem tudjuk megfogni, de erre nem is biztos, hogy szükség van" - említette egy másik forrás. Loretta Lynch, az Egyesült Államok főügyésze annyit mondott, a múlt héten bejelentett belső FIFA-vizsgálatra tekintettel nem kommentál újabb személyek érintettségéről szóló értesüléseket.

Katar aggódhat a vébéje miatt

Hogy a Boniek által említett káosz nem nagy túlzás, azt az is mutatja, hogy az UEFA elhalasztotta a tagszövetségek a hétvégi Bajnokok Ligája-döntőre időzített berlini tanácskozását. "Mivel mindennap új információ derül ki, azt gondolom, bölcsebb időt hagyni a helyzet értékelésére, hogy aztán közös álláspontot alakíthassunk ki az ügyről" - indokolta a döntést Michel Platini, az UEFA elnöke.

A katari focivébére tervezett egyik stadion Forrás: AFP

A következő fél éven túlmutató legfontosabb kérdés, hogy ki lehet Blatter utódja, és mihez kezd az orosz (2018) és katari (2022) vb-rendezés kérdésével, melyeket a korrupciós vádak legtöbbje érint. Az oroszok helyére most már aligha ugorhatna be bárki, még ha el is akarná venni tőlük a FIFA a rendezés jogát. A katariakról viszont Greg Dyke, a Blatterrel nagyon rossz viszonyban lévő angol szövetség elnöke azt mondta,

Katarnak óriási blamázs és hatalmas pénzügyi bukás lenne, ha elvesztené a rendezés jogát - önmagában az épülő stadionok körüli területek ingatlanlufijának kipukkanása megrázná az ország gazdaságát, a stadionépítésekbe befektetett dollármilliárdok elszállásáról nem is beszélve. Hamad bin Kalifa bin Hamad Al Tani sejk, a katari szövetség vezetője keményen vissza is szólt Dyke-nak, egyértelművé téve, hogy harcolni fog a vb-ért.

Platini kockáztatna?

Platinit sokan szeretnék Blatter székében látni, de nem mondott még semmit arról sem, hogy egyáltalán gondolkozik-e a felvetésen. Elég kényes a helyzete, mert bár Blatter kritikusaként ismert, annak idején Katarra szavazott, amivel nem szerzett jó pontokat a sivatagi klíma miatt a katari vb-rendezést eleve nonszensznek gondoló országokban. Ráadásul elég merész húzás lenne UEFA-elnökként megkockáztatni egy imázsromboló választási vereséget.

Michel Platini: UEFA vagy FIFA? Forrás: RIA Novosti/Melanie Duchene

Azt ugyanis a FIFA-kongresszus erőviszonyai miatt nehéz elképzelni, hogy az európai országok csak úgy rá tudnák erőltetni az akaratukat a többiekre. A bőkezű támogatások nyomán Blatterhez mindvégig hű Afrika és Ázsia szövetségeivel, amelyekben pártfogójuk elvesztése miatt most kimondottan erős az Európa-, illetve Nyugat-ellenes érzület, bizonyára meg kell majd egyezni.

1906 óta a legfiatalabb elnök jöhet

De ki lehetne konszenzusos jelölt? Nem kizárt, hogy Platini is lehetne az, de közben ott van a Blatterrel szembeszálló, bár végül sima vereséget szenvedő jordán herceg, Ali bin Al-Husszein, aki feltehetőleg el is vállalná. Csak 39 éves, 1906 óta nem volt ilyen fiatal FIFA-elnök.

Így, hogy az erős Blatter kiesett, jó eséllyel többen is elindulnak majd. Már lebegteti az esetleges kandidálását a nyolcvanas évek brazil klasszisa, Zico, akinek a húsz évvel ezelőtti hazai sportminiszterségén kívül nincs sportdiplomáciai tapasztalata. A korábban tíz évig a FIFA-ban dolgozó Jerome Champagne az előző választáson támogatás híján nem indult el, de most "semmit sem zár ki".

Mbalula Fikile készen áll Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Mbalula Fikile dél-afrikai sportminiszter közölte, készen állna az elnökségre - azon a napon, amikor sajtótájékoztatót tartott a gyanúról, mely szerint Dél-Afrika 10 millió dollár kenőpénzt fizetett a 2006-os vb-rendezés elnyeréséért. Csak 2019-re várták a próbálkozását, de ebben a helyzetben előrehozhatja a kandidálását a kuvaiti Ahmed Al-Fahad Al-Sabah sejk, az Ázsiai Olimpiai Bizottság tagja.

A Manchester United egykori ügyvezetője, David Gill karrierje szépen ívelt felfelé az utóbbi években, előbb az angol szövetségben, majd az UEFA végrehajtó bizottságában kapott szerepet, és állítólag el tudná képzelni magát ennél magasabban is. A kameruni Issa Hayatou 27 éve vezeti az afrikai szövetséget, 2002-ben már elindult Blatterral szemben, de nagy fölénnyel kikapott. És végül ott van még az Ali bin Al-Husszein javára végül visszalépő Luis Figo és Michael van Praag.

Nem irigyelhető a befutó

Akárki is lesz a befutó, az lesz a feladata, hogy megakadályozza a FIFA szétesését – ne legyen például vb-bojkott –, átláthatóan működtesse a szervezetet, és elhitesse, hogy nem olyan korrupt, mint az elődei. Ezt várják tőle a szponzorcégek, amelyek siettek üdvözölni Blatter lemondását, mert kezdett nagyon kínos lenni nekik a partnerség.

És hogy ők mit akarnak, az elég fontos, tekintve, hogy a FIFA évi 2 milliárd dolláros költségvetésének jelentős részét ők adják össze.

De hogy pontosan mekkora részét, az épp az átláthatatlan gazdálkodás miatt nem tudható pontosan.