Vágólapra másolva!
Megtanultunk védekezni, de ennek a támadásban fizettük meg az árát - így látja a 88-szoros válogatott Juhász Roland, aki a románok elleni Eb-selejtezőn sérült meg. A belső hátvéd a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában dicsérte helyettesét, Guzmics Richárdot, miközben elismerte, hogy hiányzik Dárdai Pál energiája, aki anyanyelvükön tökéletesen feltüzelte a játékosokat és minden extrát kihozott belőlük.

„Nehéz leírni, milyen állapotban voltam az északír meccs végén. Megszereztük a vezetést, erre jön a bosszantó, 93. percben bekapott gól. Hiába mondják, hogy magyaros gólt kaptunk, ez egyszerűen egy fegyelmezetlenség és figyelmetlenség eredménye lett. Tudni lehetett, hogy az északírek erőssége a pontrúgás, mégis az utolsó pillanatokban zavar volt az emberek elosztásánál: ez nem egyvalaki felelőssége, ez itt speciális helyzet volt, mert mindenki feljött a tizenhatosunkra, ilyenkor alig van idő elosztani a játékosokat - gondolom, ez lehetett a rövidzárlat oka.” - értékelt Juhász Roland.

Szerinte nagy árat fizettünk a hibáért, és úgy látta, a csapat kézben tartotta a második félidőt, pedig előtte a védekezés nagyon sokat kivett a játékosokból, ennek ellenére sikerült váltani, és a vezetést is megszerezni. "A figyelemkiesés a legvégén azonban mégiscsak ennek a fáradtságnak a számlájára írható. Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, innentől hat pontra lesz szükségünk, hogy ne a pótselejtezős sorsoláson izguljunk. Én még nem mondtam le a második helyről.”

Nem jut elég energia a támadásokra

A magyar csapat a mostani selejtezősorozatban mindössze négy gólt kapott, a belfastit megelőzően utoljára tavaly októberben, Bukarestben talált be ellenünk a román válogatott. Ugyanakkor támadásban kevésbé hatékony a csapatunk, a nyolc Eb-selejtezőn szerzett hat gól elég sovány mutató.

Juhász Feröer ellen már ismét játszani szeretne Forrás: AFP

„Hogy védekezni megtanultunk, de ennek az árát a támadásban fizetjük meg? Örülök ennek a kérdésnek, mert valóban nagyon szervezetten védekezik az egész csapat. Így is kellene támadni, védőkkel együtt. Viszont nálunk a csatárokból is sok energiát vett ki a védekezés, nem tudjuk mindig mentesíteni őket. Egyelőre nem jut elég energia az előrejátékra, bár a finnek elleni győzelem már jobb eset volt. Most e két meccsből a belfasti második félidő mutatott ilyen szempontból jól. Különösen örülök a két mérkőzésen a helyemre beszálló Guzmics Richárd kiváló teljesítményének, megérdemelte a korábbi románok elleni hibája után” - mondta a 88-szoros válogatott középhátvéd.

Dárdai nagyon erős a mentális felkészítésben

A Dárdai-Storck kapitányváltás szakmai következményeiről Juhász így beszélt: „Palinak van egy extra képessége: elhiteti a játékosokkal, hogy ők a legjobbak, mindig önbizalmat ad mindenkinek, egyenként értékeli a teljesítményeket felkészülés közben. Képes volt úgy feltüzelni minket, olyan állapotba hozni meccsre, amit nehéz elmagyaráznom kívülállóknak, milyen pluszt váltott ez ki bennünk. És ebben bizony az anyanyelvnek, a közvetlen kommunikációnak is nagy szerepe van. Egy külföldi trénerrel ezt az állapotot kiváltani sokkal nehezebb, pedig az edzőtáborok ugyanúgy zajlanak.”

Juhász egész ősszel sérülésekkel bajlódott, és a románok elleni hazai meccsen már az első félidőben le kellett cserélni, amit nehezen viselt. "Megrázó volt pályafutásom egyik legnagyobb hangulatú mérkőzésén lesántikálni a pályáról. A sérülésem fél éve húzódik térdműtétem után, túl hamar szálltam be, itt lesz az ideje kipihenni a kisebb-nagyobb rásérüléseket, hogy a Videotonban és a válogatottban is százszázalékos legyek, már lehetőleg a feröeriek ellen is.” - jelezte Juhász Roland.