Itt egy reménysugár a magyar foci számára

Juhász Roland (Videoton), Denis Thomalla (Lech Poznan), foci
Székesfehérvár, 2015. augusztus 27. A fehérvári Juhász Roland (b) és Denis Thomalla a labdarúgó Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában játszott Videoton FC-Lech Poznan visszavágó mérkőzésen a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2015. augusztus 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az UEFA azt tervezi, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa Liga mellett elindít egy harmadik sorozatot. Ennek főleg a kisebb országok kevésbé eredményes csapatai örülnének.

Az UEFA 16 éve megszüntette a Kupagyőztesek Európa Kupáját, azóta csak két európai kupáért játszhatnak a csapatok: a Bajnokok Ligájáért és az Európa Ligáért (utóbbi elődje, az UEFA-kupa 2009-ig élt).

Szerdán találkozott az 54 UEFA-tagország képviselője, és

arról folytattak tárgyalásokat, hogy jó ötlet lenne egy olyan sorozatot indítani, amelyben az EL-csoporkör előtt elbukott csapatok vehetnének részt.

A kisebb nemzetek támogatják az ötletet, főképp azért, mert a kiesett kluboknak ez az új esély további - jelentős - bevételi forrást jelentene.

2018-tól egy újabb nemzetközi kupában is labdába rúghatnának a magyarok Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Telegraph beszámolója szerint a tervezett változást

főleg a skandináv és a "volt kommunista blokk" keleti országai tartják jó kezdeményezésnek.

A tárgyalások azonban még nagyon korai szakaszban járnak, és 2018-ig biztosan nem lesz változás a kupákban, mert a tv-közvetítési jogokat addig már értékesítették. A szerdai tárgyalások alapján azonban több mint valószínű, hogy az UEFA készen áll egy újabb kupasorozat bevezetésére.

Ami biztos, hogy a KEK-et nem fogják újraéleszteni, vélhetően marad a mostani rendszer, és a nemzeti kupagyőztesek az EL-ben indulhatnak továbbra is.

Az ukrán fociszövetség ügyvezetője, Vlagyimir Gyeninszon szerint a változtatás jó ötlet. "Ezzel több lehetőséghez juthatnak azok a klubok, amelyek soha nem tudnak bejutni a két kupa főtáblájára" - mondta a sportvezető, hozzátéve, hogy szerintem nem a pénz, sokkal inkább a részvétel miatt lenne fontos egy újabb kupaküzdelem életre hívása a kisebb nemzetek számára

Magyar klub utoljára 2012-ben volt főtáblás,

akkor a Videoton szerepelt Paulo Sousa vezetőedző irányításával az Európa Ligában. 2014-ben azonban megesett az a szégyen, hogy egyetlen magyar klub sem érte meg az augusztust.