Győzni jön a román válogatott Budapestre

román szurkolók, román drukkerek
Bukarest, 2013. szeptember 6. Román szurkolók a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek D csoportjában vívott Románia-Magyarország találkozón a bukaresti Nemzeti Stadionban 2013. szeptember 6-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A román szurkolók berágtak Anghel Iordanescura, amiért csak döntetlenre játszott a válogatott Belfastban, a kapitány ezért most támadóbb csapatot fog Budapesten pályára küldeni. A románok a Hagi-féle arany- és a Mutu fémjelezte elvetélt generáció után az Eb-részvétel kiharcolásával új útra térnének, ami számukra főképp azért fontos, hogy megváltozzon az országról külföldön kialakult kedvezőtlen kép.

A román válogatott 14 ponttal vezeti az Eb-selejtezők F csoportját, Magyarország pedig – a 13 pontos északíreket követve – 11 ponttal a harmadik helyen áll. A pénteki magyar-román mérkőzés mégsem csak a három pont miatt fontos. Azt tudjuk, hogy

a magyar drukkerek talán tíz Groupama Arénát is meg tudtak volna tölteni,

és a várakozás Romániában is hasonlóan felfokozott.

A Kolozsvári Egyetemen tanító Péter László sportszociológus szerint a pénteki meccs Romániában sokkal jobban érdekli a közvéleményt, mint más mérkőzések, de nemcsak az ellenfél miatt.

Közben pedig 2008 óta a román válogatottnak most újra esélye van arra, hogy kijusson egy nagy világeseményre, ami itt borzasztó fontos. Ez ugyanis csak részben sportszakmai tét: részben társadalmi is, mert

A románok úgy vélik, hogy az ország uniós csatlakozása óta leginkább a hárommillió, jobbára nagyon szegény vendégmunkás alakítja a külföldi médiában megjelenő Románia-képet. Ebben pedig benne van a koldulás, a kisebb lopások. Ez nagy fájdalma a román társadalomnak: érzékeny arra, hogy mit gondolnak róla Brüsszelben vagy az Egyesült Államokban. Mit gondol a Nyugat, amelyről 1989 előtt álmodoztak" – magyarázta az Origónak Péter László.

Forrás: MTI/Illyés Tibor


A szociológus szerint a futball az ezredfordulóig pozitívan tudta befolyásolni az elképzelt Románia-képet. "A rosszabb társadalmi hangulatot a labdarúgás a 90-es években képes volt ellensúlyozni, de a 2000-es években már nem. Ha most kijutna a csapat az Eb-re – még ha ez egy bővített létszámú torna is –, az erősítené Románia énképét. Az emberek büszkék Simona Halepre is, de nem olyan könnyen tudnak azonosulni a még mindig elitsportágnak tekintett tenisszel, ezért a

Ezért nagyon fontos az embereknek, hogy Budapesten győzzön a román válogatott, és így kijusson az Eb-re. De most óvatos a sportszakma, a szövetség elnöke is azt mondta, hogy a cél a magyar és a görög meccsen négy pont megszerzése. Egy budapesti 0-0-ba vagy 1-1-be, ha közben az első helyen maradnának, akkor szerintem belemennének."

Az aranygeneráció és az elvetélt korosztály

Péter László emlékeztetett rá, hogy az elmúlt 25 évben két korszakot különböztettek meg a román futballban. "A pozitív példa a Hagi-, Petrescu-, Popescu-féle aranygeneráció, amely javította az ország külföldi imidzsét. A másik korszak két főszereplője Adrian Mutu és Christian Chivu volt, de velük a 2008-as Eb-t leszámítva sehová sem tudott kijutni a válogatott. A román sportmédia őket az elvetélt generációnak nevezi. A mostaniakat no name, azaz név nélküli generációnak hívhatnák, hiszen a játékosok nem ismertek, és nem is játszanak rendszeresen a külföldi csapataikban. Mégis,

Péter László szerint a románokat sokat foglalkoztatja a különbség a között, ahová az ország a rendszerváltás után eljuthatott volna, és a között, hogy mit ért el. "A második futballgeneráció története ezt jól szimbolizálja, hiszen a román társadalom sem tudott élni az EU-csatlakozással. Ez a gondolat a politikai közbeszédben, a sportdiskurzusban egyaránt jelen van."

A románok most támadó taktikát fognak alkalmazni Forrás: MTI/Illyés Tibor


Érdekesnek nevezte, hogy míg a brutálisan meggyilkolt veszprémi kézis, Marian Cozma halála után a két nemzet összeborult, a fociban továbbra is nagy az ellenségeskedés – itthon, például, több NB I-es csapatot is megbüntetett az MLSZ, mivel a szurkolóik a románokat szidták. A román drukkerek közben már nagyon készülnek,

úgy futnak neki a meccsnek, hogy helyt kell állniuk a magyar pokolban.

