Sokféleképp babrálhatnak még ki Dzsudzsákékkal

feröer szigetek magyar fociválogatott eb selejtező
Budapest, 2015. október 8. A magyar játékosok ünnepelnek, miután a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen 2-1-re legyőzték a Feröer-szigetek csapatát a Groupama Arénában 2015. október 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha a románokat nem tudjuk megelőzni a selejtezőkön, meglepően sokféleképpen csúszhat még le a magyar válogatott az Eb-részvételt érő legjobb harmadik helyről. A legtöbb eset azonban csodaszámba menne, és a legvalószínűbb kettőhöz is komoly pech kell.

A csütörtöki játéknap után hat selejtezőcsoport maradt, amelyben még alakulhatnak úgy az eredmények, hogy a magyar válogatott nem jut ki egyenes ágon a 2016-os Európa-bajnokságra. Nyolc különböző, számunkra kedvezőtlen forgatókönyv képzelhető el, ezek közül hat nagyon valószínűtlen, kettő kevésbé.

Még a második helyre is odaérhetünk

Azzal, hogy a magyar csapat csütörtökön hátrányból fordítva 2-1-re megverte Feröert, jó pozícióba került az Eb-selejtezők mezőnyében. Még arra is van némi sansza, hogy az automatikus részvételt jelentő 2. helyen végezzen, ehhez először is le kell győznie idegenben a görögöket, és a románoknak közben pontot kell veszteniük Feröeren.

Nem elképzelhetetlen, de nem tennénk rá sok pénzt.

Arra sem, hogy mi döntetlenezünk Görögországban, a románok pedig kikapnak északon. Mert ebben az esetben is meglenne a második hely.

A legjobb harmadiknak lenni

Ha nem így lesz, az az esély kínálkozik, hogy Magyarország lesz a legjobb harmadik helyezett a mezőnyben – ezért a pozícióért szintén Eb-részvétel jár, pótselejtező nélkül. Két csoportban, a D és az I jelűben már nem képzelhető el, hogy a mi 15 pontunknál bármelyik válogatott többet mutasson fel a harmadik helyezettek speciális tabelláján. (Mivel van egy ötfős csoport, a nyolc hatfős utolsó helyezettjei elleni eredményeket mellőzve teszik egymás mellé a harmadikok eredménysorát.)

Ünnepelni még nincs okunk, bizakodni igen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A többi hatban viszont előállhat ilyen helyzet. Kezdjük a C-csoporttal: ott még Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna is végezhet a harmadik helyen, és mindnek van esélye arra, hogy ezt a magyaroknál jobb eredménnyel tegye.

A spanyolokon sok múlik

Ha a spanyolok csak ikszelnek Luxemburggal, és kikapnak Ukrajnában, 22 ponttal a szlovákok és az ukránok mögé szorulhatnak. Ha Macedónia az utolsó, akkor 16, ha Luxemburg, akkor 18 pontjuk lesz a harmadikok tabelláján, mindkettő több, mint a magyar válogatott 15 pontja.

A szlovákok is befuthatnak az Eb-re harmadikként,

ha döntetlent játszanak Luxemburggal és Fehéroroszországgal, miközben Ukrajna megveri Macedónia mellett Spanyolországot is. Így ugyanis – az utolsó helyezett kilététől függően –17 vagy 15 pontjuk lesz, és még az utóbbi esetben is jobb a gólkülönbségük, mint nekünk.

Lehetetlen?

Ha valaki a hasát fogva nevet az ilyen latolgatások olvastán, gondoljon arra, hogy 1993-ban a többek között Desailly, Blanc, Petit, Deschamps, Cantona és Papin alkotta francia válogatottnak az utolsó két vb-selejtezőjén összesen egy pontot kellett volna szereznie Izrael és Bulgária ellen – egyaránt hazai pályán. Egyet sem sikerült. Emlékezzünk Platini arcára, miután Kosztadinov a 90. percben bevágta a győztes gólt:


Sőt! Spanyolország legyőzésével Ukrajna is lehet legjobb harmadik, ha közben a két nagy riválisa nem hibázik többet. Ez azért már egészen reális eshetőség, hiszen ha a spanyolok nyernek Luxemburg ellen,

akkor számukra már nem lenne tétje az ukránok elleni meccsüknek, akár ki is kaphatnának.

A magyarokra veszélyes lehet Törökország is, az A-csoportban. Akkor van esélye, ha megnyeri az utolsó két meccsét, idegenben Csehország és otthon Izland ellen. Ez a két csapat kijutott már az Eb-re, megszakadnia nem kell. Ezenkívül az kell még a törököknek, hogy a 2 pontos Kazahsztán előzze meg a 4 pontos Lettországot, és akkor 16 ponttal elénk kerülnek. Vasárnap Lettország Izlandon játszik, Kazahsztán Hollandiát fogadja, az utolsó fordulóban pedig egymás ellen játszik a két csapat.

Örülhetnek a norvégok, csak ne az olaszok ellen Forrás: AFP/Larsen, Haakon Mosvold


A H-csoporttal egyféleképpen járhatunk rosszul. Ha Norvégia otthon kikap Máltától, de az utolsó fordulóban idegenben legyőzi Olaszországot, 19 ponttal végezhet a harmadik helyen, és ebből csak a Málta elleni első meccs 3 pontját kellene levonni.

Ez még nem minden

Akad még néhány egészen valószínűtlen, de elvileg lehetséges eseménysor, amivel hoppon maradhatnánk. Ilyen a B-csoportban Wales két veresége (Bosznia és Andorra ellen) és emellett Izrael két győzelme (Belgium és Ciprus ellen) a hátra lévő fordulókban. Aztán az E-csoportban Svájc bukása otthon a harmatgyenge San Marinóval szemben, majd győzelme Észtország ellen, miközben Szlovénia nem hibázik. Végül pedig az oroszok moldovai zakója és Montenegró elleni sikere, azzal, hogy Svédországnak közben hoznia kell a meccseit.

Mi lesz, ha ezek közül bármelyik forgatókönyv megvalósul?

Ez esetben a magyar válogatottnak pótselejtezőt kell játszania ahhoz, hogy az Eb 24 résztvevője közé kerülhessen. A lehetséges ellenfelek a harmadik helyezettek lesznek – a legjobbat kivéve, természetesen –, közülük kell valakit egy oda-vissza vágós párharcban kiütni.

A nyolc pótselejtezős közül az akkor érvényes UEFA-koefficiensek alapján a legerősebb négyet kiemelik, és hozzájuk sorsolják a többieket. Attól függ tehát, hogy erős csapatot kapunk-e, hogy beférünk-e az első négybe.