Vágólapra másolva!
2009 nyarán közel állt a Celtic labdarúgócsapata ahhoz, hogy szerződtesse a Lech Poznan válogatott csatárát, Robert Lewandowskit, de a skótok sokallták az érte kért 1,75 millió eurót. A lengyel támadó azóta Európa egyik legjobbjává vált, félelmetes gólszerzési sorozatát csütörtökön éppen a skótok elleni, glasgow-i Eb-selejtezőn folytathatja.

2009 nyarán az átigazolási szezon közepén egy fiatal lengyel támadót ajánlottak a Celtic figyelmébe. Tony Mowbray addigra már néhány játékosról lemondott, mert irreálisan magas díjat kért érte klubja, Raymond Sparkes játékosügynök viszont - aki korábban a klubhoz vitte Artur Borucot és Maciej Zurawskit - kapott egy fülest.

A Lech Poznan együttese akkor komoly anyagi problémával küzdött, és húszéves csatárát, Robert Lewandowski 1,75 millió euróért eladta volna.

Robert Lewandowski Forrás: AFP/Christof Stache

"Beszéltem a Rutkowski családdal, apával és fiával, akik a Lech Poznan tulajdonosai voltak. De nem éreztem, hogy nekünk ki kellene fizetnünk ekkora pénzt egy olyan játékosért, aki még nem is csinált igazán semmit" - emlékezett vissza Sparkes a Daily Mailben.

Az ügynök jelezte a Celticnek, hogy talált egy támadót, akit meg kellene nézni. "De végül azt hiszem, én beszéltem le magamat és a klubot az üzletről, mert azt mondtam,

Robert Lewandowski és felesége, Anna meglátogatta az idei Oktoberfestet Forrás: AFP/Alexander Hassenstein

A klub végül a nyáron szerződtette Marc-Antione Fortune-t (Nancy), hat hónappal később pedig a dán Morten Rasmussent (Bröndby), előbbi 32 meccsen tíz, utóbbi tíz mérkőzésen két gólig jutott.

Lewandowski azonban azóta is szórja a gólokat, most elképesztő sorozatnál jár, hiszen

a legutóbbi négy Bayern-mérkőzésen tizenkétszer talált az ellenfelek hálójába.

A nagy találkozás csütörtökön jöhet el, hiszen Lewandowski hat év késéssel, de megérkezik Glasgow-ba, igaz, ezúttal a lengyel válogatott tagjaként egy Európa-bajnoki selejtezőre.

A D csoport állása

1. Németország 19 pont
2. Lengyelország 17
3. Írország 15
4. Skócia 11
5. Grúzia 6
6. Gibraltár 0

Az utolsó két forduló programja, október 8.:
Grúzia - Gibraltár, Tbiliszi 18.00
Írország - Németország, Dublin 20.45
Skócia - Lengyelország, Glasgow 20.45

október 11.:
Németország - Grúzia, Lipcse 20.45
Gibraltár - Skócia, Faro-Loule 20.45
Lengyelország - Írország, Varsó 20.45