Ezzel együtt a szociológus úgy érzi,

a rivalizálás csak szimbolikus, nincsen szó hagyományos értelemben vett etnikai konfliktusról.

"Ez megmarad vagy a stadion környékén, vagy a fociról szóló közbeszédben. A helyzet Erdélyben is sokat javult, a magyar-román viszony domesztikálódott, verbálissá vált. Ennek jó kerete a focimeccs, amikor elmondják a csúnyákat egymásnak, de marginálisan megjelenik a megbékélés fontossága, hogy a jövőről kellene beszélnünk, nem a múltról.

Ha anyáznak is ilyenkor mindkét oldalon, az a mindennapokban nem ilyen súlyos, a foci hozza felszínre a meccs miatt." (Ettől függetlenül a románozás, cigányozás az UEFA-nál zárt kapus büntetést érhet, az MLSZ legalábbis erre figyelmeztette a magyar szurkolókat.)

2013, amikor 3-0-ra kikaptunk Bukarestben Forrás: MTI/Illyés Tibor


Ami a játékot illeti, a románok Péter László szerint az utóbbi évekhez képest jobbnak tartják a magyar válogatottat. "A román válogatott nem a legjobb most,

szóval nincs az a nagy mellény, ami rendszerint meg szokott lenni. A legutóbbi román-magyar döntetlen lett, de a vereség is benne volt. Inkább kritikák hangzottak el, az edzői stílust bírálják, ismerik a magyar válogatottat, de a saját korlátaikat is, és ezért most nagyon óvatosak."

Nem állnak be védekezni a románok

Adrian Costeiu, a Prosport.ro futballszakírója szerint a csapat természetesen nyerni szeretne Budapesten, de arra nem merne mérget venni, hogy ez sikerülni fog. "Jól kezdtük a selejtezőket, ennek megfelelően sikerült a vb-selejtezők sorsolásakor az első kalapba kerülnünk. Ám a legutóbbi, belfasti 0-0 már pesszimizmusra ad okot. A szurkolók nagyon nem örültek a mutatott játéknak, nem sok kreativitás látszott a csapaton, ezért rengeteg kritikát kapott a kapitány.

Várhatóan Prepelita és Hoban lesz a két védekező középpályás, előbbi a kreatívabb. Keserü mögött Sanmartean szerepelhet, ami jelzi, hogy valóban támadóbb lesz a csapat."

Maricától most nem kell félni - kimaradt a román keretből Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement


Costeiu szerint a legnagyobb probléma a középső védő posztján van, mert Chiriches nincs játékban, sérült is volt, nem tudni, mennyire fitt. "A southamptoni Florin Gardos alapember lenne a védelemben, ha nem lenne sérült.

Iordanescu Dorin Goian bevetésén gondolkodik, ő már 34 éves, elég lassú, de Szalai Ádám megfogására megfelelő lehetne.

Vélhetően bekerül majd a csapatba Cosmin Moti, aki tavaly úgy juttatta be a BL-csoportkörbe a Ludogorecet, hogy a kapus kiállítása után mezőnyjátékos létére két 11-est is megfogott a Steaua ellen. Adrian Popa remek formában van, nem túl technikás, de villámgyors.

– mondta az Origónak a Prosport újságírója.

Román szavak

"Ha sikerülne három pontot szereznünk, az EB-részvételünk 90 százalékig biztos lenne. Magyarország erővel és elszántsággal múlta felül az ellenfeleit, nekünk viszont jobbak a technikai képességeink, és ezt ki kell használnunk" - idézte az UEFA honlapja a román válogatott elutazása előtt nyilatkozó Gabriel Torjét, a török Osmanlispor középpályását.

"Azt hiszem, ez a meccs attól különleges, hogy milyen fontos a végeredménye - a magasba emelhet vagy a mélybe taszíthat minket. Három ponttal egyenes lenne az út a kvalifikációhoz. A két ország közötti rivalizálás kevésbé fontos számomra. Olyan jól próbálok teljesíteni, ugyanúgy játszom majd, mint bármelyik más mérkőzésen" - mondta a csapatkapitány, Razvan Rat.

"Vlad Chiriches és Steliano Filip külön edzett hétfőn és kedden, csütörtökön már majdnem normál edzésmunkát végeztek, Filip az utolsó húsz percre csatlakozott is a csapathoz. Magabiztosak vagyunk, jó meccset akarunk játszani Magyarország és Görögország ellen is, mert ezeken dől el a kijutás az Eb-re" - mondta Anghel Iordanescu szövetségi kapitány.