Egy magyar klub jó fizetéssel csábította Dzsudzsákot

Dzsudzsák Balázs
Bursa, 2015. augusztus 17. Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya bemutatkozik a török Bursaspor labdarúgócsapatánál Bursában 2015. augusztus 17-én. (MTI/Sergen Sezgin/Anadolu)
Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs ügynöke, Vörösbaranyi József elárulta, a magyar válogatott csapatkapitányát egy magyar csapat is próbálta megszerezni, amely jó fizetéssel csábította. Vörösbaranyi szerint Dzsudzsák a válogatott miatt akarta minél hamarabb eldönteni, hol folytatja, és most úgy érzi magát a török Bursaspornál, mint amikor a holland PSV-nél volt.

"Kielégíti Balázs szakmai és anyagi igényeit. Ha innen közelítünk, akkor a Bursasporba szerződése siker" - mondta Dzsudzsák Törökországba igazolásáról az mno.hu-nak adott interjúban Vörösbaranyi, aki hozzátette, a játékos nagyon csalódott volt, hogy nem tudott a Dárdai Pál által irányított Herthába igazolni. Vörösbaranyi úgy látja, nem a magyar játékosok pénzéhségén múlik, hogy közülük nem játszanak többen nívós európai bajnokságban, hanem azon, hogy a magyar klubok túl sokat kérnek értük.

"Emellett tudomásul kell venni, hogy Magyarországon is van két-három topklub, amely európai szinten fizeti a jó játékosokat, akik így nem akarnak mindenáron külföldre menni" - mondta a játékosügynök, aki az egyik magyar klubbal tapogatózó megbeszéléseket folytatott, és a nem nevesített csapat jó fizetéssel kecsegtette Dzsudzsákot.

Tudja, hogy kell valakit sztárrá nevelni

A saját szerepéről Vörösbaranyi azt mondta, a játékosügynökök a háttérből irányítják a show-t. "Én például felelős vagyok Balázs pályafutásáért. Utólag tudom, hogy mikor kellett volna bizonyos dolgokról beszélgetnem vele, de az elmúlt tizenhárom év alatt nekem is meg kellett tanulnom a szakmát. Most már tudom, hogyan kell valakit sztárrá nevelni. Hogyan kell úgy terelgetni a játékost, hogy megértsen alapvető dolgokat, aztán az egyik futballista megérti, a másik nem. Balázsban óriási a bizonyítási vágy. A tehetségének, az egyéniségének és az akaratának köszönhetően eddigi pályafutása során minden csapatban megállta a helyét. Megvan benne az a plusz, ami a játéktudása mellett a többiek fölé helyezi őt, és Európa-szerte elismert labdarúgó vált belőle".

Dzsudzsákot sztárként kezelik a Bursaspornál Forrás: MTI/ANADOLU/Sergen Sezgin

Itthon elszállnak, kinn kishitűek

Vörösbaranyi azt mondta, a munkája hatvan százaléka abból áll, hogy a játékosaival beszél. Szerinte az a legfőbb gond, hogy itthon ugyan azt mondják a játékosokra, hogy hajlamosak elszállni, amint kikerülnek külföldre, akkor viszont kishitűek lesznek. Vörösbaranyi eloszlatta azt a tévhitet, hogy a menedzserek döntenek a játékosok helyett, ők maximum csak próbálják az adott helyzetből a legjobbat kihozni.

A menedzser az átigazolások közül arra a legbüszkébb, amikor Dzsudzsákot megvette a Debrecentől a PSV, mert " tudatosan készítettük elő, hogy Hollandiába igazoljon, mert ott tudott kiteljesedni." Dzsudzsák a holland csapattól az orosz Anzsi Mahacskalához igazolt 2011-ben, amit akkor sokan nem értettek.

Idén is volt bombasztikus ajánlata

"Balázs akkor így döntött. Amíg ő nem bánja meg, és azt érzi, hogy minden igazolás jól sült el, addig nincs okom arra, hogy keseregjek. Természetesen vannak titkaink arról, hogy miért éppen az Anzsit választotta, de ez örökre köztünk marad. Elég nyilvánvaló volt, hogy az akkori klubváltást a pénz határozta meg, az oroszok olyan hatalmas összeget ajánlottak, amit nem lehetett visszautasítani. Érdekességként mondom, hogy az idén nyáron is volt egy ilyen bombasztikus ajánlata, de most nem fogadta el" - magyarázta Vörösbaranyi ügyfele akkori döntését.

Dzsudzsákot olyan klubokkal is összehozták, mint a Lazio, a Fiorentina vagy a Liverpool, de Vörösbaranyi szerint ezeket a csapatokat a sajtó, és nem ők dobták be. "Nagy butaság lett volna részemről, ha bedobok tíz sztárklubot, majd elviszem Balázst a Bursasporhoz" - tette hozzá a menedzser, aki elárulta, Dzsudzsáknak annyira fontos volt a válogatott, és a szeptember 4-i, románok elleni meccs, hogy ez is közrejátszott abban, hogy aláírt a törökökhöz. "Pedig több lehetőség közül választhatott: megvárja, amíg lejár a szerződése, esetleg előszerződést ír alá, de azt éreztem, hogy nem akar tovább várni, és egyre nagyobb benne a feszültség".

A közelgő Eb-selejtező miatt gyorsan dönteni akart a sorsáról Forrás: MTI/ANADOLU/Sergen Sezgin

Mintha megint Eindhovenben lenne

Sokan kétkednek, hogy Dzsudzsák karrierjében lesz-e még lehetőség egy igazi nagycsapathoz szerződni, de Vörösbaranyi elmondása alapján a magyar válogatott csapatkapitánya most úgy érzi magát, mintha Eindhovenben lenne.

"Az edzőközpont nagyon hasonlít az ottanira, és gyönyörű lesz az új stadion. A város persze nem olyan metropolisz, mint mondjuk Moszkva, de minden azt sugallja, hogy megkapja a bizalmat, és sztárként kezelik. A török futballban feloldották a külföldieket korlátozó szabályt, óriási pénzt fizetnek a tévéközvetítésekért, döbbenetes, hogy milyen fanatikusan beszélnek a játékról a nap huszonnégy órájában. Tele van sztárokkal a Süper Lig: Samuel Eto’o, Wesley Sneijder, Robin van Persie... Ha kimagaslóan fog teljesíteni, akkor látom a váltás lehetőségét" - mondta a menedzser, aki elismerte, ha tíz éve azt mondja Dzsudzsáknak, hogy 2015-ben a Bursasporhoz viszi, akkor nem biztos, hogy aláír hozzá.

"Amikor először leültünk, nyilván nem erre gondoltunk, de megint hangsúlyozom, minden döntést közösen hoztunk azzal, hogy a végső szót ő mondta ki, és ha elégedett az eddigi pályafutásával, akkor én is elégedett lehetek".