Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség független etikai bizottsága örökre eltiltotta a sportággal kapcsolatos minden tevékenységtől Jack Warnert, a FIFA korábbi alelnökét, végrehajtó bizottsági tagját.

A trinidadi sportvezetőt az etikai bizottság nyomozati részlegének jelentése alapján marasztalták el, amely a 2018-as és 2022-es világbajnokságok pályáztatási folyamatát összegezte.

A FIFA honlapja szerint a Cornel Borbély vezette csoport a vizsgálódása során arra jutott, hogy Warner folytatólagosan, hosszú időn keresztül, többféle, változatos módon csalt a FIFA-ban betöltött magas pozícióit, illetve a CONCACAF zóna elnöki posztját felhasználva.

Hat pontban sértette meg a FIFA etikai kódexét

Futballvezetőként kulcsszerepet játszott egy olyan átfogó rendszer működtetésében, melyen keresztül nem könyvelt, illegális pénzek mozogtak. Warnert a FIFA etikai kódexe hat pontjának megsértésében találták vétkesnek.

Jack Warner egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek, illetve cégvezetőnek, akit az amerikai igazságügyi minisztérium május végén bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Folyamatosan dőlnek a dominók a FIFA-botrányban Forrás: AFP

Warnert Trinidad és Tobagóban még akkor őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Néhány nappal később ígéretet tett rá, hogy mindent, amit a korrupciós botránnyal kapcsolatban tud, elmond a rendőrségnek.

A FIFA-botrány később Joseph Blatter elnököt is elérte, mert bár a tisztújításon még újraválasztották, néhány nappal később, június 2-án lemondott. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz.

Múlt pénteken a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával kihallgatta Blattert. A svájci legfőbb államügyész pedig jelezte, a FIFA-elnök ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak.