Társoldalunk:

Hagyjad, a Fenyő befejelte - 50 éve lett VVK-győztes az FTC

2015.06.23. 15:11

A magyar klubfutball egyetlen európai kupagyőzelmének, a Ferencváros 1965-ös Vásárvárosok Kupája-sikerének 50. évfordulója alkalmából rendeztek kedden ünnepséget a csapat otthonában, a Groupama Arénában.

Az eseményen a döntőben legyőzött ellenféltől, a Juventustól is Magyarországra látogatott három játékos: Bruno Mazzia, Giancarlo Bercellino, Gino Stacchini egyaránt pályára lépett a fináléban, amelyet az akkori szokásoktól eltérően csak egyetlen mérkőzésen, ráadásul Torinóban döntöttek el.

A Stadio Comunaléban megrendezett összecsapáson a Ferencváros az apró termetű Fenyvesi Máté ritkaságszámba menő fejesgóljával idegenben hódította el a trófeát.

A 14 mérkőzésből álló kupamenetelésben részt vett futballisták közül Fenyvesi Máté, Géczi István, Horváth László, Juhász István, Karába János, Rákosi Gyula, Friedmanszky Zoltán, Németh Miklós, Fenyvesi József, valamint Rátkai László vett részt az ünnepségen.

Albert nem is látta, hogy a bíró megadta a gólt

"Abban az időszakban a portugál védők kezdték el alkalmazni azt a taktikát, hogy a jól fejelő játékosokat egyszerűen kilökték. Ez történt itt Torinóban is, tudták, hogy a Flóri (Albert Flórián) jól fejel, különösen a jobbról érkező labdáknál. Ezt látva elhatároztam, hogy minden jobbról beívelt labdára menni fogok, s ez történt a gólnál is, bár előtte legalább harmincszor futottam fel úgy, hogy nem találkoztam a labdával" - mondta a mindent eldöntő gólt szerző Fenyvesi Máté.

01.23-nál látható a kupagyőzelmet érő gól:

A 81 éves legendás játékos hozzátette, Novák Dezső beívelésénél Albert Flóriánt szokás szerint ellökték, a Császár pedig nem is látta, hogy ő gólt fejelt, hanem a játékvezetőnél reklamált. Rákosi Gyula fogta vissza a zöld-fehérek játékmesterét, mondván "hagyjad, a Fenyő befejelte", az egyetlen magyar aranylabdás válasza pedig az volt "igen, akkor kezdjenek..."

A múltunk a jövőnknek a záloga

A Juventus részéről Stefano Braghin, a klub utánpótlás igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint azt elmondta, a két klub összesen több mint hatvan bajnoki címet szerzett, így komoly részt vállalnak a futballtörténelemből. Ezt követően Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója - akinek az édesapja szintén aktív részese volt a történelmi sikernek - megnyitotta azt az időszakos kiállítását a Groupama Aréna múzeumában, amely a VVK-sikernek állít emléket.

"Nagyon fontos nekünk az, hogy erőt merítsünk a múltból, ezért is nagy öröm számomra együtt látni ezeket az urakat. A Ferencvárosnál fontos a múlt ápolása, és az értékek átadása a fiatalok részére, hiszen a múltunk a jövőnknek a záloga" - mondta Orosz Pál.

A Fradi lemondott a visszavágó lehetőségéről

A VVK 1964/65-ös szezonjában a Ferencváros az első körben a csehszlovák Brnót, majd az osztrák Wiener SC-t ejtette ki. Ezután az AS Romával szemben kettős győzelemmel jutott tovább a gárda, s a negyeddöntőben az Athletic Bilbaót - ahogyan ezt az osztrák rivális ellen is tette - mindent eldöntő harmadik csatában búcsúztatta. Hasonlóan alakult a Manchester United elleni elődöntő is, amelynek harmadik felvonásán a Népstadionban Karába és Fenyvesi góljával nyert a Ferencváros.

A döntőt - amely azért lett egymeccses, mert a Ferencvárosnak már hetekkel korábban le volt kötve egy amerikai túrája, így lemondott a visszavágó lehetőségéről - végül 25 ezer szurkoló előtt Fenyvesi döntötte el.