Ez most már nem magyar betegség - interjú a románok elleni gólszerző hőssel

futsal, magyar futsalválogatott
Debrecen, 2015. szeptember 22. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Románia futsal Európa-bajnoki pótselejtező visszavágó mérkőzés végén a debreceni Főnix Csarnokban 2015. szeptember 22-én. A magyar válogatott a hosszabbítás utolsó másodpercében szerzett góllal 4-3-ra győzött, ezzel 6-5-ös összesítéssel megnyerte a pótselejtezős párharcot, és kijutott a februári szerbiai Európa-bajnokságra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Dróth Zoltán már azon a 2010-es budapesti Eb-meccsen is a pályán volt, amikor a magyar válogatott 4-0-s vezetésről 6-5-re kikapott a csehektől. 2013-ban azt is megtudta, hogy milyen érzés kevesebb idegenben lőtt góllal elbukni az Eb-kvalifikációt. Most azonban a románok elleni pótselejtező hosszabbításának utolsó másodpercében győztes gólt fejelt. Felejthetetlen élmény volt számára ötezer néző előtt játszani Debrecenben, úgy érzi, a szurkolók nélkül nem is jött volna össze a győzelem, egyedül azt nem érti, miért kellett az ellenfelet is szidnia a lelátónak.
  • A magyar futsalválogatott kedden 4-3-ra megverte az esélyesebb románokat.
  • Ezzel kijutott az Európa-bajnokságra.
  • A győztes gólt az utolsó másodpercekben Dróth Zoltán szerezte.
  • Fejjel talált be, pedig az elég ritka a futsalban.

Ha nem vagy éber a vége előtt három másodperccel, akkor most a románok örülhetnének, így viszont a nyakadba ugrott a fél lelátó. Melyik volt az ünneplés legfelejthetetlenebb pillanata?

Sokan nem tudják, de a mérkőzés után a szurkolók megvártak minket a debreceni Hódos csarnokban, ahol jó ideig együtt ünnepeltünk.

Megleptek a magyar sportkedvelők reakciói?

Sokat jelentett, hogy a tévé is közvetítette a mérkőzést, számos helyről lehetett így hallani a sikerünkről. De előzetesen is jó hírverése volt a mérkőzésnek, hiszen ötezren voltak a csarnokban, ez óriási szám egy ilyen kis sportág számára.

2010-ben, a budapesti Eb-n 4-0-s vezetésről 6-5-re kikapott a csapat a csehektől – azon a meccsen is dupláztál –, míg most nehéz helyzetből sikerült talpra állni. Mi változott az elmúlt öt évben?

Szinte az egész keret kicserélődött, két éve új edzőnk is lett, a spanyol Sito Rivera, aki teljesen új mentalitást hozott a csapathoz. 2013-ban, már az ő irányításával, még rosszabb gólkülönbséggel nem jutottunk ki az Eb-re Ukrajnával szemben, de most már sikerrel jártunk. Visszakaptuk a sorstól, amit akkor elvett tőlünk, és ez Riverának is köszönhető.

Dróth Zoltán nem csak a 193 centis magasságával emelkedett ki a mezőnyből a románok elleni pótselejtezőn Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Miben lett más a csapat mentalitása?

A hosszabbításban volt, hogy két gól kellett a továbbjutásunkhoz, akkor nem sokan hittek bennünk, de a szurkolók hatalmas erőt adtak, így fordítani tudtunk.

A hosszabbítás második félidejében óriási gólt lőttél. Mindig ilyen bátran tüzelsz távolról?

Tudatosan készültünk az 5 a 4 elleni játékra (a hátrányban lévő csapat öt fővel támadhat, ha a kapusát mezőnyjátékosra cseréli - a szerk.), rengeteget gyakoroltuk, főleg akkor, amikor már fáradtak voltunk az edzéseken. Ezzel az a célunk, hogy edzés közben ilyenkor ugyanúgy érezzük magunkat, mint egy hosszabbításos meccsen, amikor a fáradtság ellenére ugyanúgy pontosan kell célozni. Az Eb előtt egy hónapig voltunk edzőtáborban, és minden edzés után ezt gyakoroltuk. Tudtuk, hogyan fognak védekezni a románok, ezért próbáltunk átlövéssel próbálkozni, és végül gól is lett a vége.

Arra viszont nemigen számíthattatok, hogy egy fejes góllal sikerül megnyerni a meccset, igaz?

Ez egy nagyon gyors játék, bármi megtörténhet, pillanatokon belül fordulhat a kocka.

Mit éreztél a fejes után?

