Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs két gólt szerzett, így főszerepet vállalt abban, hogy a Bursaspor 3-2-re győzött a Genclerbirligi ellen a török labdarúgó-bajnokság 4. fordulójában. Az első találata tizenegyesből született, ami azt jelenti, hogy továbbra is százszázalékos, ami a büntetőket illeti. 

Dzsudzsák elmondása szerint a meccs előtt, a pénteki edzésen hívták fel rá a figyelmét a klubnál, hogy még sohasem hagyott ki tizenegyest felnőtt pályafutása során, így még aznap ki is jelölték a Bursaspornál a tizenegyesek elvégzésére.


"Aztán úgy hozta az élet, hogy már másnap a labda mögé állhattam. Ez volt karrierem tizenötödik elvégzett büntetője, remélem, a hatékonyságot tekintve sohasem süllyedek ennél alább" - mondta Dzsudzsák, aki arról is beszélt a meccs után, hogy óriási nyomás alatt lépett pályára.

Dzsudzsák a két gólja után felszabadulhat kicsit Forrás: Origo


"Óriási feszültség, de úgy is mondhatnám, stressz volt bennem az északírek elleni válogatott mérkőzés miatt, ez most kiszabadult belőlem. Szerzett pont nélkül vártuk a negyedik fordulót, tehát győzelmi kényszerben léptünk pályára, és boldog vagyok, hogy két góllal tudtam lendíteni a csapat szekerén" - fogalmazott a játékos a Nemzeti Sportnak.

Tizenöt értékesített büntetőjével Dzsudzsák szép lassan beéri Mario Balotellit, akit sokan Európa legjobb tizenegyesrúgójának tartanak.

Nem figyeli a labdát a rúgás előtt

Balotelli ugyanis pályafutása első 21 büntetőjét kivétel nélkül belőtte: egyet az Interben, nyolcat a Manchester Cityben, hetet a Milanban, hármat az olasz válogatottban. És ehhez jön még két büntetőpárbaj, az angolok elleni 2012-es Eb-negyeddöntő, meg a 2008-as Inter-Roma Szuperkupa-döntő, ahol szintén nem hibázott.

Balotelli elemében érzi magát, ha tizenegyest lőhet Forrás: AFP


"Nem szívesem mondom ezt, de ő az egyik legjobb tizenegyeslövő, akivel valaha dolgom volt. Van egy olyan őrült képessége, hogy nem is figyeli a labdát lövés előtt. Meg kell próbálnom bejutni a fejébe, hogy kitaláljam, mire készül, ha szembekerülök vele" – mondta Joe Hart, Balotelli manchesteri klubtársa 2012-ben, még az angol-olasz Eb-negyeddöntő előtt.

Pepe Reina volt az első

"A tizenegyes egy mentális párbaj a kapussal. Én tudom, hogyan uraljam a gondolataim ezekben a feszült pillanatokban, és ha a kapus előbb elmozdul valamelyik irányba, az azt jelenti, hogy elvesztette a különmeccsünket" – nyilatkozta Balotelli még City-játékosként a Daily Mirrornak.

Az első kapus, aki elmondhatta magáról, hogy túljárt Balotelli eszén, Pepe Reina volt, aki 2013. szeptember 22-én a kivédett tizenegyessel járult hozzá a Napoli San Siróban aratott 2-1-es győzelméhez.

Le Tissier nem görcsölt rá

A büntetőlövés legnagyobb királya azonban Matthew Le Tissier, a Southampton legendája, aki 48-szor vállalta magára a látszat ellenére egyáltalán nem könnyű feladatot, és csak egyetlenegyszer hibázott.

A skála túloldalán most éppen Klaas-Jan Huntelaar található, aki zsinórban négy kihagyott büntetőnél jár a Bundesligában.