Társoldalunk:

Tovább ömlik a pénz a felcsúti fociakadémiába

2015.08.26. 11:41

Tavaly 2,2 milliárd forint tao-pénz került az Orbán Viktor által alapított felcsúti fociakadémiát működtető alapítvány kasszájába. Ezzel a 2010 óta elnyert összeg meghaladja a 9 milliárd forintot, az országban bárki másnak ennek a töredéke jutott.

Még tovább nőtt 2014-ben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak tao-pénzekből juttatott összeg – írja az Mfor.hu, az MLSZ adataira hivatkozva. Az Orbán Viktor kormányfő által alapított futballakadémiát működtető alapítvány 2,25 milliárd forintot kapott, közel 700 millióval többet, mint egy évvel korábban.

Ilyen szép pályákat építenek a felcsúti akadémián a pénzbőlForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az alapítvány ezzel ismét a legtámogatottabb szervezet lett az országban. A tao 2011-es bevezetése óta Felcsútra 9,05 milliárd forint került ebből a forrásból. Az összeg többszöröse a második helyezett Újpesti TE által elnyert 1,8 milliárdnak is.

Honnan jön a tao-pénz?
A forrás nagyobb része magáncégek által a nyereségükből sportcélra felajánlott támogatás, ezért a kormány és maga a miniszterelnök is szereti azt mondani rá, hogy nem közpénz. A cégek azonban a felajánlásért cserébe annak összegét leírhatják a társasági adójukból, és csökkenthetik vele az adóalapjukat is. A Felcsútra vagy máshova így érkező támogatás összege tehát a közösből, az államkassza adóbevételeiből hiányzik. A programot éppen azért kellett jóváhagyatni az Európai Unióval, mert állami támogatásnak számít. Minderről bővebben itt olvashat.