Társoldalunk:

Magát buktatta le Facebookon a leghülyébb albán szabotőr

2015.10.07. 22:29

Szerbia és Albánia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezője a két csapat előző összecsapásán egy szabotőr miatt torkollt botrányba. Most újra jelentkezett, de lekapcsolták a rendőrök, mielőtt bajt okozhatott volna. A két ország viszonya továbbra is feszült, a szerbek csapatbuszát kővel dobálták meg. 

 

A Szerbia és Albánia közötti addig sem felhőtlen kapcsolat tavaly októberben vált igen feszültté, amikor Belgrádban a két futballválogatott mérkőzése a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható helikopterrel) Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta. 

Hiába jópofiznak a politikusok

A "fagyos" viszony novemberben sem enyhült, amikor Edi Rama miniszterelnök személyében 68 év után először látogatott Belgrádba albán magas rangú politikus. Enyhülést csak Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök történelminek nevezett májusi albániai látogatása hozott, amikor a politikusok kijelentették: nem értenek egyet mindenben, de a térség békéje mindkét fél érdeke, ezért a minél jobb kapcsolatok kiépítésére kell törekedni. 

Ez volt a drón által szállított zászlóForrás: AFP/Andrej Isakovic


Ezt a látszólag békés helyzetet boríthatja fel a csütörtöki albán-szerb Európa-bajnoki selejtező. Skender Minxhozi albán politikai elemző szerint a tömeges rendezvények, például a sportesemények mutatják meg a legjobban, hogy milyen két ország viszonya.  

Saját magát buktatta le a lángelme

A csütörtöki meccs előtt egy nappal Tiranában elfogták azt a férfit, aki tavaly Belgrádban a pálya fölé irányította a quadrokoptert. Ismail Morinát a helyi sajtó beszámolói szerint fegyvertartás gyanújával vették őrizetbe, miután a rendőrök éles lőszerrel töltött pisztolyt találtak nála. Az akció során az albán-szerb meccsre szóló 36 jegyet is találtak nála és három társánál. 

Morina egyébként mindennek nevezhető, csak lángésznek nem: a botrányba fulladt meccsen például összekeverte a két csapatot. "A szerbek voltak pirosban, míg az albánok fehérben. Én épp a fordítottjára számítottam" - mondta a drónt egy templom tornyából irányító férfi, aki emiatt a szerb játékosok irányába reptette az eszközt - nem véletlen, hogy le is csapták. Most annak ellenére posztolta meccsjegyét a Facebookra, hogy el volt tiltva az eseménytől. A rendőrök ezt követően csaptak le rá.

 

Ismail Morinát hősként ünneplik az albánok, még a katonák is vele fotózkodnak, ha tehetikForrás: James Montague


A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt, és bejelentették, hogy az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. 

Kövekkel dobálták a szerbek buszát

Ennek ellenére a szerb közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a vendégjátékosokat a repülőtérről rendőri felügyelet mellett vitték egy tiranai hotelbe, az őket szállító autóbuszt ennek ellenére megdobálták kövekkel. Tomislav Karadzic, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a támadás miatt megkérdőjeleződhet a csütörtöki albán-szerb mérkőzés is, hiszen ha a rendőrség már az érkező játékosokat sem tudta megvédeni egy ilyen rövid útszakaszon, akkor nem tudni, mire lehet számítani a meccsen, ahol több ezer albán néző lesz. 

A két válogatott előző összecsapása óriási balhét hozottForrás: AFP


A legfrissebb rendőrségi információk szerint az eseményt mintegy kétezer rendőr, és a biztonsági szolgálatok emberei is felügyelik majd, az Elbasanba vezető utakat pedig már szerdán lezárták, az utcákon folyamatos a járőrözés és helikopterekkel is figyelik a területet.
A 12 800 férőhelyes Elbasan Arénába minden jegy elkelt, a biztonsági intézkedések részeként pedig mindenki névre szóló jegyet kapott, amely csak a személyigazolvánnyal együtt érvényes. A rendőrség minden jegyvásárlót ellenőrzött.