Tottiék nem nézték le a gyirmótiakat

Francesco Totti
AS Roma's forward Francesco Totti applauds at the end of the Italian Serie A football match between AS Roma and Citta di Palermo at the Olympic stadium in Rome on May 31, 2015. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Ifj. Bene Ferenc szerint a Gyirmót csapategységgel tudta kompenzálni az AS Roma minőségi és költségvetési fölényét. A magyar kiscsapat, amely nemzetközi felkészülési mérkőzésen 2-1-re legyőzte a Serie A ezüstérmesét, idén mindenképp szeretne feljutni az NB I-be, de előtte még Paulo Sousa Fiorentináját is megpróbálja legyőzni.

A Gyirmót focistái szombaton olyat tettek, aminek még a BL-döntős Juventusnál is nagyon örülni tudnak:

a magyar másodosztályú csapat 2-1-re legyőzte az olasz bajnoki ezüstérmes AS Romát.

Nem sok magyar csapatnak adatik meg, hogy ilyen nívós ellenféllel találkozzon, ifj. Bene Ferenc edzőnek pedig mindössze annyi dolga volt, hogy eldöntse, megfelel-e neki, ha a Gyirmót előbb a Romával, majd - most szerdán - a Fiorentinával csap össze az olaszországi Pinzolóban. A válaszára nem kellett sokáig várni, ki ne szeretne ilyen sztárcsapatok ellen futballozni?

Totti nem volt elragadtatva a végeredménytől Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A meccsek megszervezése nem az én reszortom volt, de amikor a szakmai igazgató (Szentes Lázár) azt mondta, hogy lesz ez a két meccs, én örültem, és jóváhagytam. Megmondtam, milyen napra milyen minőségű ellenfelet szeretnék, válaszként jött az AS Roma és a Fiorentina neve” - nyilatkozta az Origónak Bene, aki természetesen nagyon örült, amikor megtudta, hogy két olasz sztárcsapattal játszhat a Gyirmót.

Sokan úgy képzelik, hogy a rómaiak nem vették komolyan a meccset, Bene szerint erről szó sem volt.

Minden a nemzetközi etikettnek megfelelően történt, az olasz játékosokon egyáltalán nem láttam, hogy lekezelték volna a magyarokat. Korrekt edzőmeccs volt.”

Az olaszok most megtudták, milyen egy NB I-es gólkirály ellen játszani. Simon Attila (jobbra) 2014-ben a Paks játékosaként, 18 góllal lett az NB I legjobb góllövője Forrás: MTI/Beliczay László

A Gyirmót a 28. percben Beliczky Gergő góljával szerzett vezetést, majd Simon Attila az 50. percben növelte az előnyt. Mattia Destro a 69. percben csak szépíteni tudott. Az olaszok főleg az első félidőben játszottak bivalyerős csapattal, a kezdőjük így festett: De Sanctis - Maicon, Leandro Castán, Yanga-Mbiwa, Ashley Cole - Ucan, Paredes - Iago Falqué, Iturbe, Gervinho - Totti.

Bene úgy érzi,

a Gyirmót időnként el tudta tüntetni a két csapat közötti minőségi és költségvetési különbséget.

„Ami persze nem könnyű, hiszen az olaszok költségvetése 280 millió euró. Ez egy komoly siker a számunkra, de a rómaiak sem bánták meg, hogy velünk mérkőztek, mert megfelelő partnernek bizonyultunk.”

A szakember a meccs közben nem az ellenfelet figyelte, hanem a saját csapatát. Ennek ellenére

Tottin és világsztár társain amúgy látni lehetett, hogy a világ élvonalába tartoznak. „Dinamikában, labdasebességben magasan kvalifikáltak, mi csapategységgel tudtuk ezt kompenzálni.”

Bene annak örül a legjobban, ami a lefújás után történt. „A meccs után megtapsolták a játékosainkat, méterenként megállítottak minket, és igazi sportemberekként ünnepelték a győzelmünket.

Szerdán a Fiorentina, a volt Videoton-edző Paulo Sousa csapata lesz az ellenfél. Vajon összejöhet-e még egy bravúr? A gyirmóti tréner semmiféle terhet nem szeretne a játékosok vállára tenni. „Nem jósolok, csak arra koncentrálunk, hogy ugyanazt az egységes játékot nyújtsuk majd, mint a Roma ellen. A csapatnak be kell vállalnia a labdabirtoklást, fontos a taktikai fegyelem, a hit, a bátorság. Meglátjuk, ami biztos, hogy nincs elvárás.”

A meccs góljai:

A Gyirmót most akár az NB I-re is készülhetne, ám végül a Vasas harcolta ki a feljutást a másodosztályból. „Ez már a múlt, idén kicserélődött a szakmai stáb és a keret egy része, mi csak előre nézünk.