Vágólapra másolva!
Bár semmiféle szabály nem tiltja, a pálya méretével, minőségével és talajával, szórakozni nem tartozik a legsportszerűbb tettek közé. A Malmö ügyeskedéséről eszünkbe jutott még néhány eset az elmúlt évekből. 

Az AS hozta nyilvánosságra a képet, amin tökéletesen látható, hogy a Malmö mindent bevet a Real Madrid elleni, szerdai Bajnokok Ligája-meccs előtt. Hogy a madridiak széljátékát kizökkentsék, a svédek két méterrel leszűkítették a pályát: mindkét oldalon egy-egy méterrel beljebb vitték az oldalvonalat.

Malmőben két méterrel keskenyebb lett a pálya Forrás: Origo

A szabályok nem tiltják az ilyesmit, hiszen a futballpálya mérete nincs pontosan rögzítve, csak intervallumok vannak megadva, az abban megadott értékek között bármekkora lehet a pálya, még ha visszás is, hogy egy csapat ezzel próbál eredményt elérni. De történtek ennél súlyosabb esetek is az elmúlt években.

A törökök csele tökéletesen bevált

2013 decemberében a Juventus úgy utazott el Isztambulba, hogy egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, míg a Galatasaraynak győznie kellett. A szerda esti mérkőzést az erős havazás miatt félbeszakították, és csak másnap kora délután játszották le, pedig a pálya még rosszabb állapotba került, mint amilyen a havazás miatt volt. Különösen az egyik fele.

A meccsből még 58 percet kellett lejátszani, értelemszerűen 13 percet az első félidőből, utána térfélcsere, és mehet a második.

A törökök erre úgy okoskodtak, 13 percet simán kibírnak úgy, hogy libalegelővé változtatják a Juve térfelét, viszont utána 45-öt támadhatnak rendes talajon, és az olaszoknak kell küzdeniük a gyalázatos állapotba hozott talajon.

A számításuk bevált, egy hajrában lőtt Wesley Sneijder-góllal nyertek, és kiejtették a Juventust.

Az olaszok is tudnak ügyeskedni

Az Arsenal esélyesnek számított a Milan elleni BL-nyolcaddöntőn 2012-ben, az olaszok mégis a földbe döngölték az esélytelenül vergődő londoniakat (akik azért a visszavágón megmutatták, hogy nincs négygólos különbség a két csapat között).

A Milan győzelmének sok oka van, és talán nem is a legfontosabb a San Siro pályájának a talaja, de tény, hogy a rendszerint egyébként is rettenetes minőségű gyepszőnyeg pont ott volt használhatatlan, ahol az olaszoknak a legjobb volt: a két szélső sávjában.

Az Arsenal játékának alapját képező széljáték így gyakorlatilag használhatatlanná vált, a mocsárban esélye sem volt Walcottnak és Oxlade-Chamberlainnek, hogy kamatoztassák gyorsaságukat.

A dologhoz azért hozzátartozik, hogy a Milan remekül futballozott aznap, és Max Allegri is csúnya verést mért Arséne Wengerre.

Sportszerűségből elégtelen

Guardiola Barcelonájának nem kellett hozzászoknia, hogy gratulálnia kell ellenfelének, különösen nem a Camp Nouban. Amikor az Inter – komoly botrányt kiváltva – emberhátrányban játszva kiütötte a Barcát a 2010-es BL-elődöntőben, a milánóiak érthetően óriási ünneplést rendeztek a pályán, amit nem néztek jó szemmel a barcelonaiak.

Előbb Victor Valdés kezdett hepciáskodni az ünneplő José Mourinhóval, majd a pályagondnok unta meg, hogy az Inter-játékosok a pályán fesztiváloznak, és egyszerűen rájuk engedte a stadion locsolórendszerét.