Fel sem fogtam, mi történik. Belefejeltem a labdába, utána a nézők berohantak, én viszont se sípszót, se dudaszót nem hallottam. Amikor felnéztem az órára, láttam, hogy 4,4 másodperc van hátra, így egy ívelésre még volt idő, de miután belefejeltem a labdába, nem tudtam, hogy gól lett-e belőle, vagy sem. Aztán jött az ünneplés. Szerintem a játékvezető már akkor sem fújhatta volna vissza az akciót, ha időn túl születik a gól.


Sokan úgy tudták, ha a hosszabbítás is döntetlenre végződik, a románok nem jutnak ki idegenben lőtt góllal, hanem büntetők következnek.

Azóta én is visszanéztem az utolsó gólt, és hallottam, hogy büntetőkre készültek a kommentátorok, de ezt nem tudtam mire vélni, hiszen a szabály nálunk is ugyanaz, mint a fociban. Kint 2-2-t értünk el, így ha itthon 3-3 a vége, akkor a románok jutnak ki több idegenben lőtt góllal. Szóval nem lettek volna büntetőrúgások.

A románok között voltak, akik azzal próbáltak visszavágni a magyaroknak, hogy bezzeg a román csocsóválogatott 5-3-ra legyőzte a magyart.

Úgy néz ki, nagyon pozitív gondolkodású emberek. Nagyon kellett Magyarországnak ez a siker, főleg a mi sportágunknak, hiszen régen nem voltunk már világeseményen.

Közvetlenül a meccs után azt mondtad, külön öröm, hogy a románok ellen szerezted az utolsó másodperces gólt. Miért emelted ki az ellenfelet?

Azért, mert jól tudjuk, hogy a románok elleni meccsek igazi presztízscsaták, legyen szó bármilyen sportágról. Nekem a gólom azért is fontos volt, mert a román csapatban szerepeltek a volt győri csapattársaim is, én pedig szerettem volna megmutatni nekik, hogy milyen játékos vagyok, felnőttem a feladathoz, és képes vagyok vezére lenni a magyar válogatottnak, ennyi néző előtt is.

A szurkolók többször is ugyanúgy szidták az ellenfelet, mint előtte a focimeccsen, amiért aztán büntetést kaptunk. Mit szóltál ehhez?

Ez nem volt szép dolog. Amikor Romániában játszottunk, mi is kaptunk hideget-meleget, de ez nem mentség semmire.

Ezzel együtt hálával tartozunk nekik a biztatásért, és hogy ennyien kijöttek, mert ez a drukkerek sikere is volt.

Volt mit ünnepelni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Mennyire volt fontos a jelenlétük?

Nélkülük nem lett volna meg a győzelem. Az első félidőben rengeteg helyzetünk volt, el is dönthettük volna a párharcot, aztán a második játékrészben nagyon kellettek a szurkolók, hogy meccsben maradjunk, mert ekkor úgy éreztem, elfáradtunk. Letámadtunk, próbáltunk labdát szerezni, ekkor kellett a biztatás, hogy átlendítsen minket a holtponton.

Sokan emlegetik a magyar balsorsot, példaként felhozva akár a 2010-es, 6-5-ös vereséget vagy a nagypályás focisták 93. percben bekapott belfasti gólját. A mostani meccs után mit gondolsz erről?

Nem én leszek az, aki megfejti ezt a rejtélyt, de azt elmondhatom, hogy

Szóval én nem hiszek ebben. Amiben én hiszek, az a munka. Sokat kell dolgozni, hogy ez a tendencia megforduljon, és olyan vége legyen, mint kedden.

Pesszimistának vagy optimistának tartod a magyarokat?

Én magamból és a csapataimból indulok ki. Győrben mindenki pozitívan áll hozzá a játékhoz, csakúgy mint a válogatottban. A nemzeti csapattal volt egy kitűzött célunk, ezért foggal-körömmel küzdöttünk. Idegenben 2-2-t értünk el, ez nagyon fontos volt. Lépésről lépésre haladtunk előre, közben mindenki végig pozitív volt, és ez így is van rendjén.

Mennyire erős az Eb-mezőny?

Ebbe még bele sem mertem gondolni. Sok függ a sorsolásunktól. Biztos, hogy fogunk kapni egy olyan bivalyerős ellenfelet, mint a spanyol, az olasz és a portugál csapat. Mivel négy háromtagú csoport lesz, és az első kettő továbbjut a legjobb nyolc közé, egy győzelmet biztosan kell szerezni Belgrádban.

Mit szólsz a honosított brazilok európai inváziójához?

Viccelődtünk is a buszon, hogy lesz egy brazil Európa-bajnokság, hiszen a kazah, az azeri, az orosz és az olasz keret is tele van brazilokkal. Ez érdekes dolog, én nem is engedném az UEFA helyében, hogy ennyi brazil szerepeljen az európai válogatottakban, de ha a szabályok engedik, nem lehet mit tenni ellene.

