Társoldalunk:

Ha Katalónia elszakad, kirúgják a Barcát a La Ligából

2015.09.22. 08:14

Ha Katalónia elszakad Spanyolországtól, a spanyol futball vezetői szerint a Barcelona futballcsapata sem versenyezhet tovább a La Ligában. A Barcánál ezt másképp látják.

Hétvégén választásokat tartanak Katalóniában, így az utóbbi időben újra felerősödött a tartomány Spanyolországtól való elszakadásának kérdése. Az ügyben több futballista is állást foglalt, amellett, hogy Pep Guardiola lelkes támogatója az elszakadásnak, Gerard Piqué és Xavi is a független Katalóniában hisz.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Javier Tebas Twitteren közölte, "ha Spanyolország szétszakad, akkor a La Liga is. Reménykedjünk, hogy nem jut el idáig a helyzet". Az elnök kijelentése előtt nem sokkal véleményt formált a spanyol sportminiszter, Miguel Cardenal is, aki hasonlóan gondolkodik. "Abszurd helyzet lenne, ha a Barcelona a spanyol bajnokságban akarna indulni egy független ország csapataként."

Lesz saját bajnokságuk is?Forrás: AFP

Ez azonban nem olyan abszurd, számtalan európai példa van rá. A Monaco a francia, a liechtensteini csapatok a svájci bajnokságban szerepelnek, és évek óta téma, hogy a skót Celtic csatlakozna az angol futballbajnoksághoz. A spanyol bajnokságban is szerepel már önálló állam csapata, de az egyetlen ilyen engedéllyel bíró ország, Andorra csapatai némileg más helyzetben vannak, mint a Barca.