Sakk-mattot kaphat a FIFA

Nemzetközi Sakkszövetség, FIDE, Kirszan Iljumzsinov
NORWAY, Tromso : President of the International Chess Federation (FIDE) Kirsan Ilyumzhinov (R) attends the FIDE Presidential elections, in Tromso, on August, 11, 2014. Legendary former chess champion Garry Kasparov, one of Russia's most vocal dissidents, is candidate to replace Ilyumzhinov, Kalmykia's former President, who claims he was abducted by aliens and is accused of being a Kremlin puppet who built ties to the world's most brutal dictators.
Vágólapra másolva!
Ali bin al-Husszein jordán herceg bejelentette, hogy indul a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.

"Döntöttem, másodszor is versenybe szállok a FIFA elnöki posztjáért" - nyilatkozta szerdán a 39 éves al-Husszein, aki a májusi tisztújító kongresszuson egyedüli ellenjelöltként alulmaradt Joseph Blatterrel szemben.

"Felmerült bennem a gondolat, hogy indulok, de még nem hoztam meg a döntést ebben a kérdésben" - mondta az 53 esztendős Iljumzsinov, aki 1995 óta vezeti a FIDE-t.

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov Forrás: AFP

Korábban a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.