Óriási volt a küzdelem Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


A magyarok miért nem honosítanak pár jó brazilt?

Mi a magyarokban hiszünk, és együtt oldjuk meg az elénk kerülő problémákat.

Ha már brazilok, mit gondolsz a sportág első számú sztárjáról, Falcaóról?

Hatalmas játékos volt, most már múlt időben, hiszen már nincs a csúcson a kora miatt. De aki ma is elkezd bárhol futsalozni, az tudja, hogy ő a világ legjobbja, és mindenki Falcao szeretne lenni, én is. Olyanokat tud, amiket senki más a világon.

A sikert spanyol edzővel sikerült elérni. Milyen szerepe van Sito Riverának?

A spanyol mentalitása, küzdeni akarása precizitással párosul. Sokan nem tudják, de

Az akkori meccs után azt gondoltam, hogy az öltözőben lesz majd nemulass, ennek ellenére pozitívan közelített hozzánk. Azt mondta, hogy nem az a meccs számít, és nem baj, hogy nem jöttek össze a dolgaink, pozitívan kell hozzáállnunk a románok elleni meccshez. Amit ő mond, azt elhiszi mindenki, tudjuk, mit képvisel, és a csapatból mindenki vakon követi.

Sok futsalosnak van nagypályás múltja. Neked is?

Igen, a győri ifiben játszottam nyolc évig, de a csapatba a sok külföldi miatt nagyon nehéz volt bekerülni, a fiataloknak kevés lehetőséget adtak. Nekem közben megtetszett a futsal, jobban éreztem magam a teremben, ezért váltottam.

A futsalos képességeid nem érvényesülnének nagypályán?

A két játék messze van egymástól. Az én izomzatom már nagyon nehezen tudna visszaállni a nagypályára, ahol többet kell futni, nagyobb a labda. Nagyon sok idő kellene, hogy visszaszokjak. De a kis, egyérintős játékokban, a kiugratásokban azért hasznos lehetnék.

A nagypályás válogatott szerinted kijut az Eb-re?

Nagyon remélem, borzasztóan szurkolok a csapatnak. Lesz még két meccsük, ha mindkettőt megnyerik, akkor nagy sanszuk lesz a kijutásra, pótselejtező esetén pedig egy jó sorsolással szintén kivívhatják a részvételt.

Tegyük fel, a románok elleni meccsen szerzett tapasztalataid alapján megkérnek, adj tanácsot, hogyan kell küzdeni a hosszabbításban. Mit mondanál?

Apró nüanszok, pillanatnyi dolgok dönthetnek, és egy játékos ilyenkor vagy képes kihozni a legtöbbet magából, vagy nem. Én abban hiszek, hogy az edzéseken ugyanúgy kell dolgozni, mint a meccseken, és ennek meg is van az eredménye. A kemény munka révén el lehet oda jutni, hogy a mérkőzés végén a szurkolókkal együtt ünnepelünk. Ez ilyen egyszerű.

A belgrádi futsal-Eb jövőre lesz február 2 .és 13. között - magyar részvétellel Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Van, aki meg tud élni ma Magyarországon a futsalból?

Az élvonalbeli bajnokságban tíz csapat szerepel, és két olyan klub van, amely teljesen profi: a Győr és a Berettyóújfalu. Közben a ZTE, a Dunaújváros és a Veszprém félprofikat alkalmaz, így nagyon erős a magyar bajnokság, egyre többen futsaloznak.

Szeretnél külföldre szerződni?

Úgy vagyok vele, hogy csak olyan színvonalú bajnokságba szerződnék – spanyol, orosz, olasz, portugál –, ahol valóban előre lehet lépni. Nem volt konkrét ajánlatom ezekről a helyekről, máshová pedig nem szeretnék elmenni. Ezért is maradtam Győrben.

A futsalban sok az alacsony súlypontú, jól cselező játékos. Hogyan tudsz érvényesülni 193 centi magasan? Milyen előnye, hátránya van a magasságodnak?

Az én pozícióm center, ami azt jelenti, hogy általában háttal állok a kapunak, a felpasszolt labdákat meg kell tartanom. Inkább ez a feladatom, semmint a cselezés, pedig azt is szeretem, meg is kapom sokszor, hogy nem azt kell csinálnom. A fő erényem a hatékony labdatartás, ezt is kérik tőlem.

El tudod képzelni, hogy egész életedben csak a futsalnak élj?

Abszolút. Most 27 éves vagyok, nem tudom, meddig fogok játszani, hiszen ebben a sportban is benne van a sérülés, de vannak ilyen terveim. Akár gyerekekkel is foglalkoznék, meglátjuk, mit hoz a jövő.