Vágólapra másolva!
Joseph Blatter tervei szerint februárig ellátja az elnöki teendőket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség élén annak ellenére, hogy a svájci hatóságok korrupció gyanújával nyomoznak ellene.

A svájci sportvezető személyes ügyvédei, a szintén svájci Lorenz Erni és az amerikai Richard Cullen olyan nyilatkozatot tettek közzé hétfőn, amelyben Blatter kijelentette, semmi illegális vagy helytelen dolgot nem követett el.

A levélben Blatter értékének megfelelő kompenzációnak nevezte azt a 2 millió svájci frankot, amelyet tanácsadóként Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke kapott.

Sepp Blatter állítja, semmi illegális dolgot nem tett Forrás: AFP/Fadel Senna

Emiatt szeretném minden energiámat arra fordítani, hogy a lehető leghamarabb megoldódjon a helyzet" - nyilatkozta Platini.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Amíg a külföldi lapok többsége arról írt, hogy Blatter a következő, februári elnökválasztásig posztján marad, addig a német Bild "Segítség, Blatter ismét a FIFA-nál" címmel közölte cikkét.

Blatternek nem örült a Bild Forrás: Bild.de

A svájci legfőbb államügyész pénteki bejelentése szerint Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, melynek nyomán házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak.

A svájci hatóság tanúként szintén kihallgatta Platinit annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA alapjaiból származó pénz "állítólag 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkára lett kifizetve".

Négy hónapja tart a FIFA-botrány

Blattert azzal is gyanúsítják, hogy a FIFA érdekeivel ellentétes szerződést kötött a világbajnokságok televíziós jogairól az Észak- és Közép-Amerikai Labdarúgó Szövetséggel (CONCACAF), amelynek elnöke a korrupciós botrány egyik kulcsfigurája, Jack Warner volt.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz.