Vágólapra másolva!
A története során először Európa-bajnokságra jutó Izland és a már kiesett Lettország játékosainak küzdőszellemétől függ, hogy a magyar válogatott kedden este Eb-résztvevőnek mondhatja-e magát. Ők fogadkoznak, hogy odateszik magukat, mi reménykedhetünk, hogy elkerüljük a vészjósló pótselejtezőt. Egész jó esélyünk van rá.

Kedd este eldől, hogy a magyar fociválogatott közvetlenül kijut-e a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra, vagy pótselejtezőre kényszerül. Miután a spanyolok hétfőn kiütötték a versenyből Ukrajnát, a legjobb csoportharmadik helyért zajló csatában

a magyaroknak már csak egy ellenfelük van: Törökország.

A törökök 20.45-kor az Eb-re már kijutott Izlandot fogadják Konyában, de a direkt Eb-kvalifikációhoz nem elég nyerniük. A három ponton kívül még arra is szükségük van, hogy a párhuzamosan, az A-csoport 5. helyéért zajló találkozón Kazahsztán vendégként legyőzze Lettországot.

Miért kell a törököknek a kazah siker?

Mert nem mindegy, ki az utolsó. Mivel a nyolc hatfős mellett van egy ötfős csoport is (az I jelű), a hatfősek utolsó helyezettjei elleni eredményeket mellőzve teszik egymás mellé a harmadikok eredménysorát. Az A csoportban jelenleg Kazahsztán áll az utolsó helyen, két ponttal. Ha idegenben legyőzi az öt ponttal 5. lett csapatot, akkor megelőzi, ez pedig a törököknek kedvezne. Törökország ugyanis kétszer legyőzte Kazahsztánt, a lettekkel viszont kétszer ikszelt, tehát így csak két pontja esne ki - és ezzel pont megelőzné Magyarországot a speciális tabellán.

Ha e két feltétel bármelyike nem teljesül, Magyarország 2016-ban, 1972 óta először, Eb-résztvevő lesz.

A helyi újságok keddi beharangozóiból érdekes módon az derül ki, hogy a törökök nem nagyon számolgatnak, a legjobb harmadik pozíciójának esetleges elérésével keveset foglalkoznak. Szinte csak a csoportelső Izland legyőzése a téma, hogy a hollandok ne előzhessék meg őket, és ezzel a pótselejtezős helyük biztos legyen.

A török foci erejét ismerve

érthető, hogy nem csinálják össze magukat egy pótselejtező eshetőségétől.

Nekünk annál rosszabb emlékeink vannak az efféle párharcokról (1997: Magyarország–Jugoszlávia 1-7, 0-5), ezért nagyon jól jönne, ha egyből mehetnénk az Eb-re, és nem kéne, mondjuk, Horvátországgal, Írországgal vagy Ukrajnával összecsapni.

A törökök három napja jól vették az első akadályt, idegenben megverték a cseheket. Arda Turan, a Barcelona középpályása épp ennek örül Forrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth


A törökországi meccsen díszvendégként ott lesz Mészöly Kálmán egykori magyar szövetségi kapitány. "Borzasztó lesz számomra ez a meccs, hiszen

De valójában én azt szeretném, ha mindkét válogatott kijutna" – mondta az Origónak az egykori 61-szeres válogatott védő.

A 80-as években török kapitányként és Fenerbahce-edzőként is dolgozó Mészöly azt mondta, reméli, hogy a meccsen összefut a jelenlegi török szövetségi kapitánnyal, Fatih Terimmel, aki annak idején a játékosa volt. "Én kértem, hogy küldjék el Angliába és Olaszországba edzői tanfolyamokra" – idézte fel Mészöly Kálmán.

Izland azért szeretne csoportelső lenni

Az általunk megkérdezett izlandi futballista szerint arra nem érdemes számítaniuk a törököknek, hogy az izlandiak könnyedén veszik az utolsó selejtezőt, hiába jutottak már ki a tornára.

mert ha a válogatott megfelelő eredményt ér el, megnyeri a csoportot" – mondta az Origónak Jóhann Laxdal, az izlandi élvonalban szereplő FC Stjarnan védője. A 25 éves játékosnak most nincs esélye az Eb-szereplésre, mert nemrég keresztszalag-szakadást szenvedett, de korábban két vb-selejtezőn is tagja volt a keretnek, 2013-ban pedig szerepelt is a válogatottban.

Storck volt csapata kiszúrhat velünk

Ha a törökök mégis megszerzik otthon a három pontot, a letteken és a kazahokon múlik minden. A magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Bernd Storck 2008 és 2010 között éppen a kazahokat irányította. 12 meccsen 11 vereség mellett egyszer sikerült nyernie – Andorra ellen 3-1-re –, a csapat gólkülönbsége ebben az időszakban 7-34 volt.

A kazah és a magyar futball nagyjából azonos szinten van, és

nem szabad leírni a Lettországba látogató csapatot, mert nagyon készül a meccsre,

eltökélt célja, hogy elkerüljön a csoport utolsó helyéről – mondta az Nso-nak a korábbi kétszeres kazah válogatott Szergej Pacaj. Több magyar csapatban is megfordult játékosként, jelenleg a Balmazújváros pályaedzője.

"A kazah válogatott több kulcsjátékosát is pihentette néhány napja Hollandia ellen, mert nagyon fontos számára a lettek elleni keddi mérkőzés. (...) Már a selejtezők kezdetekor azt jelölték meg célként, hogy megelőzzék a lett válogatottat. A cél ma teljesíthető, és nem mellékes, hogy

– mondta Pacaj.

A lettek legutóbb megállították Izlandot (2-2) Forrás: AFP/Halldor Kolbeins


Biztató, hogy a lettek nagyon fogadkoznak, hogy nem veszik félvállról a meccset. "Győzelemre fogunk játszani. Ez az utolsó mérkőzés a sorozatban,

Szeretnénk, ha a szurkolók minél többen kijönnének a stadionba, és látnák a győzelmet" – mondta a lengyel Cracovia Kraków csatára, Dennis Rakels a Sportacentrs.com portálnak.

A rigai sajtótájékoztatón egyebek mellett azt a kérdést is feltették a lett kapitánynak, hogy tisztában van-e azzal, hogy a csapata Eb-részvételhez segítheti Magyarországot. Marian Pahars azonban a válaszban csak arról beszélt, hogy mindkét válogatott el akarja kerülni a csoport 6. helyét, és a sajátja szerinte feltétlenül meg is érdemli, hogy ne legyen utolsó.

Nem rosszak az esélyeink

Az esélyekre a fogadóirodák oddsaiból is következtetni lehet. A török győzelemre az egyik oldalon 1,5-szeres pénzt fizetnek, vagyis elég valószínűnek tartják. A kazahok lettországi sikerére viszont 3,4-szeres a szorzó, tehát a nyeretlen Kazahsztántól nem sokat várnak.

A török és a lett válogatott mérkőzését 20.40-től percről percre tudósításban követheti az Origón.